Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wolnyslimak Zobacz posta
    ...jeszcze jakieś pytania?
    Po pierwsze to nie jest zdjęcie z Nikkora 14/2.8.
    Po drugie to jest z cropa, czyli mniejszy wycinek kadru.
    Po trzecie, nie chodziło o zdjęcie słońca Źle się wyraziłem. Chodziło mi o zdjęcie, gdzie słońce napieprza na ukos (wtedy najwięcej flar powstaje). Wiadomo, im bardziej w słońce tym mniejsza flara

Dobra, nie róbmy OT, bo trochę zbaczamy z głównego tematu.
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skibek Zobacz posta
    Jak ja nie lubię takich komentarzy...

Przecież robienie wszelkiego rodzaju testów czemuś służy. Nie robi się ich dla zabicia czasu. Każdy opublikowany test pozwala nam - potencjalnym użytkownikom - dokonać wyboru, wyrobić sobie opinię. I nie chodzi mi o testy techniczne (które też są ważne), tylko o testy praktyczne, czyli pod kątem codziennego użytkowania.

Jeżeli chcę kupić np. N70-200 to czytam opinie i porównuję obie wersje. Cieszy mnie to, że ludzie znajdują czas na zrobienie testów, a najlepiej właśnie testów porównawczych. Na obrazkach testowych widzę, które szkło jak się zachowuje, jak winietuje, czy powstają bliki celując pod światło, różnicę ostrości, kontrastu itd...

A "dobre rady" typu: "idź robić zdjęcia" uważam za śmieszne. Wiadomo, że pójdzie robić zdjęcia i to w momencie kiedy będzie miała na to ochotę. Nie ma przymusu robienia non-stop zdjęć. Równie dobrze mógłbym do Ciebie napisać: "nie siedź na forum - idź robić zdjęcia".

Podsumowując: Jak macie ochotę to róbcie testy, a wszyscy na tym skorzystamy.)
    Też czytam testy, porównuję sobie to i owo, ale to co pokazała autorka wątku nie można nazwać testem - to dość nieudane dwa kadry i do tego robione w automacie. Chyba się zgodzisz?
    Istnieje duże prawdopodobieństwo, że nieudane zdjęcia wynikają z braku doświadczenia, a nie z defektu szkła.
    Właśnie dlatego napisałem, żeby odpuścić takie "testy" a robić zdjęcia i ciszyć się świetnym sprzętem.

My tu sobie dyskutujemy a tymczasem aga13 milczy - szkoda, bo jestem ciekaw następnych kadrów - co pokażą, jak zachowuje się 70-200. Z D300S to świetny duet.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek2004 Zobacz posta
    Też czytam testy, porównuję sobie to i owo, ale to co pokazała autorka wątku nie można nazwać testem - to dość nieudane dwa kadry i do tego robione w automacie. Chyba się zgodzisz?
    nie, nie... Ja nie mówię w kontekście powyższych kadrów (bo to trudno nazwać testem). Mówię tylko, że namawianie do zaprzestania robienia testów jest złe. Powinno się własnie zachęcać do robienia testów, ale przemyślanych i miarodajnych.
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wolnyslimak Zobacz posta
    robienie testów, w dodatku tak ułomnych jest BEZ SENSU. Ja tez jestem amatorem i wiem co to znaczy wiedza na tym forum. Świetne narzędzie do nauki i uczy pokory ale ja nie robie testów tylko zdjęcia...duuuużo zdjęć. Analizuje, oglądam innych ale testy to pozostawiam zawodowcom. Jeśli w zdjęciu coś jest nie tak to wiedz, że przy takim sprzęcie w 99,9% to Nasza wina. Nie ma już zwalania, że sprzęt niedomaga. To My nie potrafimy wykorzystac tego co mamy. Powodzenia i udanych kadrów.
    W pełni się z Tobą zgadzam ale zdarzało mi się tym obiektywem robić fotki / zmieniać obiektywy w różnych warunkach deszcz , mróz , tłum ludzi itp. a zawsze coś można uszkodzić
    Zaniepokoiło mnie to ,że to co widzę wygląda inaczej niż to co jest na fotce- pewnie jest to moja wina a nie sprzętu ...oby )
    w Święta będę miała czas na fotografowanie , zastosuję się do Waszych rad i zobaczę jak to będzie wyglądać w praktyce.

P.S

Cytat Zamieszczone przez Grzybu Zobacz posta
    Chyba nikt o to nie zapytał więc zapytam ja
    Może masz założony jakiś filtr na jednym ze szkieł, może masz na obu?
    pozdejmowane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek2004 Zobacz posta
    Istnieje duże prawdopodobieństwo, że nieudane zdjęcia wynikają z braku doświadczenia, a nie z defektu szkła.
    Właśnie dlatego napisałem, żeby odpuścić takie "testy" a robić zdjęcia i ciszyć się świetnym sprzętem.

My tu sobie dyskutujemy a tymczasem aga13 milczy - szkoda, bo jestem ciekaw następnych kadrów - co pokażą, jak zachowuje się 70-200. Z D300S to świetny duet.
    marek2004 - nie masz do końca racji - dobry test to też dobre zdjęcie - nie chcę bezmyślnie pstrykać fotek i cieszyć się bo mam dobry obiektyw -on za mnie wszystkiego nie zrobi a każda Wasza uwaga wpłynie tylko dodatnio na moją wiedzę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aga13 Zobacz posta
    ...Zaniepokoiło mnie to ,że to co widzę wygląda inaczej niż to co jest na fotce- pewnie jest to moja wina a nie sprzętu ...oby )
    Nie możesz porównać tego co widzisz, z tym, co masz na matrycy - szczególnie w trudniejszych warunkach. Matryca jest dużo mniej doskonała niż ludzkie oko, ale rozumiem Twoje obawy i chęć dążenia do dobrych kadrów.

Cytat Zamieszczone przez aga13 Zobacz posta
    marek2004 - nie masz do końca racji - dobry test to też dobre zdjęcie - nie chcę bezmyślnie pstrykać fotek i cieszyć się bo mam dobry obiektyw -on za mnie wszystkiego nie zrobi a każda Wasza uwaga wpłynie tylko dodatnio na moją wiedzę
    W pełni się z tym zgadzam
    Ostatnio edytowane przez Marek ; 18-12-2011 o 22:32

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów