Close

Strona 1105 z 3103 PierwszyPierwszy ... 1056051005105510951103110411051106110711151155120516052105 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 041 do 11 050 z 31025

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojteh Zobacz posta
    nie powinno ... a sprawdź czy kabel zasilający miedzy zasilaczem, a gniazdem jest ciepły .. jeśli tak coś się dzieje jeśli nie zobacz dalej - najczęściej listwy dają ciała

czy masz jakieś inne urządzenia tam?? ( czajnik elektryczny, mikrofala, ogrzewanie ? )

Nie mam.
    Cała idea pracowni polegała na tym, żebym był całkowicie wyizolowany od domowników, aby nie strzelały czajniki, mikrofale, telewizory i inne głupoty, które w domu są.
    W tym momencie działa tylko skaner, komputer, pali się światło na 1/2 mocy. Zresztą cały dom jest teraz raczej w półuśpieniu, dzieciaki jedzą kolację, nikt niczego nie ogląda, w nic nie gra, nie pali się zbędne światło. Ja mam trzy fazy i 25kW przydział*mocy. Coś jest po prostu nie tak, tylko co? W normalnych warunkach wszystko bangla.
    Pinot Noir

aortamag.pl

wojteh
    Gość

Domyślnie

masz jakaś listwę czy UPS? pomin wszystko i kompa i skaner normalnie do gniazdek w ścianie i zobacz czy wtedy cos sie zrobi

Domyślnie

Drodzy Ortodoksi,

Mam problem li dylemat raczej. Jestem śmierdzącym leniuszkiem i chyba już do końca swych fotograficznych dni będę oddawał filmy do wywołania i skanowania. Nie jestem jednak zadowolony z wyników jakie dostaję z filmów B/W, bez względu na format. Odebrałem dzisiaj z labu bardzo nieortodoksyjnego małoobrazkowego XP2 oraz 120-stkę Portrę 400. Standardowy C41 i Noritsu QSS.

Wnioski:

1. XP2 przeszedł cały labowy proces nie gorzej ale i specjalnie nie lepiej niż srebrówki. Niestety, nie osiągnąłem tym samym żadnej szczególnej poprawy brzydkiej magmy, jaką dostaję na detalu oraz małej rozdzielczości tonalnej. Z XP2 jest po prostu taniej (co w końcu nie jest niebagatelne).

2. Kolor, bez względu na format, prezentuje się dużo lepiej, po komputerowej konwersji do BW mamy dużo lepszy detal, przyjemniejsze ziarno. Co więcej, Portra 400 dała całkiem fajny efekt, wcale nie odbiegający daleko od mojej ulubionej 160-tki.

Zaczyna brakować mi argumentów, żeby zarzucić całkowicie filmy B/W na rzecz koloru.

Może coś zagadać do tego Noritsu, przez tłumacza zza lady?

Pozdrawiam gorąco,

podpis nieczytelny

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Zaczyna brakować mi argumentów, żeby zarzucić całkowicie filmy B/W na rzecz koloru.
    Ale czemu się upierasz przy tym BW skoro ci nie po drodze?
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojteh Zobacz posta
    masz jakaś listwę czy UPS? pomin wszystko i kompa i skaner normalnie do gniazdek w ścianie i zobacz czy wtedy cos sie zrobi
    OK. Zobaczę. Fakt, że skaner i komp siedzą na listwach, które być może nie są najwyższej jakości (były w Ikei takie całe przezroczyste - spodobały mi się, więc kupiłem. To nie jest żaden Legrand...). Pominę i zobaczę.

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Pije już cztery dni, wychylił setną ćwierć...
    Nieodłączna część skanowania

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Drodzy Ortodoksi,

Mam problem li dylemat raczej. Jestem śmierdzącym leniuszkiem i chyba już do końca swych fotograficznych dni będę oddawał filmy do wywołania i skanowania. Nie jestem jednak zadowolony z wyników jakie dostaję z filmów B/W, bez względu na format. Odebrałem dzisiaj z labu bardzo nieortodoksyjnego małoobrazkowego XP2 oraz 120-stkę Portrę 400. Standardowy C41 i Noritsu QSS.

Wnioski:

1. XP2 przeszedł cały labowy proces nie gorzej ale i specjalnie nie lepiej niż srebrówki. Niestety, nie osiągnąłem tym samym żadnej szczególnej poprawy brzydkiej magmy, jaką dostaję na detalu oraz małej rozdzielczości tonalnej. Z XP2 jest po prostu taniej (co w końcu nie jest niebagatelne).

2. Kolor, bez względu na format, prezentuje się dużo lepiej, po komputerowej konwersji do BW mamy dużo lepszy detal, przyjemniejsze ziarno. Co więcej, Portra 400 dała całkiem fajny efekt, wcale nie odbiegający daleko od mojej ulubionej 160-tki.

Może coś zagadać do tego Noritsu, przez tłumacza zza lady?

Pozdrawiam gorąco,

podpis nieczytelny
    Pytanie zasadnicze: skanujesz sam, czy robi to za Ciebie Noritsu? Jeżeli lab, to poszukaj takiego, gdzie mają Frontiera. Frontier ma lepszy skaner niż Chuck Noritsu. Skany labowe zwykle są trochę mdłe i pozbawione kontrastu - przynajmniej ja mam takie doświadczenie.
    Pinot Noir

aortamag.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritwood Zobacz posta
    A mnie chyba zaczyna szwankować skaner. Już drugi raz wywalił mi bezpiecznik różnicowy (pracownię mam na osobnym obwodzie, więc nic tak naprawdę nie powoduje przeciążenia). Czy to możliwe, że przy długim skanowaniu coś się nagrzewa tak, że powoduje zwarcie? Fakt, że skanuję nieprzerwanie już czwarty dzień, 24h na dobę. Zostały jeszcze trzy filmy - mam nadzieję, że jakoś przeżyje (ę). POza tym bardziej lub mniej widocznie, konsekwentnie Portra skręca mi w magentę.
    Do dupy te Epsony...
    Przy tak długotrwałym skanowaniu wewnętrzne podzespoły zwykle się grzeją. O ile wysoka temperatura przez krótki czas nie ma jakiegoś złego wpływu, o tyle tak długi powoduje zwyczajne zmęczenie sprzętu. Możliwe, że Ci lampy przygrzały elektronikę i ADC nie działają poprawnie. U mnie w drukarce to nagminne (skanowanie po wydrukowaniu 20 stron jest niemożliwe wręcz). Daj mu odpocząć (choć jak bardzo przygrzałeś to może już nie wstać, ale to sporadycznie).

Korzystając z okazji pochwalę się dwoma zdjęciami z 50/1.2 na iso 3200 (Kodak):
    Trafienie po ciemku graniczy z cudem jeśli cel się rusza

Cytat Zamieszczone przez spiritwood Zobacz posta
    Pytanie zasadnicze: skanujesz sam, czy robi to za Ciebie Noritsu? Jeżeli lab, to poszukaj takiego, gdzie mają Frontiera. Frontier ma lepszy skaner niż Chuck Noritsu. Skany labowe zwykle są trochę mdłe i pozbawione kontrastu - przynajmniej ja mam takie doświadczenie.
    Mam dokładnie ten sam problem z B/W co Mariusz J. Skany są tragiczne (powyżej), mega kontrast, ziarno jak z kosmosu (to akurat 3200 więc ok, mam podobnie wyglądające 100..), tonalność mała i jeszcze wyostrzone w kosmos.. Chyba trzeba zainwestować w skaner. Dużo pomoże?
    Ostatnio edytowane przez Vall ; 31-01-2012 o 21:25
    I think in f-stops..
    24, 35, 50, 105

wojteh
    Gość

Domyślnie

w bratex jest wyprzedaż Velvia 50/135/36 po 19,99

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vall Zobacz posta
    Mam dokładnie ten sam problem z B/W co Mariusz J. Skany są tragiczne (powyżej), mega kontrast, ziarno jak z kosmosu (to akurat 3200 więc ok, mam podobnie wyglądające 100..), tonalność mała i jeszcze wyostrzone w kosmos.. Chyba trzeba zainwestować w skaner. Dużo pomoże?
    Większość tutaj skanuje sama. Biorąc pod uwagę fakt, że za takiego Epsona 4490 lub też coś w okolicach v500 / v600 trzeba dać równowartość wskanowania 10 czy 15 rolek w labie - odpowiedź nasuwa się sama. Wszystko zależy od tego jak głęboko siedzisz w analogu. Jeżeli robisz pięć rolek rocznie - nie warto.
    Pinot Noir

aortamag.pl

Domyślnie

Co to za sklep, nie mają 4x5...
    Völkchlor

Strona 1105 z 3103 PierwszyPierwszy ... 1056051005105510951103110411051106110711151155120516052105 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów