Szukaj
Witam.
Posiadam grip Newell i jestem z niego w pełni zadowolony. Nie trzeszczy, wszystko śmiga, pokrętła, joy, spust działają poprawnie. Jedyne co mi przeszkadza to w momencie gdy bateria w body jest już skrajnie wyczerpana ma problemy ze zmianą zasilania na baterię w gripie. Raz pokazuje że zasila z gripa za chwilkę że z body ale są też chwile że w wizjerze miga symbol baterii, na ekranie pokazuje że jest druga w gripie ale spust się blokuje, dopiero jak ta w body zupełnie padnie sam przełącza baterie. Ja rozwiązałem problem podpinając do "moje menu" zmianę kolejności zasilania. Podczas reportażu gdy dłuższy czas "bateria" drażni oko w wizjerze przełączam na gripNie eliminuje to problemu ale gdy jest "akcja" nie zaskoczy mnie chwilowa blokada spustu
![]()
witam,
postanowilem dorzucic swoich kilka groszy do dyskusji na temat GRIP'ów. Otóż ja zdecydowalem się na zamiennik firmy Newell - kupiony na allegro, od dosc znanej firmy z łodziPoniżej moje spostrzeżenia - mam nadzieję, że pomogą kolejnym osobom przy podejmowaniu decyzji Newell, Alpha czy inne typy made in China.
Plusy GRIP'a Newell:
- wykonanie gripa na zewnatrz, gumy, połączenia plastiku - bardzo ladnie
- joystick chodzi ladnie i precyzyjnie
- grip wyglada jak oryginal, struktura plastiku i gumy - jest naprawde dobrze pod tym wzgledem
- sput migawki dziala calkiem fajnie, dwupoziomowy
Wady:
-moj grip nie dziala na bateriach AA (alkaicznych), D700 go "niewidzi" co jakis czas...
mnie to wyglada na chwilowe przerwy w stykach baterii - trzymajac grip poziomo
na LCD mamy pokazana ikone baterry packa (full charge) - natomiast przy chwycie pionowym - znika i przelacza sie
na baterie w body - ewidentnie chodzi tutaj o malo precyzyjne/slabe wykonanie koszyka na 8 baterii AA - mogliby tam wrzucic zwykle sprezyny a nie jakies badziewne i delikatne blaszki.
Kiedy wrzucilem do gripa nowe baterie Philips (alkaiczne) - gorna czesc tacki jest jakby luzniejsza - baterie bardzo
swobodnie obracaja sie wokol wlasnej osi, odnioslem wrazenie ze moga wyskoczyc/wyleciec bez problemu.
-kiedy wrzucilem do gripa akumulatorki AA(2500mha), ktore sa jakby odrobine wieksze - nie maja takich luzow jak
alkaiczne philipsa to problem zniknal!
Testuje grip drugi dzien i poza opisanymi wadami jest naprawdę dobrze.
No ale nie moze tak byc, ze na jednych akumaltorkach dziala, na innych czasami nie, a na bateriach alkaicznych rzadko...
- kolejna zauważona wada: kółko nastawne do przeslony (to z przodu) - brzmni bardzo "plastikowo" przy obracaniu (lepiej wykonane jest to od strony LCD do nastawu czasu migawki)
dodatkowo dwa styki w kółeczku nie dzialają - kolko pomimo obracania nie zmienia wartosci przeslony.
Na caly obrot kolka, 2 razy nie lapie/brakuje styku. (to akurat moge przebolec za cene 200zł
Generalnie - grip wyglada naprawde dobrze, najwieksza wada dla mnie jest ten nieszczesny koszyk na 8 baterii.
Wydaje sie dzialac tylko na akumulatorkach AA(Ni-MH) i to tylko kiedy baterie sa ciasno spasowane.
Jak widac chyba nie mozna wiecej wymagac od chinskich zamiennikow....ale gdyby tak dopracowali to kółko i koszyczek na 8 baterii - to już chyba Nikon nie sprzedałby w PL żadnego gripa swojej produkcji)
Witam Wszystkich bardzo serdecznie
Długo zwlekałem z pisaniem na forum, ponieważ prawie wszystko jest już napisane, więc nie chciałem zaśmiecać wątków...
Nie mniej mam pytanie, czy ktoś miał styczność z "LCD Battery Grip for Nikon"
Cena nie jest zaporowa, funkcjonalność wyższa od Alphy i Novell'a, tylko pytanie o jakość wykonania i współpracę z body.
Używam D700 z oryginalnym gripem, ale chciałem doposażyć 300-tkę w zamiennik - stąd moje pytanie.
Ostatnio edytowane przez [Robi] ; 17-03-2012 o 01:23
Te przyciski to raczej średnio wygodne muszą być przy pionowym uchwycie. Ja w d300s mam Newella i jestem zadowolony. Może dlatego, że nie miałem w ręku oryginału![]()
Wszak najwięcej mówią ci, którzy mają najmniej do powiedzenia...
Witam ja mam następujący problem, kupiłem gripa Mb-D10 made in China ustawiam w moim D 700 na kolejność najpierw aparat potem grip , działam na bterii z aparatu po iluś tam zdjęciach pokazuje mi częściowe wykorzystanie baterii kończę zdjęcia odkładam aparat na kilka dni i .... potem zastaję całkowicie rozładowaną baterię w aparacie w ogóle nic, jest martwy, czy ktoś może miał podobny problem co zrobić żeby któregoś pięknego dnia nie obudzić się z ręką w nocniku. Czy to jest wina gripa? może baterii ? co zacz ?
D700 ,nikon50mm 1,8 nikon 70-300mm 4,5, tamron 28-75 mm 2.8, sb-900
Ewidentnie grip.
Miałem tak samo z MB-D11 i D7000.
Czy w mb-d10 meike klapeczki od blokady zamka w koszykach powinny latać sobie tak luźno? Np. przy pionowym kadrze powinny odstawać od gripa?
Nie powinny. U mnie w Newellu mam tak tylko w koszyku na AA.
Wszak najwięcej mówią ci, którzy mają najmniej do powiedzenia...
Skontaktuj się z nami