Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Zestaw na start

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    ten phottix to 200cm jak dla mnie wystarcza
    białą parasolkę ma się skierowaną w dół. A wtedy ona jest na wysokości 160 cm, przy w pełni rozciągniętym statywie, co nie jest korzystne. Nie sposób w tym przypadku oświetlić choćby lekko z góry twarz modelki gdy stoi, nawet gdy modelka jest niska. By parasolka była metr powyżej głowy to statyw powinien mieć blisko 3 m.
    Ja wiem, ze kazdy się boi wywrócenia, no ale cóź.

Generalnie nie zamykamy tematów.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Tak ja mówisz, przy oświetleniu w stylu "motyla" czy nawet "ClamShell" Parasolka musi być dość wysoko. Dlatego właśnie mam taki problem z wyborem statywu.
    Ach... gdyby tyle tego nie naprodukowali to by problemu nie było Powinna być jedna firma dysponująca statywami różnej wysokości i tyle :P a nie się tak męczyć trzeba .

Domyślnie

tu masz wybór: http://www.funsports.pl/category/sta...-oswietleniowe
    polecam W-806 2,6 m powinno wystarczyć.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dzięki. A czy miałeś osobiście do czynienia z tym statywem ? Jak jest z jego "mobilnością" itp ?

Domyślnie

Mam ten statyw. Jak jade na sesje to wrzucam w samochód, nie chodzę z tym dużo. Zależy ile masz reszty sprzętu. Bo sam statyw nie jest ciężki, ale z resztą gratów to się sumuje ...

Aha - nie jesteś najmłodszy na forum. Pamietam, że jakiś tata założył tu konto w imieniu swojego potomka będącego jeszcze w brzuszku u mamusi . Nie wiem który to był miesiąc ciąży, ale rekord będzie ciężki do pobicia
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 27-01-2012 o 14:34

Domyślnie

Że się zsumuje to oczywiste, aparat, szkła, lampy, to już teraz jest dość uciążliwe w transporcie, boje się jak dojdą jeszcze te statywy...

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Aha - nie jesteś najmłodszy na forum. Pamietam, że jakiś tata założył tu konto w imieniu swojego potomka będącego jeszcze w brzuszku u mamusi . Nie wiem który to był miesiąc ciąży, ale rekord będzie ciężki do pobicia
    To faktycznie, przegrałem...

EDIT: Przeglądając stronę, którą mi podałeś znalazłem ciekwy statyw, który spełniał by wszystkie moje wymagania, tylko czy ktoś miał z nim jakąś styczność, może coś o nim powiedzieć ?
    Link : http://www.funsports.pl/statyw-stalo...esionalny.html
    Ostatnio edytowane przez Kuba.Daf ; 27-01-2012 o 14:37

Domyślnie

Podlinkowany statyw jest O.K. ale jest stalowy i waży wg. zdjęcia 4kg, a wg. tabelki 2,85kg
    trochę ciężki do amatorskich zastosowań w plenerze.
    Ja polecę jako podstawowy:
    F&W 806 W-806 JH-806 waży 1,65 i ma 260/295cm, to ten sam producnt.
    Nie są to moje ulubione zaciski ale dają radę.
    Nie pomyl tylko średnicy głowicy, kup z 16 a nie 12mm.
    Camera Obscura, DX, FX, XXX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Woldemorth Zobacz posta
    ..Ja polecę jako podstawowy:
    F&W 806 W-806 JH-806 waży 1,65 i ma 260/295cm, to ten sam producnt.
    Nie są to moje ulubione zaciski ale dają radę.
    Zgadza się. Ciut droższy ale i lepszy jest statyw quantuuma. Ma lepsze zaciski, ale i głowiczkę można zamontować w bok http://quantuum.pl/detal.php?id=990&lang=pl&curr=PLN

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    białą parasolkę ma się skierowaną w dół.
    Czemu? Pytam całkowicie poważnie. Ja bardzo często świeciłem w górę, głównie przez wygodniejszy dostęp do lampy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skinny500 Zobacz posta
    Czemu? Pytam całkowicie poważnie. Ja bardzo często świeciłem w górę, głównie przez wygodniejszy dostęp do lampy.
    http://www.photoflexlightingschool.c...t_3/index.html
    ff

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów