Close

Strona 15 z 37 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 361

Wątek: Zakup analoga

Domyślnie

No więc mam F80 w kolorze srebrnym. Jak go zobaczyłem, to się zakochałem na miejscu. Dałem za niego 250 zł z nowymi bateriami i do tego spora torba kodak gear model 70068.

Aparat wygląda tak:

Co sądzicie?

No i się zaczeło... na razie kupiłem sobie kliszę Fuji Color, ale docelowo chciałbym negatywy B/W. Podpowiedzcie gdzie się zaopatrujecie, gdzie wywołujecie (czy ewentualnie sami wywołujecie)? Czy skanujecie sami, czy w labie?
    ONA: Z6 + T24-70/2.8 VC * Nikkor Z24-70/4s + SB-800
    ON: Z6 + Nikkor Z24-70/4s * T70-200/2.8VC + SB-900

Domyślnie

Jako że połączenie dobre z Żyrardowa to proponuję STODOŁĘ NA BATOREGO
    B.W.większość woła samodzielnie,kolor raczej w labach,podobnie skany.
    Ostatnio edytowane przez klisza36 ; 29-01-2012 o 20:30

Domyślnie

No elegancki

Ja się zaopatruję na allegro lub w fotonegatywie(com.pl), wołam sam ale na początek mozna w labie. Schody zaczynają się przy skanowaniu bo to jednak ma duze znaczenie. Najalepszą choć drogą na dzień dobry opcją jest wlasny skaner, ale po jakims czasie się zwraca. Kiepski skan potrafi skutecznie zniechęcić zwłascza na poczatku. To samo tyczy się tanich filmow - zarowno BW jak i koloru.
    Völkchlor

Domyślnie

F80 + AF-S 24-85/3.5-4.5 + Velvia 50 przy -30 w Karkonoszach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fraglesso Zobacz posta
    No więc mam F80 w kolorze srebrnym. Jak go zobaczyłem, to się zakochałem na miejscu. Dałem za niego 250 zł z nowymi bateriami i do tego spora torba kodak gear model 70068.

No i się zaczeło... na razie kupiłem sobie kliszę Fuji Color, ale docelowo chciałbym negatywy B/W. Podpowiedzcie gdzie się zaopatrujecie, gdzie wywołujecie (czy ewentualnie sami wywołujecie)? Czy skanujecie sami, czy w labie?
    Jeszcze raz gratulacje - aparat prezentuje się naprawdę dobrze.

Jeśli chodzi o zaopatrzenie, to tak jak pisali koledzy - z Żyrardowa możesz się przejechać na niedzielne focenie do Warszawy i przy okazji wpaść do Stodoły na Batorego między 10 a 14 i zrobić sobie zapasy. Jeśli chcesz wysyłkowo, to ja akurat robię zakupy w Bratex'ie i jestem zadowolony. Z negatywów b/w polecił bym na początek Ilforda FP4+/HP5+ - gdyby nie to, że są coraz droższe, focił bym tylko na nich. Nie podchodzą mi z kolei małoobrazkowe negatywy bw Kodaka. O ile T-max jest jeszcze w miarę ok, to Tri-x się strasznie zwija i bez nocy pod stertą książek nie ma mowy o skanowaniu. Nie polecam Polypana F nawijanego z rolki, którego można dostać na allegro po kilka zł za rolkę - to jest czysta loteria.

Polecam wywoływanie we własnym zakresie (przynajmniej bw) - frajda jest niesamowita. C-41 i E-6 też można wywołać w domu, ale ja jeszcze się za to nie wziąłem. Kolorowe negatywy i slajd oddaję do Rossmanna (Cewe). Podobno czasem zdarza im się przerysować lub podbrudzić film, ale mi się to jeszcze nie przytrafiło, za to ceny za wołanie są naprawdę dobre - 6zł z groszami za rolkę.

No i na koniec, tak jak pisał pastwisko - skanowanie. Rozumiem, że na razie chcesz zobaczyć jak focenie na kliszy wygląda i nie chcesz w to inwestować dużych pieniędzy, jednak na dłuższą metę będzie potrzebny skaner, bo skanowanie w labie naprawdę potrafi zniechęcić (wysokie koszty, niska jakość). I tu zaczynają się schody. Jeżeli będziesz chciał zostać przy małym obrazku, to wystarczy ci epson v330 (tańsza opcja) lub używany dedykowany (minolta, nikon - droższa opcja). Jeśli uznasz, że analogowa choroba będzie ewoluować w kierunku średniego formatu, warto od razu zakolekcjonować minimum epsona v500/canoscana 9000f, a to już 800-1000 zł.

Dodam jeszcze, że ja do niedawna skanowałem na starym epsonie 1670, a ostatnio sprawiłem sobie v500 i muszę powiedzieć, że różnica w jakości samego skanu, jak i pracy ze skanerem jest kolosalna, także nie warto na sprzęcie oszczędzać.
    Ostatnio edytowane przez sorevell ; 30-01-2012 o 10:59
    Pozdrawiam,
    Marcin

Domyślnie

sorevell dziękuję za wykład... docelowo chciałbym właśnie negatywy B/W i własnoręczne wywołanie. Mam bratanka, który foci analogiem i ma mnie wprowadzić w tajniki wołania negatywów. Własnoręcznego wywoływania C-41 boję się jak ognia :P. W Żyrardowie jest kilka labów mających jeszcze sekcje wywoływania klisz, ale jest też rossman... muszę sprawdzić. Co do skanowania, to na razie nie wiem jak to rozwiązać. Muszę się rozejrzeć za skanerem, ale nie sądzę, że uderzę w średni/wielki format ze względu na zmianę całego systemu i koszty. Jako, że posiadam kilka szkieł typu D i typu G, to mam co do F80 podpinać.

Nie wiem za specjalnie jak współpracuje z F80 lampa SB-800 lub SB-900. Mam też wątpliwości co do działania tamrona 28-75/2.8 i Nikkora 35/1.8G (pewnie będzie jak w D700 - mała przysłona, mała odległość i tylko lekka winieta).

Domyślnie

Własnoręcznego wywoływania C-41 boję się jak ognia :P
    A niesłusznie, niesłusznie.. Od wołania BW w domu różni się naprawdę niewiele. Jak się nauczysz wołać BW to i z kolorem sobie poradzisz

Tu jest o wołaniu ręcznym - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=167928 - ale jako ze nie znasz jeszcze wołania BW, to cięzko bedzie ci te róznice zauważyc, nie mniej poczytać mozesz. Serio to nic trudnego
    Völkchlor

Domyślnie

Nie wiem za specjalnie jak współpracuje z F80 lampa SB-800 .
    Wszystko śmiga prócz I-TTL,D-TTL i bezprzewodowego wielolampowego

Mam ten zestaw i jestem zadowolony
    Ostatnio edytowane przez klisza36 ; 30-01-2012 o 15:59

Domyślnie

sorevell dziękuję za wykład... docelowo chciałbym właśnie negatywy B/W i własnoręczne wywołanie. Mam bratanka, który foci analogiem i ma mnie wprowadzić w tajniki wołania negatywów. Własnoręcznego wywoływania C-41 boję się jak ognia :P. W Żyrardowie jest kilka labów mających jeszcze sekcje wywoływania klisz, ale jest też rossman... muszę sprawdzić. Co do skanowania, to na razie nie wiem jak to rozwiązać. Muszę się rozejrzeć za skanerem, ale nie sądzę, że uderzę w średni/wielki format ze względu na zmianę całego systemu i koszty. Jako, że posiadam kilka szkieł typu D i typu G, to mam co do F80 podpinać.
    Hehe, nie ma sprawy, też nie tak dawno zaczynałem zabawę we własnoręczne wołanie, także dzielę się zdobytą wiedzą.
    Co do Rossmanna, to oni przyjmują filmy i wysyłają wszystkie do CEWE Color w Kędzierzynie-Koźlu, gdzieś jest nawet o tym cały wątek. Jedni narzekają, inni chwalą - jak zawsze. Z moimi filmami jeszcze nic złego nie zrobili, także nie narzekam.

A co do średniego - uważaj, bo może się okazać, że będziesz kupował filmy 120 szybciej niż myślisz... :P
    Pozdrawiam,
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sorevell Zobacz posta
    A co do średniego - uważaj, bo może się okazać, że będziesz kupował filmy 120 szybciej niż myślisz... :P
    Nie, nie - mocno ograniczony budżet domowy temu przeczy... niebawem spodziewam się narodzin pierworodnego... i gdyby nie to, że żona jest fotografem, to zakup F80 nie wchodziłby w gre... moje inne hobby np. ASG ostanio w ogóle stanęło w miejscu .

Najpierw muszę wypstrykac pierwszy film... a szczerze mówiąc mam na razie stracha, że coś nie wyjdzie... w RAW już nie poprawię ;].

Strona 15 z 37 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów