Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aga13 Zobacz posta
    Wielkie dzięki za odpowiedzi i jeszcze raz sorry za braki w wiedzy
    Wydaje mi się, że za brak wiedzy nie musisz przepraszać. Wszyscy uczymy się całe życie. Ważne jest, byś chciała się uczyć. Ja nie ukrywam, że jednym z powodów dla których tu jestem jest to, by uczyć się od bardziej doświadczonych "Nikoniarzy"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aga13 Zobacz posta
    Jestem amatorem , szkła dostałam ...darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby
    nie wszystko daję radę nauczyć się z książek stąd moje pytania
    zdjęcia robiłam w trybie preselekcji przesłony f2,8 czas dobrał się sam i zdaję sobie sprawę ,że różnią się ekspozycją , ogniskową
    dlatego też spytałam jak prawidłowo powinno się sprawdzać obiektyw.
    Wielkie dzięki za odpowiedzi i jeszcze raz sorry za braki w wiedzy
    Wszystko jest ok. Po to tu jesteś, aby się uczyć - tak jak wszyscy tutaj.

Masz świetne szkła. 70-200VRII to najwyższa półka, podobnie jak 17-55 pod DX. Moim zdaniem nie ma co testować na upartego szkieł tylko robić zdjęcia. Z ciekawości spytam pod jakie body masz je podpięte?
    Jeżeli już chcesz sprawdzić czy wszystko jest ok ustaw body na statywie, pomiar manualny i jak najbliższe ogniskowe (55 i 70). Oczywiście nie zmieniaj wartości. Ale nie szukaj dziury w całym tylko ciesz się robieniem zdjęć. Ten sprzęt bardzo Ci to ułatwi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek2004 Zobacz posta
    Z ciekawości spytam pod jakie body masz je podpięte?
    Jeżeli już chcesz sprawdzić czy wszystko jest ok ustaw body na statywie, pomiar manualny i jak najbliższe ogniskowe (55 i 70). Oczywiście nie zmieniaj wartości. Ale nie szukaj dziury w całym tylko ciesz się robieniem zdjęć. Ten sprzęt bardzo Ci to ułatwi.
    Wielkie dzięki !!
    Nikon d300s

Domyślnie

Dodam jeszcze do uwag Marka: przełącz aparat na pomiar punktowy i zdejmij pomiar z identycznego motywu. Wtedy możesz porównać oba obiektywy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Dodam jeszcze do uwag Marka: przełącz aparat na pomiar punktowy i zdejmij pomiar z identycznego motywu. Wtedy możesz porównać oba obiektywy.
    Albo w ogóle trachnąć fotki na manualu. Wtedy będzie pewność stuprocentowa identyczności parametrów.
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

... Moim zdaniem nie ma co testować na upartego szkieł tylko robić zdjęcia...
    I to jest najważniejsza kwestia. Z tego też względu nie widzę najmniejszego sensu szukać dziury w całym. Tak dobre obiektywy powinny służyc do robienia zdjęć a nie testów. Wspomniana przez MarkB różnica w mikrokontraście jest na tyle mała i nieistotna, że wogóle nie powinna byc przytaczana. To jest superliga i robienie testów, w dodatku tak ułomnych jest BEZ SENSU. Ja tez jestem amatorem i wiem co to znaczy wiedza na tym forum. Świetne narzędzie do nauki i uczy pokory ale ja nie robie testów tylko zdjęcia...duuuużo zdjęć. Analizuje, oglądam innych ale testy to pozostawiam zawodowcom. Jeśli w zdjęciu coś jest nie tak to wiedz, że przy takim sprzęcie w 99,9% to Nasza wina. Nie ma już zwalania, że sprzęt niedomaga. To My nie potrafimy wykorzystac tego co mamy. Powodzenia i udanych kadrów.

Domyślnie

Moim zdaniem nie ma co testować na upartego szkieł tylko robić zdjęcia.
    Jak ja nie lubię takich komentarzy...

Przecież robienie wszelkiego rodzaju testów czemuś służy. Nie robi się ich dla zabicia czasu. Każdy opublikowany test pozwala nam - potencjalnym użytkownikom - dokonać wyboru, wyrobić sobie opinię. I nie chodzi mi o testy techniczne (które też są ważne), tylko o testy praktyczne, czyli pod kątem codziennego użytkowania.

Jeżeli chcę kupić np. N70-200 to czytam opinie i porównuję obie wersje. Cieszy mnie to, że ludzie znajdują czas na zrobienie testów, a najlepiej właśnie testów porównawczych. Na obrazkach testowych widzę, które szkło jak się zachowuje, jak winietuje, czy powstają bliki celując pod światło, różnicę ostrości, kontrastu itd...

A "dobre rady" typu: "idź robić zdjęcia" uważam za śmieszne. Wiadomo, że pójdzie robić zdjęcia i to w momencie kiedy będzie miała na to ochotę. Nie ma przymusu robienia non-stop zdjęć. Równie dobrze mógłbym do Ciebie napisać: "nie siedź na forum - idź robić zdjęcia".

Podsumowując: Jak macie ochotę to róbcie testy, a wszyscy na tym skorzystamy.

Cytat Zamieszczone przez wolnyslimak Zobacz posta
    Jeśli w zdjęciu coś jest nie tak to wiedz, że przy takim sprzęcie w 99,9% to Nasza wina. Nie ma już zwalania, że sprzęt niedomaga. To My nie potrafimy wykorzystac tego co mamy.
    Nie do końca jest tak, jak mówisz.
    Chciałbym zobaczyć zdjęcie w Twoim wykonaniu Nikkorem 14mm pod słońce zrobione tak, żeby nie było blików, czy flar Ciekawe, czy masz na to wpływ
    Ostatnio edytowane przez Skibek ; 17-12-2011 o 14:26
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Najczęsciej jest tak jak piszesz jednak nie jest to regułą.Pół roku się głowilem nad nikkorem 24-70 u którego za nic w swiecie nie mogłem dopatrzeć się świetności opisywanej przez wszystkich.Był to jeden z najsłabszych obiektywów jakie miałem.Po zakupie 35/1.8 i 85/1.8 uśmiech wrócił.Dla mnie 24-70 był baardzo przeciętny mimo że to najwyższa półka.Mialem okazję podpiąć 70-200 vrII i szczęka opadła.Ostrość,kontrast mega super.Przeszkadzalo mi trochę skracanie ogniskowej ale to najlepszy obiektyw jaki mialem podpięty.

Domyślnie

Chyba nikt o to nie zapytał więc zapytam ja
    Może masz założony jakiś filtr na jednym ze szkieł, może masz na obu?
    Nie żebym sugerował, że coś widzę na zdjęciach złego, ale tak pytam profilaktycznie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skibek Zobacz posta
    ...Nie do końca jest tak, jak mówisz.
    Chciałbym zobaczyć zdjęcie w Twoim wykonaniu Nikkorem 14mm pod słońce zrobione tak, żeby nie było blików, czy flar Ciekawe, czy masz na to wpływ

...jeszcze jakieś pytania?

Powtarzam. Zdjęcia robić a nie testy, które są o kant dupy...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów