Close

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 124

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzejek Zobacz posta
    No tak, nie dla wszystkich to jest przełom, i dla niektórych właśnie te "niekieszeniowe " rozmiary , moga stanowić przeszkodę przy zakupie.Wydaje mi się, że inne oczekiwania są rzeczą najbardziej naturalną i nie podchodzą pod kategorie "idiotycznych".
    Jasne, tylko że aparat fotograficzny służy do robienia zdjęć i pod tym kątem należy go oceniać. Oczywiście, jeśli rezygnujemy z posiadania / zabierania lustrzanki a decydujemy się na bezlusterkowca czy zaawansowany kompakt ze względu na gabaryty to parametr taki jak wielkość ma duże znaczenie. Ciągle jednak to aparat i pod kątem jakości generowanego obrazka należy go rozpatrywać przede wszystkim.

Dla mnie ten Canon to nadzieja na przełom w tym co pokazuje matryca Canona w odniesieniu do konkurencji Sony (lub Nikon dla tych co wierzą w niezależną produkcję matryc przez Nikona).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Dla mnie ten Canon to nadzieja na przełom w tym co pokazuje matryca Canona w odniesieniu do konkurencji Sony (lub Nikon dla tych co wierzą w niezależną produkcję matryc przez Nikona).
    Słowo przełom jest na wyrost, bo nawet jeżeli mniejsza matryca będzie miała podobny poziom szumów, rozpiętości i rozdzielczości tonalnej co większa, pozostanie coś, co najbardziej boli w każdym cropie - spłaszczenie obrazka. Będę to powtarzał jak mantrę, bo zabiera nam to jedno z najbardziej kreatywnych narzędzi fotograficznych jaką jest głębia ostrości. Po dodaniu ciemnego obiektywu - a dla 4/3 ciemny w typowych sytuacjach fotograficznych to już f2 niestety - mamy niestety ceglastego ajfona i to bez funkcji dzwonienia

Oczywiście przesadzam mocno dla rozgrzania dyskusji, ale niektórym napalającym się to ten produkt jako substytut dslr lub równoważnego systemu, warto to uświadomić. Po prostu nie da się zrobić miksu Fuji X100 i Canona G1X zachowując gabaryt.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Weźcie wy się niektórzy ogarnijcie i pomyślcie co się wiąże z wielkością matrycy oraz jasnością szkła. Wielkość tego szkła na wszelki wypadek dopowiem.
    Ja oczywiście bardzo bym chciał kompakt wielkości swojego telefonu z FXem oraz szkłem 24-70 2.8. Ale jestem odrobinę realistą.
    To jest kurde kompakt, który wstępnie oceniam bardzo dobrze. Se poczekam, se dotkne, se zrobię jakieś foto, w którym pogmeram w kompie i być może se kupie. Nie do noszenia w kieszeni - bo w to też nie za bardzo wierzę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzejek Zobacz posta
    No tak, nie dla wszystkich to jest przełom, i dla niektórych właśnie te "niekieszeniowe " rozmiary , moga stanowić przeszkodę przy zakupie.Wydaje mi się, że inne oczekiwania są rzeczą najbardziej naturalną i nie podchodzą pod kategorie "idiotycznych".
    Nie rozumiesz jednego więc powtórzę po raz kolejny - skoro to pierwszy kompakt z matrycą niemal aps-c z lustrzanki to właśnie jest to przełom. Do tego ze zintegrowanym szkłem o tym zakresie i tej wielkości, której próżno szukać u jakiejkolwiek konkurencji.
    Skoro jednak dla Ciebie przeszkodą w jego zakupie są jego "niekieszeniowe" wymiary to znaczy , że nie jesteś grupą docelową. Do takich użytkowników skierowana jest już cała gablota kompaktów wszelkiej maści z kilkukrotnie mniejszą matrycą w stajni każdego z producentów.
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Tak, najlepiej by sprzęt miał matrycę 35mm, zoom przynajmniej 18-100 - 2.8 i do tego kieszonkowe rozmiary. Tak się nie da, niestety. Albo kieszonkowe rozmiary albo duża matryca. Sensor o większej średnicy wymusza większe rozmiary optyki. G1X może być fajną alternatywą w podróż - rozmiar zdecydowanie bardziej kieszonkowy niż taki NEX z czymkolwiek innym niż naleśnikiem.

Domyślnie

można się troszkę przyczepiać do obiektywy(jasność - ogniskowa), dla mnie na razie największą widoczną wadą tego aparaty (przy tych rozmiarach) jest elektryczny zoom, czyli, dodatkowy dźwięk, zużycie prądu, skomplikowana mechanika itp, nie wiem dlaczego pozostawili to rozwiązanie dla mnie niestety nieakceptowalne
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

A dla mnie największą wadą G1X, także X10 jest ich cena. Bo dla kogo są te aparaty? Dla amatorów nieświadomych zalet i wad takiego sprzętu jedyną wyrocznią będzie cena. Kompakty te z racji stałego obiektywu nie wyglądają poważnie w porównaniu do lustrzanek. Laicy wielu rzeczy mogą nie wiedzieć, ale jedno wiedzą wszyscy,..gdy aparat ma odłączany obiektyw to jest to aparat dla zawodowców i musi być droższy. Gdy zobaczą cenę G1X to mogą sobie pomyśleć, że ktoś ich chce zrobić w konia. Wielkość matrycy im nic nie powie, bo pewnie nawet nie wiedzą co to jest matryca, bo przecież producenci bardzo skutecznie skrywają ten parametr przed klientami w sklepach i klientela się nie wyedukowała w tym zakresie. Świadomi amatorzy też nie rzucą się na te aparaty, bo drogie, a cena nieadekwatna do możliwości luster i bezlusterkowców, które niejednokrotnie są tańsze. Amatorzy zazwyczaj mają jeden drogi aparat i na więcej się nie decydują, bo są amatorami. Trzeba pamiętać, że w Polsce potężna (ciekawe ile procentowo, ale na pewno zdecydowana większość) masa ludzi zarabia mniej niż 2000 zł netto. Pozostają tylko Ci co fotografią zajmują się bardziej profesjonalnie i zawodowo. I teraz ich trzeba by było spytać czy kupią te aparaty, oczywiście tylko jako uzupełnienie systemu, bo po wypowiedziach na forach to właśnie wywnioskowałem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrawi Zobacz posta
    A dla mnie największą wadą G1X, także X10 jest ich cena. Bo dla kogo są te aparaty? Dla amatorów nieświadomych zalet i wad takiego sprzętu jedyną wyrocznią będzie cena. Kompakty te z racji stałego obiektywu nie wyglądają poważnie w porównaniu do lustrzanek. Laicy wielu rzeczy mogą nie wiedzieć, ale jedno wiedzą wszyscy,..gdy aparat ma odłączany obiektyw to jest to aparat dla zawodowców i musi być droższy. Gdy zobaczą cenę G1X to mogą sobie pomyśleć, że ktoś ich chce zrobić w konia. Wielkość matrycy im nic nie powie, bo pewnie nawet nie wiedzą co to jest matryca, bo przecież producenci bardzo skutecznie skrywają ten parametr przed klientami w sklepach i klientela się nie wyedukowała w tym zakresie. Świadomi amatorzy też nie rzucą się na te aparaty, bo drogie, a cena nieadekwatna do możliwości luster i bezlusterkowców, które niejednokrotnie są tańsze. Amatorzy zazwyczaj mają jeden drogi aparat i na więcej się nie decydują, bo są amatorami. Trzeba pamiętać, że w Polsce potężna (ciekawe ile procentowo, ale na pewno zdecydowana większość) masa ludzi zarabia mniej niż 2000 zł netto. Pozostają tylko Ci co fotografią zajmują się bardziej profesjonalnie i zawodowo. I teraz ich trzeba by było spytać czy kupią te aparaty, oczywiście tylko jako uzupełnienie systemu, bo po wypowiedziach na forach to właśnie wywnioskowałem.
    Nie pozostaje Ci chyba nic innego, jak błyskawicznie podzielić się Twoimi przemyśleniami z Canonem.
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrawi Zobacz posta
    Wszystko fajnie, tylko nie zapominajmy, że rynkiem światowym rządzą trochę inne prawa, niż polskim.

Domyślnie

Oczywiście racja. To w odniesieniu do polskiego rynku.

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów