Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacoslavgth Zobacz posta
    słabo:
    - cień za modelką
    - świecąca się skóra
    - płaskie światło
    - ramiączko od stanika
    - przebarwienia na skórze
    - retusz skóry
    - pozycja głowy modelki niekorzystna (wydłużający się nos)
    - popękane naczynia w oczach (zrobić retusz)
    - podkrążone oczy
    W sumie po cholerę Ci aparat wystarczy PS i wszystko będzie gładkie, matowe, plastyczne, bez skazy. Fotografia schodzi na psy pod presją fetyszystów spod znaku Adobe PS.

Poprawność polityczna nakazuje być młodym, pięknym, bogatym, wysportowanym, mieć 59 642 znajomych na tzw. serwisach społeczościowych, smartfona i tego typu bzdety.

A prawdziwy świat jest inny. Tak inny, że nawet idealne modelki robią kupę. A znani fotografowie robią zdjęcia bure, zaszumione, poruszone.

Co nie zmienia faktu, że musisz trochę popracować ze światłem aby uzyskać lepsze efekty.
    Festina lente!

Domyślnie

Płaskość światła zwykle oznacza zły kierunek, zbyt centralne ustawienie połączone z dość małą względem odległości powierzchnią świecącą. To widać dobrze w źrenicach. Jak są centralne pukciki, to będzie często płasko. Jak w źrenicach jest większy prostokąt, to światło robi się bardziej miękkie oraz trochę zyskuje przestrzeni. Jednak przestrzenność będąca przeciwieństwem płaskości jest zasługą skośnego lub bocznego, czy nawet tylnego oświetlenia. Założenie modyfikatora na lampę da różnice w ostrości rysunku, zmiękczy krawędzie cieni, ale nie wpynie na postrzeganie przestrzenności, bryłowatości, kształtów aż tak znacząco.

PS. O, jak szybko przybyło tu odpowiedzi w międzyczasie.

Domyślnie

mOSAd - dzięki, zrozumiałem - chyba. Przy moim małym pokoju pozostaje jedyna możliwość softboxem w sufit
    Wróciłem z pracy do domu z blachami i znowu walka. Dziś padło na strumienice.
    Sam już widzę, że mści się na fotkach moja mała powierzchnia i kiepska możliwość rozstawiania lampek,
    modeli - a "fotograf" lata po szafach i jeszcze się nie spadł
    Poświęćcie proszę minutkę Waszego cennego czasu i skrobnijcie co zrobiłem nie tak:

1
    2
    3
    4
    Amator N d700, N d70s, N 24-70 f/2.8G ED AF-S, S 120-400 f/4.5-5.6 APO DG OS HSM, SB-900

Domyślnie

ech dopero teraz na forum zauważyłem że są przebłyski w tle - przepraszam nie zauważyłem wcześniej
    Amator N d700, N d70s, N 24-70 f/2.8G ED AF-S, S 120-400 f/4.5-5.6 APO DG OS HSM, SB-900

Domyślnie

Obawiam się, że nie nauczymy cię *patrzeć*. Sam spróbuj określić, co ci się podoba, a co nie. Na powyższych uzyskałeś efekt reflektorów teatralnych mniej więcej. Jeżeli tak miało być... to czemu nie? Każdy efekt może czemuś posłużyć, ważne by wiedzieć jak i kiedy go wykorzystać. Co do softboxa walącego w sufit to jest to zły pomysł. Przysuń go blisko, bliżej, jeszcze bliżej modelki. To będzie lepsze rozwiązanie.

Domyślnie

Dobrze, następnym razem zrobię tak jak piszesz - pewnie dopiero w wekend.

Domyślnie

To "wypłodziłem" coś, tak jak pisałeś blisko bliżej coraz bliżej, od tyłu dla kontry dodałem sabinkę z softboxem i parasolką,
    dodatkowo pokusiłem się o małą obróbkę skóry - czy wyszło zjadliwie ?

Domyślnie

i ostatnie z niedzielnego spotkania z lampą - bonusik

Domyślnie

W stosunku do poprzednich, a przede wszystkim pierwszego - o niebo lepiej. Ale do ideału to jeszcze droga wyboista wiedzie.

Domyślnie

twardziel jestem - będę walczył

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów