Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Domyślnie BW z analogowego koloru

Na AO wkleiłem lekko rozpaczliwy post

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Mam problem li dylemat raczej. Jestem śmierdzącym leniuszkiem i chyba już do końca swych fotograficznych dni będę oddawał filmy do wywołania i skanowania. Nie jestem jednak zadowolony z wyników jakie dostaję z filmów B/W, bez względu na format. Odebrałem dzisiaj z labu bardzo nieortodoksyjnego małoobrazkowego XP2 oraz 120-stkę Portrę 400. Standardowy C41 i Noritsu QSS.

Wnioski:

1. XP2 przeszedł cały labowy proces nie gorzej ale i specjalnie nie lepiej niż srebrówki. Niestety, nie osiągnąłem tym samym żadnej szczególnej poprawy brzydkiej magmy, jaką dostaję na detalu oraz małej rozdzielczości tonalnej. Z XP2 jest po prostu taniej (co w końcu nie jest niebagatelne).

2. Kolor, bez względu na format, prezentuje się dużo lepiej, po komputerowej konwersji do BW mamy dużo lepszy detal, przyjemniejsze ziarno. Co więcej, Portra 400 dała całkiem fajny efekt, wcale nie odbiegający daleko od mojej ulubionej 160-tki.

Zaczyna brakować mi argumentów, żeby zarzucić całkowicie filmy B/W na rzecz koloru.
    Dzisiaj w nocy przejrzałem onanistycznie trochę skanów ze srebrówek, B/W C41, porobiłem trochę konwersji BW z koloru. Wniosek: skanowanie BW, jakie dotąd zlecałem masakruje rezultat o wiele, wiele bardziej względem np. różnicy w efekcie skanowania między średnim a małym.

Wyodrębniłem ten temat. Czy na sali jest lekarz lub ktoś, kto BW z analoga uzyskuje w postprocesie? Interesują mnie preferencje co do filmów, efekty z filmów wysokoczułych (ISO>=800), metodologia pracy (o ile różni się od tej używanej w cyfrze).

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Wieczniezbanowany używał prawie wyłącznie koloru do BW z wyśmienitymi rezultatami. Myślę, że każdemu częściej lub rzadziej zdarza się robienie BW z koloru. Film w tym przypadku nie ma jakiegoś dużego znaczenia: podobnie wyjdzie z Portry jak i FujiPro.
    Skanowanie mikrofilmu BW to jest udręka ze względu na pyłki, przy średnim ten problem jest duuużo mniej uciążliwy. Proponuję dobry nawilżacz do pokoju oraz ściereczkę antystatyczną do przecierania negatywów.
    Pinot Noir

aortamag.pl

Domyślnie

mistrzucieczki praktykuje taką czarną magię, także niejaki tomwidlak - ale on wieczniezbanowany

Ja osobiscie zauważylem ze fajnie wychodzi Superia 200 - bo jest mocno kontrastowa i ma duzo czerni. Korzystalem z fotoszopowych Calculations - dam jedno foto, a resztę linkami zeby nie zawalić calego wątku:

https://lh3.googleusercontent.com/-G...00/4252993.jpg
    https://lh5.googleusercontent.com/-M...00/4419097.jpg
    https://lh4.googleusercontent.com/-t...00/3408130.jpg
    https://lh5.googleusercontent.com/-L...00/3408128.jpg
    https://lh4.googleusercontent.com/-F...00/3408127.jpg

Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 01-02-2012 o 12:56
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    Ja osobiscie zauważylem ze fajnie wychodzi Superia 200 - bo jest mocno kontrastowa i ma duzo czerni.
    Wygląda to więcej niż dobrze, a uwzględniając cenę Superii - wyśmienicie.

A co np. z Superią 800 lub 1600, robił ktoś?

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Wygląda to więcej niż dobrze, a uwzględniając cenę Superii - wyśmienicie.

A co np. z Superią 800 lub 1600, robił ktoś?
    Proponuję sciągnąć z Flickra jakieś zdjecia na tych filmach i poeksperymentować w programie
    Völkchlor

Domyślnie

Tu masz przykład BW z Portry 160

Pinot Noir

aortamag.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritwood Zobacz posta
    Tu masz przykład BW z Portry 160
    Tu efekt dobrze znam - mam zawsze problem mentalny, bo bardzo lubię kolory Portry i kastrowanie ich odbija mi się profanacją. Założona Portra ma jednak tę wielką zaletę, że decyzję o finalnej prezentacji możesz podjąć "po".

Ciekawe jest jednak to, co zapodał Drogi Pastwisko - albo się przyłożył do roboty nadzwyczajnie, albo rzeczywiście ten bieda-film coś w sobie ma w tym zastosowaniu...

Domyślnie

Tu efekt dobrze znam - mam zawsze problem mentalny, bo bardzo lubię kolory Portry i kastrowanie ich odbija mi się profanacją. Założona Portra ma jednak tę wielką zaletę, że decyzję o finalnej prezentacji możesz podjąć "po".
    A ja wlasnie tego nie lubię bo mam wtedy po zeskanowaniu dwie opcje - kolor lub bw - i bądź tu mądry. Wolę mieć juz gotowe zdjecie
    Völkchlor

Domyślnie

A ja mam jeszcze pytanie odnośnie takiej konwersjii. Czy można potem z negatywu kolorowego wywołać czarno-białe zdjęcie? Znów pytam pomijając sposób: zdjęcie -> skan -> konwersja -> druk.
    I think in f-stops..
    24, 35, 50, 105

Domyślnie

papier BW?
    “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in black and white, you photograph their souls” Ted Grant

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów