U mnie też był w blistrze. Dodatkowo, zamiast instrukcji od mb-d10 dostałem od mb-d90.
Szukaj
U mnie też był w blistrze. Dodatkowo, zamiast instrukcji od mb-d10 dostałem od mb-d90.
Wszak najwięcej mówią ci, którzy mają najmniej do powiedzenia...
A ja mam pytanie czy tych wszystkich gripów da się używać kompletnie bez baterii? Jedynie z baterią w korpusie. Mi grip jedynie potrzebny jest do wygodniejszego kadrowania w pionie.
Wg mnie Twoje wymagania, są bez sensu, albo coś źle napisałeś. Jak dla mnie ładowanie baterii tylko do korpusu jest czysto idiotycznym pomysłem. Po wyczerpaniu baterii trzeba odkręcić grip, wymienić baterię, założyć grip i dalej jazda. Ja mam Meike i po ostatnich przejściach mam tylko baterię w MB-D10 i wszystko śmiga dobrze na tej jednej baterii.
Czymtasem... pozdrawiam bombelkowo
Czy bez sensu to bym nie powiedział. Daje mi to możliwość podłączania gripa jedynie w momentach kiedy tego potrzebuje, np sesja w studio bo do reportażu i tak nie używałbym pewnie. Poza tym używając 2ch baterii też musiałbym wykręcac grip do ładowania baterii wewnetrznej. Przynajmniej tak rozumiem działanie gripa do D300/700. A kolejna sprawa to taka, że jak widać gripy nieoryginalne mają problemy z prawidłowym zasilaniem z baterii. Tak więc wrzucenie ogniwa do aparatu, a nie do gripa ma jakiś tam sens.
Ja używam w Alphie baterii tylko w gripie i jest OK. Bateria jest na tyle żywotna, że nie mam potrzeby obecności dwóch baterii jednocześnie. Również w celach bezpieczeństwa trzymam druga baterię z dala od body.
Masakrą (dla mnie) byłoby odkręcanie gripa za każdym razem, aby wyjąć baterię z korpusu.
Przy okazji pytanie, bo nigdy tak nie sprawdzałem. W przypadku, gdy bateria jest tylko w body i podpięty jest MB-D10, czy działają w nim przyciski i kursory?
Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 21-11-2011 o 14:49
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
Skontaktuj się z nami