Szukaj
Nic nie wyłączaj - to nie wada dysku tylko Windy: obrasta poprawkami i wstaje dluzej wraz z wiekiem. Ten sam efekt jest na HDD - tylko bardziej widoczny.
Dysk jak dotąd chodzi OK, zadnych zwiech i przerw nie miałem ostatnio.
Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.
D700, N24D, N35D, N85D, S150
Twój filmik mnie powalił. Mogę prosić o parametry zestawu komputerowego, bo na wiosnę będę budował moją obróbkową stację graficzną?
Mam trzy pytania do wszystkich:
1) czy rozmiar 2,5" można bez problemu montować do PCta (pewnie jakieś przejściówki trzeba kupić)?
2) Stig napisał wyżej, cyt. :"...Czyli wychodzi na to, ze raczej procek robi tu najwieksza roznice (to tak do przemyslenia dla fanow AMD).". Przeczytałem gdzieś ale nie mam już tego źródła, że programy graficzne wykorzystują 2 rdzenie (mogę się mylić). W kontekście wypowiedzi Stiga, który procek w połączeniu z SSD da mi najlepszy przyrost prędkości obróbkowej lub ładowania pliku, jaką miałem przyjemność podziwiać na filmiku igsux3- Intel Core i5 2500K czy AMD Phenom II X6 1100T BE. Zaznaczam że i5 ma 4 rdzenie, a Phenom II X6 1100T ma ich 6?
3) czy budując nowy zestaw komputerowy lepiej kupić SSD sata 3 czy wystarczy sata 2?
Z góry dziękuję za wsparcie.
1) Tak. Niektóre obudowy mają tacki na dyski 2.5 w zestawie. Jak nie ma to można dokupić. Ja mam np 2 dyski 2.5 i nie mam tacek. Po prostu sobie leżą w miejscach na 3.5Ale ja kompa nie noszę
2) Jak kasa nie gra roli to bierz Intela. Jak gra to AMD bo tańszy a dużej różnicy nie będzie
3) Sata 3 jest duuuuużo szybsze. Obecnie nie ma już sensu pchać się w Sata 2
1 nie potrzeba żadnych przejściówek, po prostu musisz dokupić szynę aby móc zamontować 2,5" w szynie 3,5"
2 mało jest sytuacji w których program może użyć sporej ilości rdzeni(oczywicie pomijam fakt obrobki wsadowej) częściej jest tak że program czek aż uzytkownik wymysli co chce zrobić.
różnica między intelem a amd jest taka że na tak samo taktowanym intelu program działa ciut lepiej niż na AMD (ale AMD jest tańszy)
3 jak kupujesz nowy to po co kupowac starszy model? kup sata 3
Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120
Serdeczne dzięki za odzew. Tak się składa, że wg stanu na 01.01.2012 r.:
- AMD Phenom II X6 1100T BOX Black Edition - 3300 MHz, 6 rdzeni, L3 6MB - 939 zł w Komputroniku
- Intel Core i5 2500 3,30 GHz BOX - 3300 MHz, 4 rdzenie, L3 6MB - 929 zł j.w.
czyli bardzo podobnie, z tym, że 6 rdzeni przyda się przy przetwarzaniu wsadowym, czyli może jednak amd.
Przepraszam, że tak odbiegam od tematu SSD, ale po co mam wymyślać proch/ wyważać otwarte przez Was drzwi. Wy już przeszliście drogę budowania zestawu opartego o SSD, dlatego bardzo chciałbym jak najwięcej dowiedzieć się z tego wątku, żeby nie zbłądzić.
---
Nie potraktujcie tego jako czepiania się słówek, poproszę serio o rozwinięcie tematu- gdzie można poczytać na ten temat?
---
Tu jest świetny wątek http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-...1-t270332.html z którego wynika, że warto rozważyć zakup Cruciala lub Samsunga (ew. intela dla majętnych). Mowa w wątku (aktualizowany 30.12.2011) o dyskach sata 2, stąd moje pytanie czy sata 2 wystarczy, czy jednak jak radzicie- nowa technologia- sata 3. igsux3 podał informację, że posiada Cruciala M4 + 2600K, z tego co się zorientowałem, jest to dysk sata 2. Nie mogę zapomnieć tego filmiku i tych 3-4 sek, w trakcie których otworzył się tiff w CS5 (nie mam podstaw by nie wierzyć że to 400mb i że nie wersja CS5 typu Lite). Oznacza to, że nawet starszy sata 2, w odpowiedniej konfiguracji hardware'owej by wystarczył.
Crucial jest na sata 3. Jak chcesz mieć transfery na poziomie 200-250 zamiast 400-500 to weź sata 2 ..... Tylko po co ?
Nie, nie, nie mam zamiaru pozornie oszczędzać, bo jednak czas jest dla mnie na wagę złota. Nie chodzi po popadanie w paranoję, te różnice w czasach są niezauważalne dla oka, ale w perspektywie obróbki całorocznej, czasy ładowania kolejnych nefów w LR czy eksport kilkuset jpgów jest dla mnie kluczowy w całej sprawie, wiec masz rację. W kontekście zużywania się tego rodzaju dysków (komenda TRIM, itp.), rozumiem, że nefy do obróbki nie trzyma się na SSD tylko na dołączonym HDD, na który wysyłam również (inna partycja dajmy na to) eksport jpgów? Czy dobrze rozumuję- SSD tylko na system i soft? Bo w takim przypadku wystarczy nawet 98, a już na pewno 128gb, nieprawdaż?
Z uwagi na pojemności i cenySSD na system jest słuszną koncepcją. Ja zamierzam na SSD postawić system i zostawić 20-30GB na fotki do obrabiania. Tak żeby PieS miał dany materiał na SSD.
Skontaktuj się z nami