Close

Strona 30 z 57 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 570

Wątek: d5100 czy d90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eBarciu Zobacz posta
    kupić D7000 na Amazonce
    i w przypadku trafienia na walnięty AF bawić się w odsyłanie za granicę Ja mam D90, matryca nie jest jak na obecne standardy topowa ale nie można jej zarzucić że jest mniej niż dobra. Najważniejsze że od miesiąca robię zdjęcia nowym sprzętem a nie zadręczam się dylematami (a miałem ich masę). Lepiej kupić taniej i dołożyć na lepsze szkło jeżeli dopiero zaczynasz bo np 18-105 jest świetny... dopóki nie kupisz np Tamrona 17-50 lub jakiejś stałki Ja teraz zbieram szklarnie bo w końcu po to mam lustrzankę, później zmienię aparat na następcę D300s i będę mógł pisać że mam tyle czy tyle bitów (wątpie by zwykły zjadacz chlepa jak większość z nas na tym forum zauważył różnicę na wydruku między 12 a 14 bit), iso takie a takie (iso daje działkę EV ale ja wolę ją uzyskiwać dobrym szkłem z dużym światłem) Pozdrawiam fanów sprzętu a nie fotografii Idę robić zdjęcia moim zacofanym D90
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micz87 Zobacz posta
    i w przypadku trafienia na walnięty AF bawić się w odsyłanie za granicę Ja mam D90, matryca nie jest jak na obecne standardy topowa ale nie można jej zarzucić że jest mniej niż dobra. Najważniejsze że od miesiąca robię zdjęcia nowym sprzętem a nie zadręczam się dylematami (a miałem ich masę). Lepiej kupić taniej i dołożyć na lepsze szkło jeżeli dopiero zaczynasz bo np 18-105 jest świetny... dopóki nie kupisz np Tamrona 17-50 lub jakiejś stałki Ja teraz zbieram szklarnie bo w końcu po to mam lustrzankę, później zmienię aparat na następcę D300s i będę mógł pisać że mam tyle czy tyle bitów (wątpie by zwykły zjadacz chlepa jak większość z nas na tym forum zauważył różnicę na wydruku między 12 a 14 bit), iso takie a takie (iso daje działkę EV ale ja wolę ją uzyskiwać dobrym szkłem z dużym światłem) Pozdrawiam fanów sprzętu a nie fotografii Idę robić zdjęcia moim zacofanym D90
    eetam po co to czarno widzenie? kolego kupujesz na amazonce, testujesz intensywnie przez 14 dni a potem zwracasz w razie czego i już. tylko u nas w kraju klient to wróg !
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micz87 Zobacz posta
    Najpierw wybrałem obiektyw - w życiu nie zadowoliłbym się jakimś kitem. Ten co wybrałem nie jest topowy, ale może wystarczy co ? A jest to sigma 17-70 2.8-4 os hsm. Może być do d90 ?

Bo chyba kupię d90... w d5100 zmartwiła mnie np. korekcja wizjera - tylko do +0.5, a ja mam większa wadę wzroku...
    A w ogóle to d90 ma większy zakres ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez decadent Zobacz posta
    Najpierw wybrałem obiektyw - w życiu nie zadowoliłbym się jakimś kitem. Ten co wybrałem nie jest topowy, ale może wystarczy co ? A jest to sigma 17-70 2.8-4 os hsm. Może być do d90 ?

Bo chyba kupię d90... w d5100 zmartwiła mnie np. korekcja wizjera - tylko do +0.5, a ja mam większa wadę wzroku...
    No właśnie, to jest ciekawe. Korekcja wizjera +0,5. Też dziwnie na to patrzyłem przed kupnem, bo latka lecą i wzrok nie ten. Do bliskiego czytania potrzebuję szkiełka +2,5. A jak ustawiam ostrość w wizjerze to nie muszę dawać na maksa pokrętła na minus, aby idealnie widzieć te kreseczki otaczające punkt AF i oczywiście dolne menu w wizjerze.
    Po za tym, piszą tylko +0,5 a na pokrętle są znaczniki + i – Jak ustawię na maksa na + czy na – to punkty AF są nie ostre, muszę ustawiać pokrętło po środku z leciutkim przesunięciem na -. I jest OK
    Ostatnio edytowane przez Polikon ; 28-07-2011 o 07:50
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

Zatem muszę przebadać to w sklepie - nie zrobiłem tego jeszcze bo właśnie sprzedali 5100 i nie było... Sprzedawca powiedział, że można dokupić nakładkę, ciekawe ile kosztuje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez decadent Zobacz posta

Tak.
    D90 Od –2 do +1 dptr.
    D5100 Od -1,7 do +0,7 dptr.
    Miałem podobny dylemat, wybrałem D5100. I co ? Odesłałem. Pierwsza wada dla mnie zakres dioptrażu za mały, co prawda widziałem wyraźnie ale brakowało mi jeszcze z 0.5 do szczęścia (można kupić szkło korekcyjne, koszt 50 zł). Piszesz że chcesz obiektyw "sigma 17-70 2.8-4 os hsm", obiektyw ten waży 530 g ja miałem 18-105 który ważył 430 g i z D5100 ciągnął do ziemi, body za lekkie. Do tego ten wizjer, nie daje komfortu, nie jest taki zły ale w porównaniu do D90 hmm. Tryb seryjny bardzo marny 4kl i momentalnie zwalnia do 2 kl. Mam nie najmniejsze dłonie więc średnio mi się go trzymało. Poza tym obrazek bardzo dobry, obracany ekranik fajny bajer, interwałometr - fajne filmiki wychodzą.
    Kończąc, odesłałem D5100, miałem brać D90 i co znalazłem na allegro D7000 z kit. 18-105 za 3699 zł, nówki sztuki nie ruszane facet miał ich łącznie chyba 100 szt. Pochodzą z dystrybucji włoskiej (faktura jest włoska oczywiście na mnie), gwarancja jest europejska więc nie ma problemów. Wczoraj go odebrałem i różnica jest jak między maluchem a dużym fiatem. I faktycznie sprzęt nie był nigdy ruszany, moja fotka to pierwsze klapnięcie lustrem,pochodzi z nowszej serii i już z nowym softem. (http://allegro.pl/nikon-d7000-obiekt...734570345.html)
    Aparat się kupuje na dłużej, więc warto żeby sprawiał radość.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olek Zobacz posta
    Tryb seryjny bardzo marny 4kl i momentalnie zwalnia do 2 kl.
    no to coś dziwne, mi nic nie zwalnia, no chyba że w serii w trybie AF-A kiedy sprawdza ostrość między fotkami,
    wtedy faktycznie zwalnia, jeśli musi skorygować ostrość,
    w trybie AF-S w JPG, czy RAW nie zwalnia i nie zwalnia długo aż bufor wystarczy

Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olek Zobacz posta
    Tak.
    znalazłem na allegro D7000 z kit. 18-105 za 3699 zł, nówki sztuki nie ruszane .
    Pozdrawiam.
    no to się teraz zdrowo wkurzyłem

Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Presley Zobacz posta
    no to coś dziwne, mi nic nie zwalnia, no chyba że w serii w trybie AF-A kiedy sprawdza ostrość między fotkami,
    wtedy faktycznie zwalnia, jeśli musi skorygować ostrość,
    w trybie AF-S w JPG, czy RAW nie zwalnia i nie zwalnia długo aż bufor wystarczy
    mnie też nie zdarzyło się jeszcze żeby mi w serii zwalniał.
    mam pytanie kolego jak sprawuje Ci się to szkiełko 35mm z d5100?
    jakiś BF lub FF?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eBarciu Zobacz posta
    no to się teraz zdrowo wkurzyłem
    ciekawe dlaczego aukcja została zakńczona z zerową sprzedażą skoro to taka okazja ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Strona 30 z 57 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów