Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Domyślnie Problem z Nikkorem 70-200 f2,8 VRII...

Nie jestem pewna czy to jest problem czy ten typ tak ma ...
    mam wrażenie porównując fotki tego samego "kadru "robione obiektywem Nikkor 17-55 f2,8 a obiektywem 70-200...
    ,że w przypadku obiektywu 70-200 na zdjęciach jest coś w rodzaju "jaśniejszej poświaty"
    zdaję sobie sprawę ,że najlepiej byłoby porównać dwa te same obiektywy bo inaczej zbudowany i inny obraz daje 17-55 a inaczej jest w 70-200
    ale mnie to martwi bo w programie graficznym tą warstwę "poświaty , mgły " mogę usunąć
    jak można sprawdzić obiektyw ??

z góry bardzo przepraszam za nieprofesjonalny język .

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kołobrzeg

Domyślnie

Jakieś zdjęcie ukazujące ów problem?
    N

Domyślnie

Witam,
    Trudno wybrać, kiedy jest najlepszy moment do napisania pierwszego postu, dlatego padło na ten wątek.
    W związku z tym, iż jest to moja pierwsza wypowiedź, chciałem wszystkich serdecznie przywitać.

Teraz do rzeczy:

Czy porównywane zdjęcia nie powinny mieć identycznych parametrów ekspozycji?
    Tu widać, że zdjęcia maja różne czasy naświetlania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez efix Zobacz posta
    Witam,
    witam, koninianina

jedno jest lepiej naświetlone to na pewno, chociaż myślałem że przy 70-200 kontrast będzie lepszy, ja tu problemu nie widzę idź ciesz się zacnym szkłem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkmajin Zobacz posta
    witam, koninianina
    również

Tak sobie pomyślałem, że jednym z powodów może być inny czas naświetlania, ale między tymi fotkami różnica to tylko 1 działka więc nie wiem czy to jest powodem?

Domyślnie

Zdjęcia są robione przy różnych ogniskowych zoomów, więc i pomiar światła mógł być różny. Poza tym z mojego doświadczenia wynika, że faktycznie 70-200 ma nieco gorszy mikrokontrast niż np. 24-70.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Zdjęcia są robione przy różnych ogniskowych zoomów, więc i pomiar światła mógł być różny. Poza tym z mojego doświadczenia wynika, że faktycznie 70-200 ma nieco gorszy mikrokontrast niż np. 24-70.
    Proszę Cię nie pisz bzdur. Obydwa szkła to super liga i jeśli ktoś pisze, że któreś gorsze lub lepsze to chyba tylko o nich czytał. Dwa przytoczone przykłady pokazują, że sam autor wątku nie ma pojęcia o czym pisze. Przytoczone klatki maja różne czasy naświetlania, więc i różne wartości ekspozycji... Poprostu jedno z nich jest PRZEŚWIETLONE a nie z mityczna mgiełką

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wolnyslimak Zobacz posta
    Proszę Cię nie pisz bzdur. Obydwa szkła to super liga i jeśli ktoś pisze, że któreś gorsze lub lepsze to chyba tylko o nich czytał. Dwa przytoczone przykłady pokazują, że sam autor wątku nie ma pojęcia o czym pisze. Przytoczone klatki maja różne czasy naświetlania, więc i różne wartości ekspozycji... Poprostu jedno z nich jest PRZEŚWIETLONE a nie z mityczna mgiełką
    Mam oba szkła, o których pisałem w poście, od zarania ich dziejów i wiem co piszę. Nie pisałem także, które jest lepsze, a które gorsze, a jedynie o tym, że, przynajmniej w moich egzemplarzach, widzę różnicę w mikrokontraście. Proszę czytać uważnie. Wystarczy także sprawdzić exif, żeby ujrzeć, że jedno zdjęcie jest zrobione przy 48 mm (17-55) , a drugie przy ponad 100 mm; i stąd może wynikać niewielka różnica w ekspozycji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wolnyslimak Zobacz posta
    Dwa przytoczone przykłady pokazują, że sam autor wątku nie ma pojęcia o czym pisze. Przytoczone klatki maja różne czasy naświetlania, więc i różne wartości ekspozycji... Poprostu jedno z nich jest PRZEŚWIETLONE a nie z mityczna mgiełką
    Jestem amatorem , szkła dostałam ...darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby
    nie wszystko daję radę nauczyć się z książek stąd moje pytania
    zdjęcia robiłam w trybie preselekcji przesłony f2,8 czas dobrał się sam i zdaję sobie sprawę ,że różnią się ekspozycją , ogniskową
    dlatego też spytałam jak prawidłowo powinno się sprawdzać obiektyw.
    Wielkie dzięki za odpowiedzi i jeszcze raz sorry za braki w wiedzy

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów