Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Neostrata

Domyślnie

Dzięki. Pożyczyłem dzisiaj z zaprzyjaźnionego sklepu jakiegoś najprzaśniejszego i najtańszego TP-Linka, jakiego mieli, podłączyłem go i wszystko wróciło do normy. Czyli do tych 2,5-2,8 mb/s. Jednak ten livebox to faktycznie ścierwo. A dzisiaj, to się całkiem zawiesił i w ogóle było no response... Dziwne tylko, że do pewnego momentu chodził normalnie. Zdecydowanie dłużej niż rok. Na bank w którymś momencie zassał sobie jakiś fajansowaty upgrade i zaczął się sypać. Tak sobie przypominam teraz, że już kiedyś miałem coś podobnego... Wtedy dzwoniłem po błękitnych liniach i tam mi kazali zrobić hard reset. Wtedy to też pomogło. Pewnie jak bym go teraz pocisnął, to by zaczął przez jakiś czas też normalnie działać, dopóki by znowu czego nie pociągnął... Potestuję sobie tego pożyczonego TP-Linka, jak się sprawdzi, to go sobie zostawię, a jak będzie coś wyczyniał, to będę szukał czegoś na podmianę. Jeszcze raz dzięki za rady.

EDIT:
    @Credka, to widać, że niewiele się zmieniło... Te kilka lat temu, gdy się bujałem z tepsą, mieszkałem właśnie w ścisłym centrum Warszawy, przy Pl. Bankowym i tam żadna kablówka jeszcze nie dostarczała netu (mimo, że i Aster i UPC działały już prężnie). Wtedy też byłem skazany na tepsę, a w tym czasie dopiero ruszali z Neostradą. Ale były jaja... Normalnie inwektywy leciały przez słuchawkę... A żeby umowę zawiązać (właściciel mieszka na stałe poza granicami kraju i nie mógł sobie podjechać tak po prostu podpisać kwitka)... A żeby ją później rozwiązać? No ale dobra, nie chce mi się już denerwować, a na samo wspomnienie zaczyna mnie telepać...
    Ostatnio edytowane przez Majek ; 31-12-2011 o 00:28

Domyślnie

Niestety operatorowi niewiele można zrobić jeśli prędkość jest poniżej parametrów na umowie. Z prędkością łącza jest jak z kupnem samochodu: możesz kupić Ferrari ale co z tego skoro drogi są wolne. I właśnie operator ma prawo zagwarantować odpowiedni przesył do swoich serwerów, ale potem już nie. Więc teoretycznie taka tepsa może łączyć się z Tobą z prędkością 6mbs, ale wp.pl już może chodzić wolniej, podobnie jak onet, dpreview, youtube itd... Są to strony zewnętrzne i wszystko zależy od łącz Polski, na przykład, z Wiedniem, Hamburgiem, Oslo czy Los Angeles. U mnie słupy telefoniczne pamiętają jeszcze marszałka Piłsudskiego: są z drewna, całe czarne, jak średniowieczne wraki statków i kable się ciągle urywają. Dopóki miałem SNR na poziomie 6-8db to było dobrze, ale jakiś czas temu spadło do 4db i modem nie dawał rady. Wiedziałem, że tpsa tego nie naprawi, bo przecież musieliby wymienić linię, więc zrezygnowałem.

Póki co śmigam na bezprzewodowym internecie z Polsatu, w oparciu o technologię LTE do 100mbps. Wiadomo, że technologia to jedno a rzeczywiste warunki to co innego. Ja z serwerami Polsatu osiągam około 50-70mbps gdy podepnę modem bezpośrednio do komputera. Gdy korzystam z routera wifi to dzieją się cyrki:

- laptop download: 35-45mbps, upload 5-8mbps
    - desktop download: 17mbps, upload 9-12mbps
    - iPad radzi sobie najlepiej, bo po wifi wyciąga średnio 30-40mbps zarówno jako upload i download

Powyższe dane i tak się zmieniają bez przerwy.

Wszystko więc zależy od wielu czynników i nawet pomimo tego, że mam router typu 'n' (do 300mbps) to komputery łączą się z różną prędkością. Laptop wyciąga teoretycznie 72mbps a komputer 54mbps (kiepska karta wifi). Jednak tym napisom na ekranach nie można wierzyć, bo rzeczywisty przesył danych jest jeszcze wolniejszy. Po prostu teoria to jedno a praktyka to drugie. Mnie najbardziej cieszy wysoka prędkość wysyłania danych, bo to mnie dobijało w TPSA, gdzie musiałem wysłać do redakcji 500MB danych a tam tylko 512kbps czy 1mbps i pół dnia z głowy. Teraz mam rzeczywisty przesył do swoich serwerów na poziomie 4-10mbps w zależności od serwera i jest dobrze.

Trochę napisałem tutaj: Internet Cyfrowy Polsat

Domyślnie

predkosc przesylu to jedno, najwazniejsze to niski ping zeby gry nie lagowaly

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    Jednak ten livebox to faktycznie ścierwo.
    To zależy, która wersja. Poprzedni, ten w postaci idiotycznie świecącej książki był słaby. Mam od prawie pół roku ten nowy i śmiga jak trzeba.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Niewykluczone. Chociaż to chyba bardziej kwestia firmware'u, niż samego urządzenia. Do pewnego momentu, zdecydowanie dłużej niż pół roku, ten mój livebox też chodził normalnie, więc nic nie jest jeszcze przesądzone. A to idiotyczne świecenie już dawno zostało programowo zablokowane.

Domyślnie

Do nowego LB można nawet podłączyć drukarkę przez USB, miła opcja.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

U mnie technicy z TP co chwilę bywali, znałem chyba wszystkich. Był miesiąc że prawie każdego dnia byli na kilka godzin (łącznie z niedzielami). Później już nawet nie przyjeżdżali bo wiadome było, że net i tak chodził nie będzie (odległość od centrali). No ale nie bardzo była alternatywa, a niedaleko były łącza światłowodowe, do których jednak tepsa nigdy nas nie przepięła.

Pytanie brzmi czemu autor wątku nie zadzwonił TP i w ciągu 24 godzin miałby wszystko wyjaśnione razem z podstawą do rezygnacji w razie potrzeby.

Co do liveboxa to pierwsza rzecz jaką należy z nim zrobić do zutylizować. No i kupić jakiś porządny router.
    Ostatnio edytowane przez ThomasVoland ; 31-12-2011 o 21:04

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skinny500 Zobacz posta
    Pytanie brzmi czemu autor wątku nie zadzwonił TP i w ciągu 24 godzin miałby wszystko wyjaśnione razem z podstawą do rezygnacji w razie potrzeby.
    A wiesz co, nie chce mi się z nimi szarpać... Rezygnować też raczej mi się nie widzi, bo nie mam alternatywy. Po podłączeniu najzwyklejszego routera łącze działa ok.

Domyślnie

Nie ma żadnego szarpania. Zgłaszasz usterkę z zastrzeżeniem że mają ci kogoś wysłać i już. Jeszcze Ci zrobią szybką diagnozę linii i reset portów jak im powiesz (chociaż akurat na infolinii to ciężko cokolwiek więcej załatwić niż zgłoszenie).

Ludzie z serwisu to nie takie bezmózgi jak Ci z infolinii, znają się na swojej robocie (przynajmniej tu gdzie ja miałem neo). Jak inaczej się dowiesz czy w międzyczasie nie podłączyli gdzieś światłowodów. Na infolinii Ci tego nie powiedzą. Może się okazać, że są warunki żeby Cię przepiąć pod lepszą linię. Serwisant wchodzi zazwyczaj na max 15 minut więc wiele czasu nie stracisz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    Niestety operatorowi niewiele można zrobić jeśli prędkość jest poniżej parametrów na umowie. Z prędkością łącza jest jak z kupnem samochodu: możesz kupić Ferrari ale co z tego skoro drogi są wolne. I właśnie operator ma prawo zagwarantować odpowiedni przesył do swoich serwerów, ale potem już nie. Więc teoretycznie taka tepsa może łączyć się z Tobą z prędkością 6mbs, ale wp.pl już może chodzić wolniej, podobnie jak onet, dpreview, youtube itd... Są to strony zewnętrzne i wszystko zależy od łącz Polski, na przykład, z Wiedniem, Hamburgiem, Oslo czy Los Angeles. U mnie słupy telefoniczne pamiętają jeszcze marszałka Piłsudskiego: są z drewna, całe czarne, jak średniowieczne wraki statków i kable się ciągle urywają. Dopóki miałem SNR na poziomie 6-8db to było dobrze, ale jakiś czas temu spadło do 4db i modem nie dawał rady. Wiedziałem, że tpsa tego nie naprawi, bo przecież musieliby wymienić linię, więc zrezygnowałem.

Póki co śmigam na bezprzewodowym internecie z Polsatu, w oparciu o technologię LTE do 100mbps. Wiadomo, że technologia to jedno a rzeczywiste warunki to co innego. Ja z serwerami Polsatu osiągam około 50-70mbps gdy podepnę modem bezpośrednio do komputera. Gdy korzystam z routera wifi to dzieją się cyrki:

- laptop download: 35-45mbps, upload 5-8mbps
    - desktop download: 17mbps, upload 9-12mbps
    - iPad radzi sobie najlepiej, bo po wifi wyciąga średnio 30-40mbps zarówno jako upload i download

Powyższe dane i tak się zmieniają bez przerwy.

Wszystko więc zależy od wielu czynników i nawet pomimo tego, że mam router typu 'n' (do 300mbps) to komputery łączą się z różną prędkością. Laptop wyciąga teoretycznie 72mbps a komputer 54mbps (kiepska karta wifi). Jednak tym napisom na ekranach nie można wierzyć, bo rzeczywisty przesył danych jest jeszcze wolniejszy. Po prostu teoria to jedno a praktyka to drugie. Mnie najbardziej cieszy wysoka prędkość wysyłania danych, bo to mnie dobijało w TPSA, gdzie musiałem wysłać do redakcji 500MB danych a tam tylko 512kbps czy 1mbps i pół dnia z głowy. Teraz mam rzeczywisty przesył do swoich serwerów na poziomie 4-10mbps w zależności od serwera i jest dobrze.

Trochę napisałem tutaj: Internet Cyfrowy Polsat

Chwila, bo ja czegos nie rozumiem. Operator moze z Toba podpisac umowe i sprzedac szybsza usluge (ferrari) niz ma techniczna mozliwosc dostarczenia jej (bo ma kiepskie drogi)? wydaje mi sie ze to chyba wlasciciel powinien wiedziec co gdzie i z jaka predkoscia moze komu dostarczac. Jesli takie cuda sie dzieja to jest zwyklym oszustwem.

Jak zakladalem u siebie internet to chcialem najszybszy dostepny, wszystko szlo pieknie i bez problemow do czasu podania adresu, od razu wyskoczylo ze moge zapomniec o takim, najwyzej osemka i na szybszy nie podpisza umowy bo kable na wsi nie sa jeszcze wymienione na swiatlowody i nie ma szans na nic szybszego.
    Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach” W.B.Yeats

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów