Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Hdr

Domyślnie

JK, sam przyznaj, że moja odpowiedź bardziej się mieści w pytaniu, niż Twoja
    konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
    "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Domyślnie

No i dlatego potrzebna jest nowa matryca

Wizja, a nie sadzisz, ze Jacek chcial tylko uzupelnic informacje...?

Pozdro
    Ostatnio edytowane przez Seeker ; 08-04-2007 o 20:13
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wizja Zobacz posta
    JK, sam przyznaj, że moja odpowiedź bardziej się mieści w pytaniu, niż Twoja
    Ależ przyznaję. Chciałem tylko zwrócić uwagę na ten malutki drobiazg.
    Jacek

Domyślnie

W takim przypadku lepiej bedzie wykonac DRI niz HDR, ale na szczescie spokojnie mozna wykorzystac ten sam material zdjeciowy.
    seek & destroy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    Wizja, a nie sadzisz, ze Jacek chcial tylko uzupelnic informacje...?
    Tylko, że nie jest to zupełna prawda. Wystarczy wywołać HDR z minimalnie przesuniętych ujęć (np. w przypadku lekkich poruszeń głowy uczestników foto) w np. Photomatixie i od razu widać, że małe poruszenia nie mają wpływu na ostateczny obraz Tak samo będzie z lekko falującą wodą czy wolno płynącymi chmurami i drobnymi ruchami liści.

Zgadzam się tylko w przypadku fotografowania trąby powietrznej albo bardzo wietrznej pogody

Jeśli ktoś się mocno uprze to wrzucę HDR z trzech ujęć, różniących się mocno kręconą głową osoby fotografowanej i dla porównania głowy lekko kręconej
    konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
    "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Domyślnie

"Zgadzam się tylko w przypadku fotografowania trąby powietrznej albo bardzo wietrznej pogody"

Jezeli fotografujesz szerokim szklem ze sporej odleglosci, to zagwarantujesz, ze wszystko poruszy sie tak samo?
    Wiatr (jego ciaglosc i regularnosc) moze zalezec od wielu czynnikow (n.p. uksztaltowanie terenu) i takie, dajmy na to galezie moga sie poruszac w sposob bardzo zroznicowany.
    DRI to w zasadzie zalatwia, o ile przejscia nie beda wykonane w "glupich" miejscach.

A za przyklady dzieki . Czesto zabieram w teren statyw i D80...
    seek & destroy

Domyślnie

Cześć,
    To mój pierwszy post na tym forum więc od razu chciałbym z wszystkimi się przywitać. Czytam Wasze (chyba mogę napisać już - nasze) forum od jakiegoś czasu i znalazłem w nim wiele ciekawych informacji o mojej ulubionej lustrzance. Ale nie o sprzęcie chciałem a o HDR. Poniżej umieściłem zdjęcie, które było robione w bardzo wietrzny dzień. Zrobienie trzech czy nawet większej liczby zdjęć w BKT nie było możliwe - te krzaki byłyby całkowicie rozmyte. Zrobiłem więc jednego RAW'a z ręki i poddałem je potrójnemu wywołaniu (+1 1/3, 0, -1 1/3). Niby jedno zdjęcie nie daje tylu informacji ile trzy ale efekt wg mnie (nie oceniając samej kompozycji zdjęcia) jest całkiem dobry. HDR'a użyłem by troszeczkę nadać tej fotografii życia.

Pozdrawiam
    Remek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remek Zobacz posta
    Zrobiłem więc jednego RAW'a z ręki i poddałem je potrójnemu wywołaniu (+1 1/3, 0, -1 1/3). Niby jedno zdjęcie nie daje tylu informacji ile trzy ale efekt wg mnie (nie oceniając samej kompozycji zdjęcia) jest całkiem dobry. HDR'a użyłem by troszeczkę nadać tej fotografii życia.
    Naprawde jestes zadowolony z tego plaskiego nieba, ktore wyglada jak maksymalnie rozwodniona akwarelka?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Naprawde jestes zadowolony z tego plaskiego nieba, ktore wyglada jak maksymalnie rozwodniona akwarelka?
    Witaj,
    Tak, jestem zadowolony chociaż jestem otwarty na krytykę, sugestie i uwagi.

Pozdrawiam
    Remek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remek Zobacz posta
    Tak, jestem zadowolony chociaż jestem otwarty na krytykę, sugestie i uwagi.
    Przekazalem je wlasnie w poprzednim w pytaniu. Ale skoro Ty jestes zadowolony z przepieknego spaprania tego zdjecia, to oczywiscie nie mam wiecej uwag.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów