Close

Strona 32 z 57 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 570

Wątek: d5100 czy d90

Domyślnie

Miałem w pracy i to i to i polecam D90

Pozdr.
    Nikon System

Domyślnie

Mam ten sam dylemat nad zakupem lustra. Do tej pory korzystam z hybrydy ale już zaczęła mnie sporo ograniczać i niemało irytować Zastanawiałem się nad D5100 ale jeżeli chodzi o przyciski to chyba jest tego mniej niż mojej hybrydzie. Dużym plusem jest natomiast pokrętło którego teraz nie mam. Jednak jaki wziąłem do ręki D90 i chwilę potem D7k to pomyślałem że takiego czegoś mi potrzeba.
    Rozmawiałem chwilę ze sprzedawcą i dopytywałem właśnie o wadliwość D7k. Mówił że żadnych reklamacji ani wadliwości do tej pory im nie zgłaszali a pogłoski o wadliwości AF pochodziły z jakiejś partii z Niemiec. Nie oceniam jak jest naprawdę, tylko przytaczam jego słowa.
    Pytałem też o wybór D90-D7k ->mówił że używał obu aparatów i w funkcjonowaniu reprezentują ten sam poziom, a skoro to różnica ok 1kzł to hmm... Oczywiście rozmawiamy o fotografowaniu a nie foto-wideło
    Nadal mam pewien zgryz bo kupując D90 mógłbym mieć do tego lepszego słoika albo dwa, a kupują z kolei D7k nieco lepsza matryca i nie powiem że jednak ciut ciut lepiej mi się go trzymało (także lepszy uchwyt i obudowa i większe możliwości w podłączaniu starszych obiektywów - z tego co wspomniał sprzedawca - co mogłoby nieco uratować $ w portfelu).
    Takie moje rozważania, może ktoś chciałby się w tej kwestii wypowiedzieć, może doradzić? z góry dziex

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ziolkopl Zobacz posta
    Mam ten sam dylemat nad zakupem lustra. Do tej pory korzystam z hybrydy ale już zaczęła mnie sporo ograniczać i niemało irytować Zastanawiałem się nad D5100 ale jeżeli chodzi o przyciski to chyba jest tego mniej niż mojej hybrydzie. Dużym plusem jest natomiast pokrętło którego teraz nie mam. Jednak jaki wziąłem do ręki D90 i chwilę potem D7k to pomyślałem że takiego czegoś mi potrzeba.
    Rozmawiałem chwilę ze sprzedawcą i dopytywałem właśnie o wadliwość D7k. Mówił że żadnych reklamacji ani wadliwości do tej pory im nie zgłaszali a pogłoski o wadliwości AF pochodziły z jakiejś partii z Niemiec. Nie oceniam jak jest naprawdę, tylko przytaczam jego słowa.
    Pytałem też o wybór D90-D7k ->mówił że używał obu aparatów i w funkcjonowaniu reprezentują ten sam poziom, a skoro to różnica ok 1kzł to hmm... Oczywiście rozmawiamy o fotografowaniu a nie foto-wideło
    Nadal mam pewien zgryz bo kupując D90 mógłbym mieć do tego lepszego słoika albo dwa, a kupują z kolei D7k nieco lepsza matryca i nie powiem że jednak ciut ciut lepiej mi się go trzymało (także lepszy uchwyt i obudowa i większe możliwości w podłączaniu starszych obiektywów - z tego co wspomniał sprzedawca - co mogłoby nieco uratować $ w portfelu).
    Takie moje rozważania, może ktoś chciałby się w tej kwestii wypowiedzieć, może doradzić? z góry dziex
    Miałem D5100 bardzo fajny aparat ale niestety ergonomia D90,D7000 jest chyba jeszcze fajniejsza i do tego super wizjer. D7000 posiada wszystkie cechy D90 i D5100 (prócz ruchomego ekraniku). Więc zacząłem od D5100 skończyłem na D7000 i jestem bardzo zadowolony. Nie powiem trudny wybór, każdy aparat ma coś fajnego i należy rozważyć ergonomia, obrazek, cena. Jeśli ma się kasę odpowiedź jest prosta, jeśli nie hmm dylemat, który i ja miałem. Co do trzymania, mam D7000 i powiem szczerze że lepiej trzymało mi się D90, ale to pewnie zależy od rączek i jakiś własnych upodobań. Z tym że sprzedawcy mówią że nie ma reklamacji to raczej między bajki bym włożył, mi w FJ też tak powiedzieli, ale przecież większość osób odsyła od razu do serwisu nikona.

Domyślnie

Jeszcze raz testowałem d5100 i d90 w sklepie. D5100 odrzuciłem za ciemniejszy i mniejszy obraz w wizjerze oraz fakt, że cięższy obiektyw (wystarczy sigma 17-70), tak jak pisaliście, powoduje fatalne wyważenie całości - źle się to trzyma nawet dwoma rękami. Gabaryty i kształt d5100 nie są natomiast dla mnie większym problemem. Poza tym korekcja wizjera nie jest wystarczająca. Mam wadę +2.5 - w d90 udało mi się ustawić tak, że widziałem ostro, a w d5100 nie da rady. Trzeba zwrócić także uwagę na brak możliwości wstępnego podniesienia lustra w d5100.

Ponadto obejrzałem sobie porównanie obrazków z d7000 i d90 na stronie "camera lab" oraz w teście niejakiego Pana Kwaśniewskiego - wnioski są takie, że większa ilość pikseli w d7000 (i d5100) nie przekłada się znacząco na większą liczbę rejestrowanych szczegółów w stosunku do d90 - różnice są bardzo niewielkie, a w stosunku do canona 60d znaczne (na korzyść nikonów).

Przy okazji przetestowałem obiektywy sigmy i żaden nie ostrzył prawidłowo - mydło. Kit 18-105 zdecydowanie pobił wszystkie trzy sigmy, które sprawdzaliśmy w sklepie, a 17-70 2.8-4 os najbardziej..... A już myślałem, że kupię tę sigmę...
    Coś tu jest nie tak... jak to możliwe, żeby obiektyw za 1700 zł dawał takie mydło...nie byliśmy w stanie nawet stwierdzić, czy to bf/ff czy po prostu mydło wszędzie. Jeżeli błąd af to super wielki FF. A na zagranicznych testach jest tak bardzo chwalony i przykładowe zdjęcia rewelacyjne...
    W innym sklepie sprzedawca pokazał mi zdjęcia zrobione innym egzemplarzem w/w sigmy z d80 i było to samo....
    Ostatnio edytowane przez decadent ; 30-07-2011 o 22:02

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez decadent Zobacz posta
    Mam wadę +2.5 - w d90 udało mi się ustawić tak, że widziałem ostro, a w d5100 nie da rady. Trzeba zwrócić także uwagę na brak możliwości wstępnego podniesienia lustra w d5100.
    Tak to jest jak ogląda się puszkę w sklepie, tak na szybko. Ściągnij sobie instrukcję obsługi od puszki, która cię interesuje i będziesz wiedział, co sprawdzić w sklepie.
    Instrukcja do D5,1k strona 162 d4: Tryb opóźnienia ekspozycji. Czyli wstępne podnoszenie lustra.
    A jeśli chodzi o wadę wzroku, to może jest różnica pomiędzy stałą wadą wzroku a taką, co przychodzi z wiekiem. Ja abym mógł cokolwiek zobaczyć na wyświetlaczu muszę założyć szkiełka +2,5 ale jak pisałem wcześniej, nie mam najmniejszego problemu, aby ustawić sobie korekcję w wizjerze.
    Na twoim miejscu wybrałbym D90 a nie bawił się z D5,1k małą puszeczką dla dzieci.
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

Czy w D5100 jak i D90 wywoluje sie jakies funkcje poprzez wcisniecie dwoch klawiszy jednoczesnie?

Jak zakwalifikowac oba aparaty? Czy D5100 jest dla powiedzmy amatora a D90 dla bardziej zaawansowanego amatora?
    Ostatnio edytowane przez tetrus ; 31-07-2011 o 17:36

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tetrus Zobacz posta
    Czy w D5100 jak i D90 wywoluje sie jakies funkcje poprzez wcisniecie dwoch klawiszy jednoczesnie?
    Ja na razie wiem, że jak naciśniesz i przytrzymasz dwa przyciski oznaczone zieloną kropeczką aż ekranik monitoraka zamruga. To przywracasz wszystkie ustawienia fabryczne. Taki reset oprogramowania w D5.1k
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

Co do trzymania to dokupisz do D90 grip i będzie super a rzeczywiście różnice w cenie pomiedzy D90 a D7K możesz wydać na jakieś 2 szkiełka np. N50 i N35 albo na N85.

Domyślnie

Duża różnica jest w jakości filmów między d90 a 5100? Wiem ze jest to hd kontra full hd w d5100, oglądałem filmiki na yt i aż tak dużej różnicy nie widzę, podesłałby mi ktoś sample? zarówno z d90 video jak i 5100? jakiekolwiek filmiki w maksymalnej jakości żeby wyrobić sobie opinie.
    Jakby ktoś coś miał, to proszę o pm, podam e mail

Strona 32 z 57 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów