JK, sam przyznaj, że moja odpowiedź bardziej się mieści w pytaniu, niż Twoja![]()
Szukaj
JK, sam przyznaj, że moja odpowiedź bardziej się mieści w pytaniu, niż Twoja![]()
konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
"Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin
No i dlatego potrzebna jest nowa matryca
Wizja, a nie sadzisz, ze Jacek chcial tylko uzupelnic informacje...?
Pozdro![]()
Ostatnio edytowane przez Seeker ; 08-04-2007 o 20:13
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
W takim przypadku lepiej bedzie wykonac DRI niz HDR, ale na szczescie spokojnie mozna wykorzystac ten sam material zdjeciowy.
seek & destroy
Tylko, że nie jest to zupełna prawda. Wystarczy wywołać HDR z minimalnie przesuniętych ujęć (np. w przypadku lekkich poruszeń głowy uczestników foto) w np. Photomatixie i od razu widać, że małe poruszenia nie mają wpływu na ostateczny obrazTak samo będzie z lekko falującą wodą czy wolno płynącymi chmurami i drobnymi ruchami liści.
Zgadzam się tylko w przypadku fotografowania trąby powietrznej albo bardzo wietrznej pogody
Jeśli ktoś się mocno uprze to wrzucę HDR z trzech ujęć, różniących się mocno kręconą głową osoby fotografowanej i dla porównania głowy lekko kręconej![]()
konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
"Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin
"Zgadzam się tylko w przypadku fotografowania trąby powietrznej albo bardzo wietrznej pogody"
Jezeli fotografujesz szerokim szklem ze sporej odleglosci, to zagwarantujesz, ze wszystko poruszy sie tak samo?
Wiatr (jego ciaglosc i regularnosc) moze zalezec od wielu czynnikow (n.p. uksztaltowanie terenu) i takie, dajmy na to galezie moga sie poruszac w sposob bardzo zroznicowany.
DRI to w zasadzie zalatwia, o ile przejscia nie beda wykonane w "glupich" miejscach.
A za przyklady dzieki. Czesto zabieram w teren statyw i D80...
seek & destroy
Cześć,
To mój pierwszy post na tym forum więc od razu chciałbym z wszystkimi się przywitać. Czytam Wasze (chyba mogę napisać już - nasze) forum od jakiegoś czasu i znalazłem w nim wiele ciekawych informacji o mojej ulubionej lustrzance. Ale nie o sprzęcie chciałem a o HDR. Poniżej umieściłem zdjęcie, które było robione w bardzo wietrzny dzień. Zrobienie trzech czy nawet większej liczby zdjęć w BKT nie było możliwe - te krzaki byłyby całkowicie rozmyte. Zrobiłem więc jednego RAW'a z ręki i poddałem je potrójnemu wywołaniu (+1 1/3, 0, -1 1/3). Niby jedno zdjęcie nie daje tylu informacji ile trzy ale efekt wg mnie (nie oceniając samej kompozycji zdjęcia) jest całkiem dobry. HDR'a użyłem by troszeczkę nadać tej fotografii życia.
Pozdrawiam
Remek
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Skontaktuj się z nami