Miałem pierwszy raz okazje popstrykać w domu z lampą, sabinką i blendą.
To jedno z blisko 100 fotek które mi się podoba.
A Wam ?
Szukaj
Miałem pierwszy raz okazje popstrykać w domu z lampą, sabinką i blendą.
To jedno z blisko 100 fotek które mi się podoba.
A Wam ?
Amator N d700, N d70s, N 24-70 f/2.8G ED AF-S, S 120-400 f/4.5-5.6 APO DG OS HSM, SB-900
słabo:
- cień za modelką
- świecąca się skóra
- płaskie światło
- ramiączko od stanika
- przebarwienia na skórze
- retusz skóry
- pozycja głowy modelki niekorzystna (wydłużający się nos)
- popękane naczynia w oczach (zrobić retusz)
- podkrążone oczy
Dzięki wielkie,
większość punktów dotyczy obróbki,
przyjmuję je z pokorą i zabieram się za naukę PS
Zacznę od łatwiejszych spraw jak likwidacja ramiączka i wyczyszczenie białek.
Ostatnio edytowane przez Tom_Killer ; 28-12-2011 o 12:04
Amator N d700, N d70s, N 24-70 f/2.8G ED AF-S, S 120-400 f/4.5-5.6 APO DG OS HSM, SB-900
ja nie był bym aż tak krytyczny, (jeśli to ma być pamiątka albumowo-rodzinna), cień akurat mi nie przeszkadza (dla mnie ważny, że pojedynczy, czyli naturalny), co do samej techniki, to lampa za blisko i jeszcze za "ostre" światło, przydało by się je bardziej jeszcze rozproszyć, dziewczyna nie była przygotowana (podstawa to puder matujący) i lampka bardziej w prawo (mniej widoczne cienie na policzku), do oczek to kropelki, naprawdę pomagają (do kupienia w każdej aptece dla ludzi pracujących przy komputerze, koniecznie bez antybiotyku), pasek po staniku to takie sympatyczne wspomnienie lata (w albumie rodzinnym jak najbardziej do przyjęcia), czyli w takich przypadkach zacznij od make-up, poza tym gdybyś blendę ustawił za głową i ta by odbiła troszkę światła, to wewnętrzna strona nosa nie dawała by takiego cienia, po takich zabiegach obróbka mogła by się okazać nie potrzebna, lub ingerencja była by minimalna, można też spróbować z minimalnym "rozostrzeniem" (łagodniejsze rysy)
puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności
myślę ze nie mozna rozgraniczać - do albumu rodzinnego czy nie, kto powiedział że do rodzinnego ma iść zdjęcie słabe? jeżeli juz za coś sie bierzemy - zróbmy to dobrze. Akurat tutaj cień za modelką nie wyglada naturalnie![]()
ja to bardzo rozgraniczam, wprost nie ingeruję w foto albumowo-pamiątkowe (tylko w ten sposób widać zmiany i dla mnie ono zachowuje wartość właśnie pamiątkową (ale to już indywidualne podejście, choć teraz jestem szczęśliwy, że wkładałem pierwsze zdjęcia do albumu PS nie istniał) - co do cieni, dlatego zaproponowałem zmiękczyć światło i lampę troszkę przesunąć w prawo) i zacytuję mojego kolegę fotografa (dla mnie bardzo dobrego), "w większości przypadków kobieta ma w domu lustro - dotyczy to właśnie dla mnie fotografii "albumowo-rodzinno-pamiątkowej"
puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności
Do wytkniętych już błędów dodam że białe bluzki na zdjęciach portretowych za bardzo odwracają uwagę. Odradzam.
Pytanie pomocnicze, co zrobić w małym pomieszczeniu żeby światło nie było płaskie ?
Skontaktuj się z nami