Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Hdr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Przekazalem je wlasnie w poprzednim w pytaniu. Ale skoro Ty jestes zadowolony z przepieknego spaprania tego zdjecia, to oczywiscie nie mam wiecej uwag.
    No cóż - dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Pozdrawiam
    Remek

Domyślnie

Stig, ale przyznasz, ze przy nieco innej obrobce, mozna z tego samego materialu wszystko ladnie wyciagnac?

Remek, nie denerwuj sie niepotrzebnie. Stig lubi podciagac poziom (czy inaczej, podnosic poprzeczke), a poniewaz zna sie "troche" na rzeczy, to i wypowiedz moze byc lekko stresujaca . Jestem pewien, ze nie mial nic zlego na mysli.
    Generalnie ma racje, ze skladanie HDRa z jednej klatki daje relatywnie niewiele, bo to samo mozna osiagnac ODPOWIEDNIO "wywolujac" RAWa.
    Inna sprawa, ze HDR tez by ci te niebo "splaszczyl". Tutaj bardziej odpowiedni bedzie DRI.
    Czasem oprocz "wywolania" rawow, trzeba sie jeszcze kontrastem i innymi bajerami pobawic.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Przekazalem je wlasnie w poprzednim w pytaniu. Ale skoro Ty jestes zadowolony z przepieknego spaprania tego zdjecia, to oczywiscie nie mam wiecej uwag.
    Pozostaje mi tylko podpisać się pod tą wypowiedzią

Domyślnie

Cześć,
    No cóż, nie denerwuję się tylko ... zarejestrowałem się tutaj by czegoś się nauczyć. Nie mam swojego portfolio jak Stig (jestem amatorem). Interesuje mnie konkretna wiedza i widzisz od Ciebie ją otrzymałem bo mi napisałeś, że lepszy będzie DRI i w tym kierunku pójdę. Od Stiga natomiast chciałem otrzymać odpowiedź jak to zmienić. Wtedy spróbuję zrobić kolejne podejście i ponownie będę oczekiwał na krytykę Jak będzie źle to ponownie poprawię. Kiedy jednak będę robił inne ujęcie pomyślę o wskazówkach przekazanych przez profesjonalistów, bo jestem zainteresowany ciąglym doskonaleniem się a nie podniecaniem się swoją wielkością (bez podtekstów poproszę).

Co do innych zabiegów to było ich trochę. Był kontrast, była praca nad kolorami, było troszkę wyostrzania itd. Rzeczywiście jednak kiedy robiłem to zdjęcie chmury były szarawe z niebieskimi przebitkami i chciałem tą plastykę zachować ale ... jeśli wg Was inaczej będzie lepiej chętnie skorzystam z oferty pomocy i zobaczę jak byłoby lepiej.

Pozdrawiam serdecznie
    Remek

Domyślnie

Pierwsze próby za mną.
    Wynik:
    gg#1658333
    Stopka niezgodna z regulaminem

Domyślnie

na moje krzywe oko i sredni monitor w pracy, to przydaloby sie jeszcze jedno foto z ekspozycja na slonce + byc moze jedno jeszcze jasniejsze na miasto. Na slonce na pewno.

EDIT:
    chociaz, jak przyslonie monitor dlonmi, to na miasto nie trzeba.
    konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
    "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Domyślnie

Pewnie w obliczu mody na HDR okażę się okropnym profanem, ale... zrobiłem kilka prób z trzema programami wg odpowiednich recept i wyniki podobne. Najlepsze były zdjęcia prawidłowo naświetlone (d-200, N17-55@2, a wszelkie składanki dziwne, nierealne, poprostu gorsze. Może HDR uratuje zdjęcia zrobione kiepskimi matrycami, lecz robione w/w sprzętem są tylko gorsze. Pewnie jestem w błędzie, poproszę o dobrą radę.
    Pozdrawiam

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów