Szukaj
Chodzi o to, że w diapozytywie dostajesz efekt finalny z najkrótszej ścieżki? Ok, jako tester automatów ustalających ekspozycję sprawdzi się lepiej niż negatyw. Ale co ma do tego cyfra, nie wiem - ale jest zimno i pewnie nie myślę.
W temacie: SB-800 na F100 (z F80 będzie identycznie) zachowuje się tak jak starsze lampy dedykowane do analogów z TTL, np. posiadana przeze mnie SB-23. Czyli prostym językiem: póki strzelasz na wprost, kadr jest naświetlony poprawnie z bardzo wysokim prawdopodobieństwem, jeżeli masz obiektyw D i robisz w matrycowym pomiarem jest też duża szansa że nie przejara pierwszego planu. Przy strzelaniu w sufit rezultat jest determinowany przez Twoje doświadczenie.
d- 100 to też stary TTL
nie wiem jaka różnica w ustawieniu palnika ?
TTL pomiar odbitego światła
D-TTL - plus zebranie odległości z obiektywu
iTTl - przed błysk pomiarowy
co ma do tego ustawienie głowicy w lampie ?
puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności
jak by było efekt filmu, to bym dopisał, 'pozwól laborantowi" naprawić - pytam się jeszcze raz, to w jaki inny sposób wytłumaczyć obrazowo "cyfrowcowi", co to znaczy praca na dia i co to znaczy poprawne naświetlanie bez możliwości późniejszej obróbki i podglądu ? - wydaje mi się, że to właśnie najprostsza metoda, aby się przekonać co to znaczy założyć DIA do aparatu, przed jego założeniem, bo negatyw wybacza wiele (podobnie, a może nawet więcej niż RAW)
puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności
Skontaktuj się z nami