Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
Ciężko sie domyśleć z tego rysunku. Wolałbym widok układu tego światła z boku, a nie z góry.

Sądzę, że materiał nie całkowicie rozprasza światło i spora częśc promieni od lampy biegnie przez materiał niemal prosto. Więc wydajniej jest mieć lampę nad głową, a parasolka powinna być umiejscowiona dokładnie między lampą a głową.
Ustawiając tak jak ty opisujesz pracujemy "bokiem" strumienia światła. Słabsza wydajność. No i nogi dostają już wtedy skandalicznie mało światła (przy zdjęciach całej postaci).
wydajność taka sama, albo bardzo zbliżona. W końcu świecimy z tej samej odległości. Mówię o takich standardowych parasolkach transparentnych jakie autor chciał kupić. Często tak używałem i nie zauważyłem różnicy, ale testów nie robiłem dokładnych. Później poszukam lepszego obrazka, albo jakiegoś zdjęcia gdzie będzie widać dokładnie.

Ja się w pełni zgadzam, że lepiej coś co nie będzie waliło światłem wszędzie na około. To co CFS zlinkował świeci tak jak sposób o którym ja cały czas piszę, tyle że z tyłu ma czarną powłokę dodatkowo.