Pytanie pomocnicze, co zrobić w małym pomieszczeniu żeby światło nie było płaskie ?
Szukaj
Pytanie pomocnicze, co zrobić w małym pomieszczeniu żeby światło nie było płaskie ?
Amator N d700, N d70s, N 24-70 f/2.8G ED AF-S, S 120-400 f/4.5-5.6 APO DG OS HSM, SB-900
Odbić od czegoś o dużej powierzchni, lub przez takową przepuścić. Kłaniają się podstawy - polecam lekturę poradników sieciowych oraz książek. Stracisz mniej czasu niż eksperymentując i będziesz wiedział *dlaczego* coś wygląda tak, a nie inaczej.
Jak ustawiasz światło - to obserwuj jak się układa na obiekcie/twarzy, bez względu na wielkość pomieszczenia. Albo manipuluj modelem i ustawieniem aparatu by otrzymać plastyczne oświetlenie. Jeśli np. ustawisz model na wprost okna i staniesz z aparatem między oknem i modelem - otrzymasz światło płaskie , im bardziej od okna z aparatem odejdziesz a model będzie cały czas w tej samej pozycji względem aparatu (a nieruchomy względem okna) - tym plastyczniejsze światło uzyskasz do momentu zrównania się z modelem . Dalej zacznie się proces odwrotny , aż do płaskiego odbitego od ściany na przeciw okna z ostrą kontrą od samego okienka. Jeśli potraktujesz później okno jak lampę - to będziesz wiedział jak ustawić lampy. Tyle że lampy bardziej punktowo świecą i dają ostrzejsze cienie - wyraźniejszą plastykę. Im więsze będą miały powierzchnie rozpraszające (np odbite od białej ściany), tym bardziej płaskie światło dadzą gdy zaświecić nimi z przodu.
Andrzej Max
Dzięki za wskazówki, jak się okazało mam problem z zarządzaniem światłem, dlatego ten cień itd..
Po ustawieniach parametrów SB900 i lampy wyszło mi coś takiego
LINK
Przy czym nie mam pojęcia czy światło jest na nich płaskie, miękkie - nie czuję chyba tego tematu. Możesz, proszę, zerknąć i coś doradzić
Amator N d700, N d70s, N 24-70 f/2.8G ED AF-S, S 120-400 f/4.5-5.6 APO DG OS HSM, SB-900
Oceniając jakość światła patrz na cień od nosa, pogrubione, poczernione jakby kontury, światła szczytowe, czyli odblaski na skórze, różnice w jasności skóry. Im większa powierzchnia świecąca lub odbijająca oraz im bliżej modela - tym bardziej miękkie światło. W podanym wątku masz dość miękkie światło, z którym spokojnie można pracować. Jeszcze jedna uwaga o odległościach, która może się przydać. Ponieważ zazwyczaj chcesz w odpowiedni sposób oświetlić tło, to ważne są odległości lamp od modela i od tła. Przy lampach natężenie bardzo maleje z odległością i wystarczy minimalnie zmienić proporcje, odsunąć modelkę od tła lub przysunąć lampy, a ładnie tło przygasimy.
Dzięki, pamiętam z kwadratem odległości, mam jeszcze kratkę na softboxa, ale to za jakiś czas jak już opanuje tą podstawę.
No to cd..
Panie i Panowie dokupiłem do lampy wrota z filtrami, miodem i strumennice - leżą przede mną bo właśnie kurier przywiózł i teraz pytanie - uzyskałem już miękie światło
przy soft boxie montując dodatkow w środku dyfuzor i jeszcze odbijając światło od sufitu białego
- jak uzyskać i czy to wogóle możliwe jest miękkie światło przy wrotach lub strumiennicy ?
na wrota lub strumienicę zakładasz folie i po problemie
puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności
To ja już wtedy nic nie rozumiem, jak zrobiłem fotkę gdzie na lampe miałem załozone softbox a w środku jeszcze pomiędzy lampą a ostatnią ścianą softboxa miałem "szmatkę" dyfuzyjną zapiętą na gumkach i dodatkowo założyłem kratkę na softbox i zrobiłem fotkę - co prawda bez światła z tyłu - czyli bez kontry - to dostałem wpis że za płasko.
A teraz dostaje info że mam założyć folie - może poprzedni płaskie światło było spwodowane brakiem kontry ?
płasko, a miękko to różne pojęcia
puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności
Skontaktuj się z nami