Szukaj
rsz twój szwagier to jeszcze pewnie w trybie demo ogląda ...![]()
a tak na poważnie LCD jest ok, jest bardzo ok ale nie idzie na tym filmów wieczorem oglądać. Byłem mądry ale druga połowa ze mną się nie zgadzała i non stop mi LCD przestawia bo w nocy jak się chce dobry film oglądnąć to odcieni czerni za cholerę ni ma. Jak się trochę pokręci to coś zaczyna być widać ale kontrast leci, widać wszystkie wady matrycy itp. Jej to mniej przeszkadza ale mnie to denerwuje. Może TV się zestarzał albo oko wyczuliło - nie wiem. Idą mistrzostwa więc albo będzie plazma 50/51' albo projektor. Chociaż na tych ostatnich się nie znam i łatwiej mi TV kupić. Z drugiej strony nowy tuner SAT do mnie jedzie więc sygnał powinien być lepszy. Zobaczymy. Szkoda że Jobs nie żyje bo mielibyśmy jeden TV dla wszystkich i kupę czasu na oglądanie![]()
A7II, X-E1, LX-100, był E-M5 i Nikon
No więc wyobraź sobie, że zrobiłem szybki test, korzystając z tego, że była rada pedagogiczna, puściłem szybkie pytanie po kolegach i koleżankach (21 odpowiedziało) - wynik średni jest prawie dokładnie taki jak podałem - 49/51. Primo, są ykendy, są dzieci, są ludzie śpiący nocami (dziwne, ale są).
Niekoniecznie. Widziałeś kiedyś czarny kolor? Ja nie. Podobno takie są czarne dziuryNajfajniej wygląda to na samochodach
Dla przykładu, rodzaje czerni używane w malarstwie:
czerń mineralna
czerń manganowa
czerń ilmenitowa
grafit
czerń z kości
czerń z winorośli
czerń hiszpańska
czerń szwedzka
czerń acetylenowa
tusz
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Łykend to 2 dni na 7. Dzieci tylko do wieku 3-6 lat na prawie 20 mogą być w domu. Nawet firmy kurierskie planują doręczenia na adresy prywatne popołudniami i wieczorami. Przecież nie bez powodu. Poza tym proszę wziąć pod uwagę naszą szerokość geograficzną i 8 godzinną różnicę między dniem a nocą w różnych miesiącach. W miesiącach kiedy dzień jest dłuższy ludzie statystycznie więcej czasu spędzają poza domem i wracają bliżej zmroku a w zimowych o której by nie wracali i tak jest ciemno.
Czarna dziura to obiekt a nie kolor. Ale żeby nie dzielić włosa na czworo, proszę wieczorem do "czarnego" ekranu LCD przyłożyć czarną skórzaną rękawiczkę. Poziom świecenia jaki w LCD musimy przyjąć jako czerń jest w takich warunkach katastrofalnie mocno widoczny. Nie wiem dlaczego Pan tak usilnie tego broni. Przecież to jest lipa i widać to gołym okiem.
Skoro plazma zachowuje się w pewnych warunkach podobnie a w innych lepiej niż LCD to jaki jest sens obstawania przy mniej uniwersalnym LCD?
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 14-12-2011 o 01:22
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Słusznie... i 2 dni, w których najwięcej się ogląda.Łykend to 2 dni na 7
Nieprawda. Są szkoły, które uczą na zmiany. Lekcje kończą się różnie. Z badań naszej pani pedagog wynika, że właśnie w dzień sporo dzieci ogląda telewizję bo później wracają rodzie i gonią do nauki... albo z pokojuDzieci tylko do wieku 3-6 lat na prawie 20 mogą być w domu.Dzieci w wieku do 14 lat powinny chodzić spać ok 20/21, więc (przynajmniej w teorii) na telewizję mają czas głównie w dzień.
Dorośli pracujący na zmiany również mówią, że po zmianie dziennej idą spać wcześniej, a po nocnej później.
Generalnie rzecz ujmując, bywa różnie, ale na pewno nie noc jest dominantą.
Niczego nie bronię, mówię jak to widzę na swoim TV. Mam ładną czerń, a co najważniejsze ma właściwe odcienie i do tego biel jest biała, a nie różowawa, jak w plazmach. Nie chodzi o to żeby czerń była czarna (bo to bzdura), tylko żeby miała właściwe odcienie. Parę dni temu był jakiś film, facet był ubrany w czarne, skórzane spodnie i kurtkę, a na dłoniach miał rękawiczki. Kapitalnie było widać różnice w odcieniach każdego elementu ubioru: kurtka - czerń manganowa, spodnie tusz, a rękawiczki grafit. N dodatek w tle był jego samochód w kolorze czerni z winorośli (taki też miałem kiedyś kolor malucha). Wyglądało to niesamowicie.Nie wiem dlaczego Pan tak usilnie tego broni. Przecież to jest lipa i widać to gołym okiem.
Właśnie mniej uniwersalna jest plazma. Przynajmniej z mojego punktu widzenia. Przed zakupem TV rozmawiałem z kilkoma znajomymi, którzy na co dzień siedzą w TV i 6 na 7 powiedziało, że w moich warunkach i przy tym, co oglądam, wybrałoby dobry LCD. Gość, od którego kupowałem, dał mi do wyboru plazmę panasa i lcd sharpa. Po wysłuchaniu warunków też polecił sharpa. Ja wybór zatwierdziłem i do dziś tego nie żałuję. Jestem więcej niż zadowolonySkoro plazma zachowuje się w pewnych warunkach podobnie a w innych lepiej niż LCD to jaki jest sens obstawania przy mniej uniwersalnym LCD?![]()
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Taki test jest niemiarodajny. Czemu? Bo ludzki mózg ma bardzo dużą zdolność adaptacyjną i jak wie, że coś ma być czarne, to będzie to widział jako czarne (oczywiście działa to tylko do pewnego stopnia, ale akurat nowe LCD się w tym spokojnie mieszczą) - tym bardziej, że z reguły jednak nie ogląda się jednolicie czarnej planszy, tylko owa czerń występuje w zestawieniu z innymi kolorami.
Umieszczanie czarnego przedmiotu na tle podświetlonego ekranu jest bzdurne, bo sztucznie podbijamy wtedy kontrast (ciemny przedmiot podświetlony od tyłu), co fałszuje wynik "testu". Już lepszym porównaniem jest obejrzenie sobie czerni na LCD z czarną ramką - a wtedy wynik, choć nadal na niekorzyść ekranu (co nie dziwi, skoro ekran jest podświetlony, a ramka nie), już nie jest taki dramatyczny![]()
D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600
W ogóle ten argument z czernią to jest żałość jakaś jedna wielka
D800
Komu jak komu, ale mnie nie musi Pan wykładać jak się testuje i postrzega. Właśnie dlatego robi się test porównawczy aby nie prowokować oczu do adaptacji. Na różnicę oczy są bardzo czułe, na wartość bezwzględną dużo mniej. Poza tym w sprawie metodologii, logika nakazuje przyłożyć ową rękawicę obok ekranu a nie na.
Ma Pan rację, że czerń występuje rzadko. W zasadzie tylko jako pasy przy filmach w innym formacie, ale bardzo ciemne sceny już o wiele częściej. Nie jestem w stanie pojąć jak ludzie akceptują obraz, na którym facet w czarnym garniturze świeci na fioletowo. A pod kątem to w ogóle tragedia. Wiem, wiem, zaraz posypią się głosy właścicieli LCD, że wcale nie.
Dlaczego? Bo może ktoś chce normalnego obrazu, a nie takiego, który ktoś wmawia, że jest normalny. Duża ilość zadowolonych z LCD świadczy o przekroju poziomu wymagań, a ten jak wiemy i widzimy na przykładach z tego wątku jest niski. Nie ma w tym nic złego i nikt nie będzie uszczęśliwiał na siłę kogoś, komu się podoba oczojebny obraz z LCD, ale w drugą stronę też nie przeginajmy. LCD wybitnie nie nadaje się na TV eksploatowany wieczorami/nocą i z tym się nie da dyskutować.
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Bzdura. I nie mam tu na myśli ścierwa które oferują markety ani inne g... z promocji. Są ekrany LCD, którym naprawdę niewiele można zarzucić, a już na pewno nie to, że ich "czerń" świeci.
I plazma i lcd mają swoje wady i zalety. Ale teksty w stylu, że lcd (powtarzam, odpowiedni model) nie da się wieczorem oglądać troszke mnie bawią, trochę wnerwiają. Litości...
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Bo może właśnie taki jest odcień tego czarnego. Tłumaczę to od jakiegoś czasu, ale jak grochem o ścianę. Czerni nie ma!!! Różne odcienie czerni dają w naturze zabarwienie zielone, granatowe, brązowe, fioletowe itp. Więc jeżeli LCD oddaje te zabarwienia prawidłowo, to jego sukces, a nie porażka.
Owszem, nie daBo jak tu dyskutować, skoro się nadaje (choć może nie każdy).
![]()
Skontaktuj się z nami