Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Bity w D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    ACR = Adobe Camera Raw czyli PhotoShop. Miło mi, że pomogłem
    Boże, myślałem o ACD(See)... Ale skucha

Domyślnie

Na ilość kolorów. 8 bitów to 256 stopni jasności każdego kanału, 12 bitów to 4096 (więcej w D90 się nie wyciągnie).
    Ma to ogromny wpływ na jakość zdjęcia, które są poddawane mocnej obróbce. W szczególności przy wyciąganiu cieni.
    Z tym ogromnym wpływem, to nie ma co tak szaleć, widoczne różnice pojawiają się gdzieś w okolicach ciągnięcia o ~3 EV – czyli najpierw trzeba zdjęcie nieźle schrzanić, aby później wyciągnąć realne korzyści z przyrostu głębi bitowej. Przy zdjęciach nie-aż-tak-skopanych ta lepszość rzadko kiedy jest widoczna i w codziennej obróbce spokojnie można się trzymać 8. Ale jak ktoś bardzo chce mieć lepiej dla samego mienia i niestraszne mu dwukrotnie większe pliki, to czemu nie.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

muszę sprawdzić w LR, jest chyba bit depth
    ale nie wiem jak mam ustawione, jak jest standardowo. Choć tam jest przy eksporcie do TIFF
    a z NEFa na JPG? hm... kurcze wywołuje i nie jestem pewien tych ustawień. Mam nad tym pomyśleć, sprawdzić w domu
    l D90 l N16-85 l N35/1,8 l SB800 l

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Z tym ogromnym wpływem, to nie ma co tak szaleć, widoczne różnice pojawiają się gdzieś w okolicach ciągnięcia o ~3 EV – czyli najpierw trzeba zdjęcie nieźle schrzanić, aby później wyciągnąć realne korzyści z przyrostu głębi bitowej.
    No nie wiem... Czy pod słowem schrzanienie masz na myśli też niemożność dobrania poprawnego WB? A przejścia tonalne?
    Przy zdjęciach nie-aż-tak-skopanych ta lepszość rzadko kiedy jest widoczna i w codziennej obróbce spokojnie można się trzymać 8. Ale jak ktoś bardzo chce mieć lepiej dla samego mienia i niestraszne mu dwukrotnie większe pliki, to czemu nie.
    Wielu osobom wystarcza JPG z puszki. Ale nie jest to powód by twierdzić, że RAW to przerost formy nad treścią.
    Cytat Zamieszczone przez ESOX Zobacz posta
    muszę sprawdzić w LR, jest chyba bit depth
    W LR nie można ustawić środowiska pracy. Możesz co najwyżej sterować parametrami przestrzeni kolorystycznej, rozdzielczości pliku i głębi bitowej w ustawieniach eksportu.
    Cytat Zamieszczone przez ESOX Zobacz posta
    ale nie wiem jak mam ustawione, jak jest standardowo. Choć tam jest przy eksporcie do TIFF a z NEFa na JPG?
    JPG ma stałą głębokość bitową ustawioną na 8. Tego nie da się zmienić.
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Domyślnie

Z tym ogromnym wpływem, to nie ma co tak szaleć, widoczne różnice pojawiają się gdzieś w okolicach ciągnięcia o ~3 EV – czyli najpierw trzeba zdjęcie nieźle schrzanić, aby później wyciągnąć realne korzyści z przyrostu głębi bitowej. Przy zdjęciach nie-aż-tak-skopanych ta lepszość rzadko kiedy jest widoczna i w codziennej obróbce spokojnie można się trzymać 8. Ale jak ktoś bardzo chce mieć lepiej dla samego mienia i niestraszne mu dwukrotnie większe pliki, to czemu nie.
    A kto trzyma pliki 16bitów? To się robi tylko w trakcie obróbki. Po dokonaniu wszelkich korekt w zupełności wystarczy 8 bitów.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hijax_pl Zobacz posta
    No nie wiem... Czy pod słowem schrzanienie masz na myśli też niemożność dobrania poprawnego WB? A przejścia tonalne?
    A co ma WB do głębi bitowej? Co do przejść tonalnych – zjawisko jest znacznie przereklamowane w stosunku do realnych różnic. Jak mi nie wierzysz – sprawdź sam. Najlepiej na prawdziwym zdjęciu.

Wielu osobom wystarcza JPG z puszki. Ale nie jest to powód by twierdzić, że RAW to przerost formy nad treścią.
    Bo RAW nie jest przerostem formy, ma wiele realnych i praktycznych zalet. 16 vs. 8 to zdecydowanie inna liga. Porównałbym to do pracy z przestrzenią ProPhoto vs. aRGB.

A kto trzyma pliki 16bitów? To się robi tylko w trakcie obróbki. Po dokonaniu wszelkich korekt w zupełności wystarczy 8 bitów.
    A jak się w tych "wszelkich korektach" chce coś zmienić, to obrabia się po raz drugi? No niby można i tak.

Domyślnie

Jak się chce zmienić diametralnie, to sięga się znowu po RAW. W przypadku ACR przechowuje on zresztą informacje o wprowadzonych korektach.
    Nieskompresowany RAW zajmuje prawie 2 razy mniej miejsca niż nieskompresowany TIFF 8 bit.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Czesław Miłosz mawiał, że prawdziwym wrogiem człowieka jest uogólnienie.

To, czy 16 bitów przydaje czy nie przydaje się w praktyce zależy od niuansów oraz konkretnego przypadku. Mnie się kiedyś nie chciało edytować gigantycznego zdjęcia w 16-u bitach i na wartym kilkaset złotych wydruku ok. 10x1,2m wyszła mi paskudna posteryzacja na niebie.

Domyślnie

A co ma WB do głębi bitowej?
    No to spróbuj mocno skorygować WB na 8bitowym obrazie...
    Co do przejść tonalnych – zjawisko jest znacznie przereklamowane w stosunku do realnych różnic. Jak mi nie wierzysz – sprawdź sam. Najlepiej na prawdziwym zdjęciu
    Wiesz.. Ja tak na prawdę w typowych sytuacjach nie widzę różnicy między 12 a 14 bitami. Ale między 8 a 14 to już dość widoczna różnica jest. Wspomnę tylko, że trzeba mieć porządny monitor by dostrzec te "niuanse".
    A jak się w tych "wszelkich korektach" chce coś zmienić, to obrabia się po raz drugi? No niby można i tak.
    Nie trzeba wszystkiego od zera robić. W LR wystarczy skorygować jakiś suwak. W PS można używać smart objects do tego celu.
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Domyślnie

Jak się chce zmienić diametralnie, to sięga się znowu po RAW.
    Odnoszę wrażenie, że obróbkę w Szopie trywializujesz do poziomu "machnąć jakąś krzywą, maznąć pędzlem, dodać ramkę i podpis, zmniejszyć, podostrzyć, zapisać jpg, kropka" – jeśli tak wygląda Twój profil używania Szopa to OK, faktycznie nie ma specjalnej potrzeby trzymania tego w plikach roboczych, ale i tymbardziej chrzanić się z 16 bitami.
    Tylko że niektórzy w Szopie robią całe sterty korekcji ogólnych i lokalnych (które w ACR są zwyczajnie niewygodne lub wręcz niemożliwe do aplikacji) oraz robią retusze czy montaże i niezachowanie z takiej pracy pliku roboczego byłoby swego rodzaju kuriozum. Ale to oczywiście wolny kraj itd.

Nieskompresowany RAW zajmuje prawie 2 razy mniej miejsca niż nieskompresowany TIFF 8 bit.
    To wszak nie dziwota, w końcu ma zapisanych mniej informacji (niższą rozdzielczość) w 2 kanałach z 3, w TIFie są one już grzecznie wyrenderowane do 3x8 (lub 3x16) bit, nieważne że rozdmuchane interpolacją. Za to w TIFie można sobie użyć kompresji bezstratnej, która coś tam uszczknie, w 8 bitach, bo przy 16 prawie nic. Oraz przenieść od groma dodatkowych informacji, których RAW sam z siebie nie obsługuje (warstwy, kanały alfa, ścieżki).

No to spróbuj mocno skorygować WB na 8bitowym obrazie...
    Najpierw pokaż mi proszę jak się robi 8-bitowego RAWa.

Wiesz.. Ja tak na prawdę w typowych sytuacjach nie widzę różnicy między 12 a 14 bitami. Ale między 8 a 14 to już dość widoczna różnica jest. Wspomnę tylko, że trzeba mieć porządny monitor by dostrzec te "niuanse".
    Możesz zademonstrować? To samo zdjęcie w dwóch wariantach, z dokładnie tą samą obróbką na 8 i na 16 bitach.

Nie trzeba wszystkiego od zera robić. W LR wystarczy skorygować jakiś suwak. W PS można używać smart objects do tego celu.
    Jak już wcześniej padło w tym wątku: nie masz żadnego wpływu na ilość bitów na jakich pracuje ACR, to dopiero ma znaczenie po otwarciu w Szopie. SO nic nie rozwiązują jeśli idzie o wielkość pliku 8/16 bit.
    Ostatnio edytowane przez de Fresz ; 22-11-2011 o 17:46

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów