Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Zestaw na start

Domyślnie Zestaw na start

Witajcie.
    Potrzebuję porady. Mam zamiar kupić pierwszy w swoim życiu zestaw do "rozpraszania światła (parasolka+statyw) i tutaj moje pytanie.
    Znalazłem na allegro za niewielkie pieniądze dość ciekawy produkt, oczywiście nie jest to jakaś znana marka.
    Więc, czy warto zainwestować w "no name" czy może raczej się w to nie bawić i na starcie kupić coś porządnego (np. Lastolite, Manfrotto itp.) ?
    http://allegro.pl/zestaw-reporterski...058124564.html

Pozdrawiam, Kuba.Daf
    P.S. Jeżeli zły dział przepraszam i proszę o przeniesienie.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 27-01-2012 o 00:14

Domyślnie

Podmieniłem ci link, bo w tamty był błąd.

Co do zestawu - może być, jak na początek. Jakość tych parasolek jest taka sobie. Statyw tez mało solidy, taki raczej tylko do domu.
    Możesz ewentualnie kupić statyw z uchwytem, a parasolki poszukac innej, firmowej. np białej ale z nakładanym srebrnym odbłyśnikiem. Takie 2 w 1.
    Sam statyw dobry - w rodzaju w806 kosztuje tyle co twój zestaw. Dobra parasolka tez będzie droższa od całego tego zestawu.
    Wszystko kwestia kasy jaką dysponujesz. Mając 250 zł kupisz cos lepszego, no ale to 3x tyle.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 27-01-2012 o 00:21
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Statyw jest okej, sam mam kilka takich i wszystko śmiga bez problemu. Problem będziesz miał z parasolką bo taką zwykłą rozwaliłem po dwóch tygodniach. Lepiej poświęcić te 5 dych więcej i kupić firmową. Tak samo jest z softami. Kupiłem chińczyka i mi się rozwalił po kilku razach. Kupiłem Lastolite i skubany nie chce się rozwalić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Podmieniłem ci link, bo w tamty był błąd.
    Dzięki.
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Wszystko kwestia kasy jaką dysponujesz. Mając 250 zł kupisz cos lepszego, no ale to 3x tyle.
    Jeżeli chodzi o kasę, to kolorowo nie jest. Niestety, jako 15 latek nie zarabiam wiele, a w okresie szkolnym to praktycznie nic.
    Ale przekonałeś mnie, postanowiłem troszeczkę "dozbierać", ponieważ jest to zakup już raczej na długie lata i chyba nie warto na tym oszczędzać. Więc poskładałem sobie taki zestaw :
    Statyw:
    http://allegro.pl/w806-statyw-studyj...077681595.html
    Uchwyt:
    http://allegro.pl/uchwyt-reporterski...055617236.html
    I parasolka, mam nadzieję że już dobra :
    http://allegro.pl/parasolka-quantuum...042681676.html
    Czy taki zestaw jest już w miarę akceptowalny ?
    Pozdrawiam, Kuba.Daf.

Domyślnie

akceptowalny jak najbardziej.
    Co do statywu - zalezy jaki solidny chcesz. Solidne są duże, ale są pod duże lampy sytudyjne. Ty chcesz stawiac na tym małe reporterskie lampki, więc statyw może być z tych lekkich. Ale by bardziej zagmatwać - jak chcesz robić poza domem, to znowu lepiej solidniejsze statywy, bo wiatr wywraca parasolki. Zresztą wtedy i tak najlepiej dociążyć czymś statyw, kładąc na nogi coś co jest pod ręką. Sam oceń jaki statyw (i jaki wysoki) potrzebujesz.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

jak do reporterskich lamp to zdecydowanie lepiej bardziej mobilny i lekki statyw
    i tak trzeba bedzie dociazac w terenie a wygoda wieksza, w pomieszczeniach przy mniejszych softach, BD i parsolkach daje rade
    ja mam takiego phottixa ale pamietam ze Bonzo tez cos takiego sprzedawal
    ps w sklepie phottix kupilem tez dwie parasolki, jedna biala druga srebrna, przy okazji zamawiajac tez kolegom z forum
    moim zdaniem sa bardzo ok, a przy tym bardzo mobilne (bo skladaja sie tak podwojnie)
    Ostatnio edytowane przez marszull ; 27-01-2012 o 13:45

Domyślnie

Teraz to w ogóle mam mętlik.
    Co do wysokości, myślę że musiał by on być dość wysoki, zwłaszcza że uwielbiam fotografować w stylu "motyla" i "clamshell"
    Do tej pory robiłem to na lampach z "mydelniczkami" co dawało średnie efekty, a na dodatek lampy trzymały osoby trzecie. Jest to nie powiem, dość uciążliwe i właśnie dlatego zależy mi na statywach i parasolkach.
    Jeżeli chodzi o wyjścia z lampami (i parasolkami, statywami) w plener to będą zdarzać się na pewno, może rzadziej niż sesje w domu, ale będą. Co do dociążania statywów, czym zazwyczaj to robicie? Torba ? kamienie ?
    Pozdrawiam, Kuba.Daf.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kuba.Daf Zobacz posta
    ..Co do dociążania statywów, czym zazwyczaj to robicie? Torba ? kamienie ?.
    torba reklamówka i piasek, kamienie.

Domyślnie

ten phottix to 200cm jak dla mnie wystarcza
    statywy dociazam plecakiem, albo butelkami 5l z piaskiem lub woda
    albo odwaznikami 5kg do booma
    albo takimi torbami do dociazania na piasek, do statywow

aha taki statyw ktory sprzedaje Bonzo wyglada chyba tak

Domyślnie

Wielkie dzięki, teraz wiem wszystko co wiedzieć powinienem, pozostało tylko intensywnie myśleć, zastanawiać się i oczywiście zbierać kasę.
    Jeszcze raz dziękuję i proszę o zamknięcie tematu.
    Pozdrawiam, Kuba.Daf.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów