Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Domyślnie

Tydzień z korektą walczyłem i niestety rozjeżdżało mi się i tak.
    Czy na 0 czy na -13 to taki sam by odsetek trafionych zdjęć.
    Tylko Wojtka Pijanowskiego jeszcze brak w tym autofocusie...
    D7000, N18-105 (bez AF ), N35 f/1.8, SIGMA 28-80 macro II, T60 Macro f/2.0...

Domyślnie

A czy miał ktoś z Was problem z "łapaniem" przez AF ostrości w słabym świetle (żarowym i zastanym)? Bardzo często nawet na centralnym punkcie AF mój D7K z 17-55 odmawia współpracy i walczy z ustawianiem ostrości, lecz bezskutecznie...Dla porównania w tych samych warunkach Canon 400D z kitem łapie ostrość bez problemu...Nigdy wcześniej nie miałem takich problemów z AF w aparacie
    D700 / N28 PC f 3.5 / Micro N 60 f 2.8D / SB800 / ELFO

http://wojtekdziedzic.com

Domyślnie

Próbowałeś wspomagania AF ? U mnie jak tylko trochę błądzi włączam i po problemie. Takie zachowanie mam tylko w naprawdę kiepskim świetle żeby nie napisać ciemności. Głównie korzystam z tamrona. Nie wiem jak w takich warunkach zachowują się inne szkła a wiele może zależeć właśnie od niego choć Twój 17-55 do kiepsich nie należy.
    Pozdrawiam, Mario
    D70s, D750 | N AF-S 24-70 mm f/2.8G ED | N AF-S 70-200 f/2,8G VR II ED | SB600 | SB900

Domyślnie

Właśnie dostałem odpowiedź na priv. Kolega miał to samo co ja. Oddal do serwisu i naprawili w jeden dzień.
    Mówi, że teraz mu śmiga i nie ma żadnych problemów. Miał na gwarancji i nic nie płacił.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Funky_Koval Zobacz posta
    A czy miał ktoś z Was problem z "łapaniem" przez AF ostrości w słabym świetle (żarowym i zastanym)? Bardzo często nawet na centralnym punkcie AF mój D7K z 17-55 odmawia współpracy i walczy z ustawianiem ostrości, lecz bezskutecznie...Dla porównania w tych samych warunkach Canon 400D z kitem łapie ostrość bez problemu...Nigdy wcześniej nie miałem takich problemów z AF w aparacie
    No pierwsze słyszę
    Sorry, nie mogłem się powstrzymać.
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Domyślnie

no dobraaaaaaaaaaa...wiem że wyskoczyłem z tym jak filip z konopii indyjskich, ale rozbraja mnie AF w tej puszce i mi ruki opadają :/
    D700 / N28 PC f 3.5 / Micro N 60 f 2.8D / SB800 / ELFO

http://wojtekdziedzic.com

Domyślnie

Nie miałem problemów, specjalnie testowałem na 85/1.8. Ostrzy znacznie szybciej i pewniej niż D90. Gdy D90 jeździ i nie może złapać D7000 łapie szybko. 12 grudnia będzie następny test, nocny, w warunkach polowych.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    Nie miałem problemów, specjalnie testowałem na 85/1.8. Ostrzy znacznie szybciej i pewniej niż D90. Gdy D90 jeździ i nie może złapać D7000 łapie szybko. 12 grudnia będzie następny test, nocny, w warunkach polowych.
    Też nie miałem problemów z AF w ciemnościach,przy słabym świetle czy w dobrych warunkach oświetleniowych ,szkła to nikkor 50mm1.8 ,tamron 90mm 2.8 0raz moje zoomy.
    Wszystko nagle zgłupiało około 10 -X-2011 kiedy nagle AF lub co tam powoduje rozmydlone zdjęcia.
    D7000 dostał bzika obecnie druga wizyta w serwisie ,"mydło","mydło","mydło" na całej wielkości zdjęcia
    -a było tak pięknie ....
    -"Żyj na huśtawce życia,Żyj ! Bo tylko raz dany nam czas !!!"-

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    A mi wmawiali ze to prymitywne, tanie i stare szklo, ktore nie moze byc wyznacznikiem celnosci AF w d7000 jak wstawialem nietrafione zdjecia z takiego zestawu.
    .
    | D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |

Domyślnie

Od siebie dodam, że po cyknięciu 20k zdjęć d7000 doskonale wiem gdzie występuje problem. Mój nikon ostrzy jak żyleta w przypadku zdjęć które robione są z bliska, problemy zaczynają się gdy chcę zrobić zdjęcie na odległóść to jest około 2 metrów ode mnie. Praktycznie nigdy nie trafia w punkt ostrząc na drugi plan a nie w punkt ostrości AF.

Postanowiłem napisać do serwisu nikona • oto odpowiedź:
    Jeżeli jest to możliwe proponowałbym również wykonać zdjęcia testowe używając do tego innego obiektywu firmy Nikkor. Pozwoli to nam sprawdzić czy problem back czy front focusa występuje z pozycji aparatu czy też obiektywu.

Chciałem również zaznaczyć, że w sytuacji gdy zdjęcia robione są w scenerii z dość dużą dominatą kolorów, lecz z punktu widzenia monochromatycznego nie są zbyt kontrastowe (np dużo zieleni i czerwieni) ustawienie ostrości z użyciem AF może być nie trafione w punkt, który Pan ustawił.
    Dlatego w takich warunkach zaleca się do ustawienia ostrości użycia podglądu na żywo (Live View) jest to wolniejsza metoda ale bardziej dokładniejsza

W sytuacjach gdy monochromatycznie scena jest kontrastowa można używać AF.

---------------------------

Kupujesz lustrzanke za niemałe pieniądze, żeby używać*jej jak kompaktu. Czy to się nie kwalifikuje pod zasadę rękojmi?
    D7000 | Nikkor 50mm 1.4G, Nikkor 35mm 1.8G DX | Metz 48 af-1

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów