Close

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 118

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    Przy okazji pytanie, bo nigdy tak nie sprawdzałem. W przypadku, gdy bateria jest tylko w body i podpięty jest MB-D10, czy działają w nim przyciski i kursory?
    Oczywiście tak.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Witam.
    Posiadam grip Newell i jestem z niego w pełni zadowolony. Nie trzeszczy, wszystko śmiga, pokrętła, joy, spust działają poprawnie. Jedyne co mi przeszkadza to w momencie gdy bateria w body jest już skrajnie wyczerpana ma problemy ze zmianą zasilania na baterię w gripie. Raz pokazuje że zasila z gripa za chwilkę że z body ale są też chwile że w wizjerze miga symbol baterii, na ekranie pokazuje że jest druga w gripie ale spust się blokuje, dopiero jak ta w body zupełnie padnie sam przełącza baterie. Ja rozwiązałem problem podpinając do "moje menu" zmianę kolejności zasilania. Podczas reportażu gdy dłuższy czas "bateria" drażni oko w wizjerze przełączam na grip Nie eliminuje to problemu ale gdy jest "akcja" nie zaskoczy mnie chwilowa blokada spustu

fotograf-lublin
    Gość

Domyślnie grip Newell do D700

witam,

postanowilem dorzucic swoich kilka groszy do dyskusji na temat GRIP'ów. Otóż ja zdecydowalem się na zamiennik firmy Newell - kupiony na allegro, od dosc znanej firmy z łodzi Poniżej moje spostrzeżenia - mam nadzieję, że pomogą kolejnym osobom przy podejmowaniu decyzji Newell, Alpha czy inne typy made in China.

Plusy GRIP'a Newell:
    - wykonanie gripa na zewnatrz, gumy, połączenia plastiku - bardzo ladnie
    - joystick chodzi ladnie i precyzyjnie
    - grip wyglada jak oryginal, struktura plastiku i gumy - jest naprawde dobrze pod tym wzgledem
    - sput migawki dziala calkiem fajnie, dwupoziomowy

Wady:
    -moj grip nie dziala na bateriach AA (alkaicznych), D700 go "niewidzi" co jakis czas...
    mnie to wyglada na chwilowe przerwy w stykach baterii - trzymajac grip poziomo
    na LCD mamy pokazana ikone baterry packa (full charge) - natomiast przy chwycie pionowym - znika i przelacza sie
    na baterie w body - ewidentnie chodzi tutaj o malo precyzyjne/slabe wykonanie koszyka na 8 baterii AA - mogliby tam wrzucic zwykle sprezyny a nie jakies badziewne i delikatne blaszki.

Kiedy wrzucilem do gripa nowe baterie Philips (alkaiczne) - gorna czesc tacki jest jakby luzniejsza - baterie bardzo
    swobodnie obracaja sie wokol wlasnej osi, odnioslem wrazenie ze moga wyskoczyc/wyleciec bez problemu.
    -kiedy wrzucilem do gripa akumulatorki AA(2500mha), ktore sa jakby odrobine wieksze - nie maja takich luzow jak
    alkaiczne philipsa to problem zniknal!

Testuje grip drugi dzien i poza opisanymi wadami jest naprawdę dobrze.
    No ale nie moze tak byc, ze na jednych akumaltorkach dziala, na innych czasami nie, a na bateriach alkaicznych rzadko...

- kolejna zauważona wada: kółko nastawne do przeslony (to z przodu) - brzmni bardzo "plastikowo" przy obracaniu (lepiej wykonane jest to od strony LCD do nastawu czasu migawki)
    dodatkowo dwa styki w kółeczku nie dzialają - kolko pomimo obracania nie zmienia wartosci przeslony.
    Na caly obrot kolka, 2 razy nie lapie/brakuje styku. (to akurat moge przebolec za cene 200zł

Generalnie - grip wyglada naprawde dobrze, najwieksza wada dla mnie jest ten nieszczesny koszyk na 8 baterii.
    Wydaje sie dzialac tylko na akumulatorkach AA(Ni-MH) i to tylko kiedy baterie sa ciasno spasowane.

Jak widac chyba nie mozna wiecej wymagac od chinskich zamiennikow....ale gdyby tak dopracowali to kółko i koszyczek na 8 baterii - to już chyba Nikon nie sprzedałby w PL żadnego gripa swojej produkcji )

Domyślnie

Witam Wszystkich bardzo serdecznie
    Długo zwlekałem z pisaniem na forum, ponieważ prawie wszystko jest już napisane, więc nie chciałem zaśmiecać wątków...
    Nie mniej mam pytanie, czy ktoś miał styczność z "LCD Battery Grip for Nikon"

Cena nie jest zaporowa, funkcjonalność wyższa od Alphy i Novell'a, tylko pytanie o jakość wykonania i współpracę z body.
    Używam D700 z oryginalnym gripem, ale chciałem doposażyć 300-tkę w zamiennik - stąd moje pytanie.
    Ostatnio edytowane przez [Robi] ; 17-03-2012 o 01:23

Domyślnie

Te przyciski to raczej średnio wygodne muszą być przy pionowym uchwycie. Ja w d300s mam Newella i jestem zadowolony. Może dlatego, że nie miałem w ręku oryginału
    Wszak najwięcej mówią ci, którzy mają najmniej do powiedzenia...

Domyślnie

Witam ja mam następujący problem, kupiłem gripa Mb-D10 made in China ustawiam w moim D 700 na kolejność najpierw aparat potem grip , działam na bterii z aparatu po iluś tam zdjęciach pokazuje mi częściowe wykorzystanie baterii kończę zdjęcia odkładam aparat na kilka dni i .... potem zastaję całkowicie rozładowaną baterię w aparacie w ogóle nic, jest martwy, czy ktoś może miał podobny problem co zrobić żeby któregoś pięknego dnia nie obudzić się z ręką w nocniku. Czy to jest wina gripa? może baterii ? co zacz ?
    D700 ,nikon50mm 1,8 nikon 70-300mm 4,5, tamron 28-75 mm 2.8, sb-900

Domyślnie

Ewidentnie grip.
    Miałem tak samo z MB-D11 i D7000.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mw1962 Zobacz posta
    ... co zrobić żeby któregoś pięknego dnia nie obudzić się z ręką w nocniku. Czy to jest wina gripa? może baterii ? co zacz ?
    Kupić oryginalny grip i spać spokojnie
    D750x2|N24-70/2.8|N35/1.8|N50/1.8|N85/1.8|N180/2.8D|SB900,SB910|Lowepro

Domyślnie

Czy w mb-d10 meike klapeczki od blokady zamka w koszykach powinny latać sobie tak luźno? Np. przy pionowym kadrze powinny odstawać od gripa?

Domyślnie

Nie powinny. U mnie w Newellu mam tak tylko w koszyku na AA.
    Wszak najwięcej mówią ci, którzy mają najmniej do powiedzenia...

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów