Close

Strona 24 z 37 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 361

Wątek: Zakup analoga

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    Że jak? Gdzie tu efekt diapozytywu?
    a jak wytłumaczyć inaczej, iż klatkę trzeba naświetlić prawidłowo bez podglądu, możliwości korekcji i późniejszego "naprawiania" ?
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    masz rację - bo dla TTL jest kolor szary, więc biały będzie niedoświetlony, czarny prześwietlony
    A jaki ma być? Czarny ok a biały wyjarany całkiem? To chyba trochę nie o to chodzi, dopóki nie wymyślą lampy która doświetli Ci w kadrze jedynie cienie

ups - poczytaj mi mamo - to weź cyfrę, zrób 36 fotek bez podglądu na wyświetlaczu (zaklej go aby nie korciło), kieruj się tylko parametrami podawanymi przez aparat, później ich nie obrabiaj (nie oglądaj) idź do labu i poproś o wywołanie bez zmian (bezpośrednio z karty) otrzymasz efekt diapozytywu
    Któraś cyfra Nikona bangla w starym TTL-u?

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Któraś cyfra Nikona bangla w starym TTL-u?
    a kolega doczytał post wyżej, że chodzi o diapozytyw ? i czym się różni od negatywu ?, skoro takie pytanie to możliwa najprostsza i najdokładniejsza odpowiedź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fraglesso Zobacz posta
    A dla czego akurat test na slajdzie? Chodzi o to, że slajd ma małą toletancje na błędy naświetlania?
    Dokładnie.Jesteśmy w dziale <aparaty tradycyjne>
    Na pewno można też przetestować na wiele innych sposobów.

Domyślnie

a kolega doczytał post wyżej, że chodzi o diapozytyw ? i czym się różni od negatywu ?, skoro takie pytanie to możliwa najprostsza i najdokładniejsza odpowiedź
    Chodzi o to, że w diapozytywie dostajesz efekt finalny z najkrótszej ścieżki? Ok, jako tester automatów ustalających ekspozycję sprawdzi się lepiej niż negatyw. Ale co ma do tego cyfra, nie wiem - ale jest zimno i pewnie nie myślę.

W temacie: SB-800 na F100 (z F80 będzie identycznie) zachowuje się tak jak starsze lampy dedykowane do analogów z TTL, np. posiadana przeze mnie SB-23. Czyli prostym językiem: póki strzelasz na wprost, kadr jest naświetlony poprawnie z bardzo wysokim prawdopodobieństwem, jeżeli masz obiektyw D i robisz w matrycowym pomiarem jest też duża szansa że nie przejara pierwszego planu. Przy strzelaniu w sufit rezultat jest determinowany przez Twoje doświadczenie.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariuszj Zobacz posta
    któraś cyfra nikona bangla w starym ttl-u?
    d60
    Pursue happiness with diligence

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boryszuk Zobacz posta
    d60
    No to to jest najlepszy tester, co dostaniesz z F80.

Domyślnie

d- 100 to też stary TTL
    nie wiem jaka różnica w ustawieniu palnika ?
    TTL pomiar odbitego światła
    D-TTL - plus zebranie odległości z obiektywu
    iTTl - przed błysk pomiarowy
    co ma do tego ustawienie głowicy w lampie ?

Domyślnie

a jak wytłumaczyć inaczej, iż klatkę trzeba naświetlić prawidłowo bez podglądu, możliwości korekcji i późniejszego "naprawiania" ?
    no ale to raczej efekt filmu jako takiego
    Völkchlor

Domyślnie

jak by było efekt filmu, to bym dopisał, 'pozwól laborantowi" naprawić - pytam się jeszcze raz, to w jaki inny sposób wytłumaczyć obrazowo "cyfrowcowi", co to znaczy praca na dia i co to znaczy poprawne naświetlanie bez możliwości późniejszej obróbki i podglądu ? - wydaje mi się, że to właśnie najprostsza metoda, aby się przekonać co to znaczy założyć DIA do aparatu, przed jego założeniem, bo negatyw wybacza wiele (podobnie, a może nawet więcej niż RAW)

Strona 24 z 37 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów