Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 22 z 22

Wątek: Bity w D90

Domyślnie

Nigdzie nie napisałem, że nie mam plików pośrednich. Robię w Photoshopie montaże i retusze, ale raczej nie wymagają one pracy na 16 bitach. Ja akurat bardzo cenię sobie możliwość lokalnej korekty w ACR, jest o niebo wygodniejsza od tej w PS, bo do końca edytowalna. Po otwarciu fotki w PS również staram się jak najdłużej pracować w 16 bitach, dopóki ilość warstw (zwłaszcza smart) nie powoduje wyraźnego spowolnienia pracy. Zwykle wtedy zapisuję kopię w 16 bitach i dalej pracuję w 8. Jak potrzeba mocniej zaingerować w jakąś warstwę, to wracam do źródła. Ostateczny plik zawsze zapisuję w 8 bitach, bo inaczej klient tego nie obejrzy. Po sprzedaniu/wydrukowaniu trzymam pliki pośrednie co najwyżej pół roku. Ale skoro uważasz, że wystarczy 8 bitów od samego początku, to nie rozumiem późniejszych postów.
    Ostatnio edytowane przez TOP67 ; 22-11-2011 o 18:16
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Nigdzie nie napisałem, że nie mam plików pośrednich. Robię w Photoshopie montaże i retusze, ale raczej nie wymagają one pracy na 16 bitach.
    I z tym się zgadzam, bo w mojej ocenie rzadko który plik w ogóle wymaga pracy na 16 bitach.

Ja akurat bardzo cenię sobie możliwość lokalnej korekty w ACR, jest o niebo wygodniejsza od tej w PS, bo do końca edytowalna.
    Hugh?! Pewnie robię coś źle, ale u mnie każda (jeśli tylko chcę, a zwykle chcę) korekta lokalna jest do końca w pełni edytowalna. Co więcej, do edycji tej lokalności są w Szopie znacznie, ale to znacznie wygodniejsze narzędzia, w dodatku o wiele potężniejsze. I w dowolnym momencie na tym samym, starannie wybranym obszarze, można użyć każdego innego narzędzia do korekcji.

Po otwarciu fotki w PS również staram się jak najdłużej pracować w 16 bitach, dopóki ilość warstw (zwłaszcza smart) nie powoduje wyraźnego spowolnienia pracy.
    I z tym podejściem właśnie się nie zgadzam, bo w znakomitej większości przypadków to zbędne zawracanie 4 liter.

Po sprzedaniu/wydrukowaniu trzymam pliki pośrednie co najwyżej pół roku.
    A ja pliki pośrednie archiwizuję, przy robotach zarobkowych to wręcz niezbędne, przy tych na użytek własny – czasem zdarza mi się wrócić do starszych zdjęć i po krytycznym rzucie okiem z dystansu, coś pozmieniać.

Ale skoro uważasz, że wystarczy 8 bitów od samego początku, to nie rozumiem późniejszych postów.
    Czego nie rozumiesz, chętnie wyjaśnię?
    I'm one of those bad things that happen to good people

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów