Przy stacjonarnej fotografii, bardzo przydaje się wózek na kółkach (dużych). Widziałem kiedyś faceta z czymś takim![]()
Szukaj
Przy stacjonarnej fotografii, bardzo przydaje się wózek na kółkach (dużych). Widziałem kiedyś faceta z czymś takim![]()
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
W przypadku lekkiego statywu (choćby nie wiem jak sztywny i wytrzymały był) środek ciężkości układu aparat+głowica+statyw znajduje się bardzo wysoko. Z tego względu podmuchy wiatru są dla niego niebezpieczne i należy ten układ dociążyć. Plecak lub torbę foto raczej ma się przy sobie, więc dociążenie to jest tylko kwestia haczyka w dolnej części kolumny centralnej oraz pamiętania o tej konieczności.
http://www.emildzienniak.pl/striopo.htm tu nie widza potrzeby obciążenia triopo, gdzieś nawet wyczytałem że zawieszenie plecaka daje mniej pożytku( ponieważ jest problem z dyndającym plecakiem)byle ruch i kolebie się a przy tele musi być stabilnie,wydaje Mi się że dociążenia wymagają lekkie zestawy na statywie....
Decydującą rolę w tym przypadku odgrywa powierzchnia, nie ciężar zestawu. Wiesz jaką powierzchnię ma D200 z gripem i 300mm? To działa jak żagiel![]()
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Witam.
Zeby nie smiecic mam pytanie warto dolozyc i kupic takie cos : http://allegro.pl/statyw-fotopro-na-...995483689.html
czy lepiej za 300zl(oszczedzam 170zl)Sherpa600R?
Nikon D5000 + 18-55mm + 35 1.8G + 55-200VR + Helios M44-4
Ten statyw wydaje się sporo lepszy, a zwłaszcza głowica. Jak będzie w praktyce trudno powiedzieć, tym bardziej, że u nas dopiero debiutują a firma istnieje od 2004 r.
[www.optyczne.pl] Fotopro - nowa marka statywów w Polsce
Tutaj masz recenzję użyszkodnika, lecz ten statyw jest w wersji karbonowej, ale głowica ta sama.
EDIT: Producent na stronie chwali się gwarancją na 6 lat, lecz jakoś tam nie mogę się doszukać produktów z okresem innym niż 2 lata.
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Jest jeszcze Gitzo Gt1931 ale czy jest sens?lżejszy, udźwig ten sam co frotka ale długość po złożeniu podobna
Zanabyłem ostatnio taki statyw. Skusiła mnie cena i jakość wykonania. Wydaje mi się, że jak za ~460 pln wart jest uwagi. Wybrałem wersję alu, carbon wagowo wcale nie jest lżejszy, a cena 2x taka. Oglądałem kiedyś w sklepie Manfrotto (nie pamiętam jaki model), ale Fotopro wg. mnie jest zdecydowanie sztywniejszy gdy próbowałem nim poruszyć ręką. Co do pracy głowicy i pokręteł - wszystko chodzi gładko i bez zacięć. Fakt, że gwarancja 6 lat jest mocno podejrzana, ale kto wie? Jak będzie ze stabilnością podczas silniejszego wiatru dopiero się przekonam. Póki co jestem zadowolony z zakupu.
W końcu wybrałem i zamówiłem Sirui M3204 zobaczymy jak będzie w porównaniu do frotki 055XPROB
Podziel się spostrzeżeniami jak go już obmacasz.
M9, X-T1, FM3a
Skontaktuj się z nami