Szukaj
Wszystko jest ok. Po to tu jesteś, aby się uczyć - tak jak wszyscy tutaj.
Masz świetne szkła. 70-200VRII to najwyższa półka, podobnie jak 17-55 pod DX. Moim zdaniem nie ma co testować na upartego szkieł tylko robić zdjęcia. Z ciekawości spytam pod jakie body masz je podpięte?
Jeżeli już chcesz sprawdzić czy wszystko jest ok ustaw body na statywie, pomiar manualny i jak najbliższe ogniskowe (55 i 70). Oczywiście nie zmieniaj wartości. Ale nie szukaj dziury w całym tylko ciesz się robieniem zdjęć. Ten sprzęt bardzo Ci to ułatwi.
Dodam jeszcze do uwag Marka: przełącz aparat na pomiar punktowy i zdejmij pomiar z identycznego motywu. Wtedy możesz porównać oba obiektywy.
D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL
I to jest najważniejsza kwestia. Z tego też względu nie widzę najmniejszego sensu szukać dziury w całym. Tak dobre obiektywy powinny służyc do robienia zdjęć a nie testów. Wspomniana przez MarkB różnica w mikrokontraście jest na tyle mała i nieistotna, że wogóle nie powinna byc przytaczana. To jest superliga i robienie testów, w dodatku tak ułomnych jest BEZ SENSU. Ja tez jestem amatorem i wiem co to znaczy wiedza na tym forum. Świetne narzędzie do nauki i uczy pokory ale ja nie robie testów tylko zdjęcia...duuuużo zdjęć. Analizuje, oglądam innych ale testy to pozostawiam zawodowcom. Jeśli w zdjęciu coś jest nie tak to wiedz, że przy takim sprzęcie w 99,9% to Nasza wina. Nie ma już zwalania, że sprzęt niedomaga. To My nie potrafimy wykorzystac tego co mamy. Powodzenia i udanych kadrów.
Jak ja nie lubię takich komentarzy...
Przecież robienie wszelkiego rodzaju testów czemuś służy. Nie robi się ich dla zabicia czasu. Każdy opublikowany test pozwala nam - potencjalnym użytkownikom - dokonać wyboru, wyrobić sobie opinię. I nie chodzi mi o testy techniczne (które też są ważne), tylko o testy praktyczne, czyli pod kątem codziennego użytkowania.
Jeżeli chcę kupić np. N70-200 to czytam opinie i porównuję obie wersje. Cieszy mnie to, że ludzie znajdują czas na zrobienie testów, a najlepiej właśnie testów porównawczych. Na obrazkach testowych widzę, które szkło jak się zachowuje, jak winietuje, czy powstają bliki celując pod światło, różnicę ostrości, kontrastu itd...
A "dobre rady" typu: "idź robić zdjęcia" uważam za śmieszne. Wiadomo, że pójdzie robić zdjęcia i to w momencie kiedy będzie miała na to ochotę. Nie ma przymusu robienia non-stop zdjęć. Równie dobrze mógłbym do Ciebie napisać: "nie siedź na forum - idź robić zdjęcia".
Podsumowując: Jak macie ochotę to róbcie testy, a wszyscy na tym skorzystamy.
Nie do końca jest tak, jak mówisz.
Chciałbym zobaczyć zdjęcie w Twoim wykonaniu Nikkorem 14mm pod słońce zrobione tak, żeby nie było blików, czy flarCiekawe, czy masz na to wpływ
![]()
Ostatnio edytowane przez Skibek ; 17-12-2011 o 14:26
D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL
Najczęsciej jest tak jak piszesz jednak nie jest to regułą.Pół roku się głowilem nad nikkorem 24-70 u którego za nic w swiecie nie mogłem dopatrzeć się świetności opisywanej przez wszystkich.Był to jeden z najsłabszych obiektywów jakie miałem.Po zakupie 35/1.8 i 85/1.8 uśmiech wrócił.Dla mnie 24-70 był baardzo przeciętny mimo że to najwyższa półka.Mialem okazję podpiąć 70-200 vrII i szczęka opadła.Ostrość,kontrast mega super.Przeszkadzalo mi trochę skracanie ogniskowej ale to najlepszy obiektyw jaki mialem podpięty.
...jeszcze jakieś pytania?
Powtarzam. Zdjęcia robić a nie testy, które są o kant dupy...
Skontaktuj się z nami