Close

Strona 25 z 37 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 361

Wątek: Zakup analoga

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    No to to jest najlepszy tester, co dostaniesz z F80.
    A teraz sie kajam bo zle przeczytalem. D60 NIE dziala ze starym TTL, tylko i TTL. Mea culpa.
    Pursue happiness with diligence

Domyślnie

D3,d2,d300,d80,f6-iTTL
    D1,D100- DTTL
    F5,F100,F80-3D Multi-Sensor Balancet Fill-Flash
    Ostatnio edytowane przez klisza36 ; 02-02-2012 o 23:57

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boryszuk Zobacz posta
    A teraz sie kajam bo zle przeczytalem. D60 NIE dziala ze starym TTL, tylko i TTL. Mea culpa.
    dlatego pisałem o D100
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

No i tu wlasnie potwierdziles to o co zapytalem, ze diapozytyw ma mala tolerancje na naswietlanie, ale wczesniejszych wywodow nie rozumiem... to chyba oczywiste, ze nie zobacze efektow na analogu do ostatniej klatki... nie rozumiem

Tapnięte z MIUI na HTC Desire
    ONA: Z6 + T24-70/2.8 VC * Nikkor Z24-70/4s + SB-800
    ON: Z6 + Nikkor Z24-70/4s * T70-200/2.8VC + SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fraglesso Zobacz posta
    No i tu wlasnie potwierdziles to o co zapytalem, ze diapozytyw ma mala tolerancje na naswietlanie, ale wczesniejszych wywodow nie rozumiem... to chyba oczywiste, ze nie zobacze efektow na analogu do ostatniej klatki... nie rozumiem

Tapnięte z MIUI na HTC Desire
    zrozumiałeś bardzo dobrze, jeśli chcesz zobaczyć na czym to polega to zrób tak jak opisałem, czyli oddaj kartę pamięci do labu bez jej oglądania i każ wywołać wszystko bez korekcji, efekt dopiero zobaczysz pierwszy raz po otrzymaniu odbitek, czyli to samo co po wywoływaniu filmu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klisza36 Zobacz posta

D3,d2,d300,d80,f6-iTTL
    D1,D100- DTTL
    F5,F100,F80-3D Multi-Sensor Balancet Fill-Flash
    dTTL - tylko pod warunkiem korzystania z obiektywów z funkcją "D", w przypadku obiektywów bez "D" pozostaje TTL,
    lampa dedykowana to sb28 dx, później sb80dx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    TTL pomiar odbitego światła
    D-TTL - plus zebranie odległości z obiektywu
    iTTl - przed błysk pomiarowy
    co ma do tego ustawienie głowicy w lampie ?
    Po pierwsze nie pisz bzdur. DTTL oraz iTTL, działa na tej samej zasadzie przedbłysków pomiarowych, to że są niekompatybilne ze sobą, to inna para kaloszy. Radze przejrzeć zawartość linków, które podałem wcześniej.
    Ustawienie głowicy ma to, że w przypadku zwykłego TTLa, nie jest uwzględnione w mocy błysku, ewentualnie jest uwzględnione tylko w przybliżeniu.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Kurcze zaraz dogonimy wątek AO chyba wszystko już powiedziano.

Instrukcja PL - Nikon SB800 [scan]
    Ostatnio edytowane przez klisza36 ; 03-02-2012 o 09:11

Domyślnie

https://nikoneurope-en.custhelp.com/...tl-flash-modes
    http://wiki.nikonians.org/index.php/...ced_Fill-Flash
    http://www.mir.com.my/rb/photography...80DX/index.htm

Wnioski? Wg. mnie F100/F5 i omawiany tu F80 Pracują z np. SB800 w trybie 3D Multi-Sensor Balanced Fill-Flash więc również przy świetle odbitym od sufitu(nie tylko przy palniku na wprost) będzie przedbłysk(seria przedbłysków) kontrolny w celu dobrania odpowiedniej mocy dla błysku głównego.

Dlatego np. zdyboo prawidłowo naświetlił filmy na weselu odbijając światło od sufitu.

Czyż nie?

Jeszcze przed chwilą czytałem manuala SB50 DX i potwierdza się to wszystko dla F100/F5/F80.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klisza36 Zobacz posta
    Kurcze zaraz dogonimy wątek AO chyba wszystko już powiedziano.

Instrukcja PL - Nikon SB800 [scan]
    AO skupia szalonych fotografów działających głównie na ekstremalnym manualu i z reguły na średnim i wielkim formacie... więc nie śmiałem nawet zapytać o TTL w małym obrazku, a i tak mi się dostało, że jestem cyfrowcem więc co ja wiem o analogu .

Prawda jest taka, że wszystko dla ludzi... więc jak można wykorzystać dobrodziejstwa jakie zaaplikował nikon do swoich zabawek, to czemu nie. Jeśli chciałbym w ostry extreem analogowy wchodzić od razu, to mam na półce lubitela :].

Pytam o lampę, bo jako pierwszą kliszę założyłem fuji kolorową o wartości ISO 200 i trochę poległem. W cyfrze jak potrzeba to daję ISO 1600 i jest ok.

Domyślnie chce używać analoga do fotografii B/W i nieco większych ISO, bo podoba mi się analogowe ziarno
    ONA: Z6 + T24-70/2.8 VC * Nikkor Z24-70/4s + SB-800
    ON: Z6 + Nikkor Z24-70/4s * T70-200/2.8VC + SB-900

Strona 25 z 37 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów