Close

Strona 63 z 348 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113163 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 3475

Wątek: Nikon D4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burton Zobacz posta
    Dzisiaj w wywiadzie dla Digital Foto Video przedstawiciel Nikon Polska wyraźnie powiedział 25900 PLN.
    Przegięcie :/ 10 tys. drożej od D3s na starcie ! Jak w przyszłości stanieje do 20 tys. to będzie dobrze
    E tam... jeśli to cena podawana przez NP to nie jest źle - wg tego samego cennika D3s kosztuje 22512 więc różnica między body wynosi tylko 3387 brutto. Czyli trzeba przeczekać pierwszys okres - optymistycznie od końca kiwetnia - i cena będzie na poziomie tych 20.000zł

Edit. Nikon d3x kosztuje wg tego cennika 33738. A za ile go można kupić ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

ale patrząc na sposób dystrybucji - raczej nie widzę szansy na szybki spadek :/
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    mój angielski jest fatalny więc niech mnie ktoś porawi jeśli się mylę ? gość pisze że wszyskto jest świetne, najlepsze piksele jakie widział, świetne JPGi (poza krytycznymi sytuacjami), świetny AF w słabym świetle itp... ale nie ma więcej niż 30mpix więc jest bez sensu ? czyli skoro D4 nie jest d4x-em to znaczy że jest zły ? i dlatego przesiądzie się na canona (którego flagowy 1dX też nie ma powyżej 30mpix) ?
    Wniosek, który wyciągnął autor (a właściwie autorzy tego testu) jest taki, że D4 jest znacznie spóźnionym produktem, już na starcie przestarzałym, np. zastosowana w nim technika video jest odpowiedzią na Canona 5 Mk2, a wymięknie w obliczu tego co pokaże za parę miesięcy nowa, trzecia wersja Canona 5. Krytykują brak nowoczesnych technologii, takich jak złącze Thunderbolt, USB 3, Bluetooth, oraz użycie dwóch różnych slotów na karty (kto tego nie krytykuje?!); a gdzie jest wielki ekran dotykowy na pleckach? (naprawdę tego chcemy? smartfona z tyłu D4?) Twierdzą, że D4 to tylko odkurzona i nieco usprawniona wersja D3, bez żadnych rewelacji, a za jej zawyżoną cenę będzie można kupić dwie puszki Canon 5 Mk3 i jak się jedna zepsuje (podobno Nikoniarze śmieją się z małej trwałości Canonów) to zawsze jeszcze jedna sprawna zostanie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Wniosek, który wyciągnął autor (a właściwie autorzy tego testu) jest taki, że D4 jest znacznie spóźnionym produktem, już na starcie przestarzałym, np. zastosowana w nim technika video jest odpowiedzią na Canona 5 Mk2, a wymięknie w obliczu tego co pokaże za parę miesięcy nowa, trzecia wersja Canona 5. Krytykują brak nowoczesnych technologii, takich jak złącze Thunderbolt, USB 3, Bluetooth, oraz użycie dwóch różnych slotów na karty (kto tego nie krytykuje?!); a gdzie jest wielki ekran dotykowy na pleckach? (naprawdę tego chcemy? smartfona z tyłu D4?) Twierdzą, że D4 to tylko odkurzona i nieco usprawniona wersja D3, bez żadnych rewelacji, a za jej zawyżoną cenę będzie można kupić dwie puszki Canon 5 Mk3 i jak się jedna zepsuje (podobno Nikoniarze śmieją się z małej trwałości Canonów) to zawsze jeszcze jedna sprawna zostanie.
    Racja. Takie wnioski można wyciągnąć. Puszka, która filmuje w sposób już znany jest przestarzała. Człowiek - najsłabsze ogniwo w relacji moment-ekspozycja-puszka-edycja nie może sobie pozwolić na takie starocie. Toć to byłoby wyrzucenie forsy w błoto. Musi przecież być tak uzupełniany w swoich słabościach żeby mieć wszystko na tacy cacy. Tak USB 3.0 to podstawa w formacie FX przecież każdy z Nas od razu na gorąco obrabia zdjęcia, jak najszybciej się tylko da. Nie jestem za tym żeby się w czymkolwiek cofać czy pozostawać bez zmian ale warto zastanowić się czy brak jednego fps-a czy jakiegoś slotu serio utrudni życie dobrym fotografom. Zamiast tych udziwnień przydałoby się jedno porządne skórzane etui dopasowane na jakąś puszkę N semipro/pro. . Dość mam bajerów i ortalionów.
    D610; D300S; Nikkor: 50mm 1.4G; 70-300 VRII; Tamron 17-50 2.8 VC; Samyang 8mm FE; SB-900; few pieces of manual lens

http://www.fotozwardon.blogspot.com/

Domyślnie

A tu wyjaśnienie dotyczące pojawienia się nowej baterii EN-EL18 w D4: http://www.robgalbraith.com/bins/con...=7-11673-12259
    W skrócie:
    1. Tak jak koledzy wyżej zauważyli - nowe regulacje dotyczące baterii Li-ion w Japoniii;
    2. Nowa bateria ma być bardziej wydajna od starej przy "seryjnych strzałach" (fotografia sportowa), ale ok. 40% mniej wydajna przy robieniu pojedynczych zdjęć z przerwami pomiędzy nimi.

Domyślnie

Twierdzą, że D4 to tylko odkurzona i nieco usprawniona wersja D3, bez żadnych rewelacji, a za jej zawyżoną cenę będzie można kupić dwie puszki Canon 5 Mk3 i jak się jedna zepsuje (podobno Nikoniarze śmieją się z małej trwałości Canonów) to zawsze jeszcze jedna sprawna zostanie.
    Jak czytam takie teksty to .... wrzucam ich autorów do ignorowanych.

2. Nowa bateria ma być bardziej wydajna od starej przy "seryjnych strzałach" (fotografia sportowa), ale ok. 40% mniej wydajna przy robieniu pojedynczych zdjęć z przerwami pomiędzy nimi.
    To cecha chyba wszystkich akku. Ja robie kilkaset zdj, a wszyscy (repo) mówią, że robi się parę tysięcy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    To cecha chyba wszystkich akku. Ja robie kilkaset zdj, a wszyscy (repo) mówią, że robi się parę tysięcy.
    Też to zauważyłem. Może dlatego, że jak ktoś robi seriami, to nie ma czasu spoglądać na lcd, a nawet wręcz ma go wyłączonego?

Domyślnie

i AF nie pracuje do każdej foty
    Völkchlor

shaolin1
    Gość

Domyślnie

Czytam ten temat od początku. Na początku z ciekawością a teraz robi się to coraz nudniejsze. Pisanie o czymś co póki co widziane tylko na zdjęciach, filmach i ocenianie po kilku samplach w jpg. Podobnie jak miliony spekulacji dotyczących ceny, wejdzie do sklepów to zobaczycie cenę.
    Ta dyskusja to "bicie piany" i nabijanie sobie licznika postów do czasu aż nie pojawią się jakieś miarodajne NEFy (RAWy).
    Cóż można więcej powiedzieć o body którego nie trzymało się w ręku? Ale nie, każdy musi coś napisać...

Ten temat bardziej pasował by do działu Cafe na tym forum

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin1 Zobacz posta
    Pisanie o czymś co póki co widziane tylko na zdjęciach, filmach i ocenianie po kilku samplach w jpg. Podobnie jak miliony spekulacji dotyczących ceny, wejdzie do sklepów to zobaczycie cenę.
    NO to kolega jest trochę spóźniony. Bo jednak wczoraj była prezentacja D4 i po łepkach omówiono niektóre aspekty puszki. Jedyna niewiadoma to obrazek i faktyczna cena.

Strona 63 z 348 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113163 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów