Close

Strona 348 z 371 PierwszyPierwszy ... 248298338346347348349350358 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 471 do 3 480 z 3702
    Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Nie, to Dell sam sobie robi koło pióra stosując bezsensowną z biznesowego punktu widzenia politykę cenową. Czym innym jest danie sporego rabatu dilerowi robiącemu gigantyczną sprzedaż, aby ten zarobił sobie więcej lub przesunął tę obniżkę na klienta np. korporacyjnego, zostawiającego u niego kupę kasy, a czym innym dopuszczanie do sytuacji, gdy sprzęt w cenach "korporacyjnych" trafią do dowolnego człeka, mimo znacznie wyższych MSRP. Jest to prosta droga do rozwalenia w drobiezgi sieci dilerskiej, co w żaden sposób długofalowo nie przyniesie sukcesów. I to może m.in. być jedna z przyczyn sporych spadków sprzedaży Della z roku na rok.

Nie pierwszy to taki przypadek. Historia jednak uczy, że tacy wychędorzeni dilerzy często-gęsto dają sobie spokój z niepoważnymi producentem znacząco ograniczając jego ofertę lub nawet zaczynają handlować konkurencją. Sprzedaż spada, producent zaczyna być coraz bardziej zależny od kilku największych dystrybutorów, klienci zaczynają być mniej zadowoleni i sprzedaż znowu spada itp. itd. Parę niby poważnych firm już w wielu branżach nieźle się przewiozło na pogrywaniu w kulki z dilerami. Oczywiście to na rynkach gdzie istnieje realna konkurencja pomiędzy producentami, jak się jest w jakiejś dziedzinie/obszarze monopolistą, można to całkiem długo zlewać sikiem falistym.

To nie do końca są aż tak trywialnie proste mechanizmy, ale może dość już o tym.
    Nie chce mi sie przedzierac przez to i odpowiadac Ci szczegolowo gdy sens da sie zamknac w prostym "malo wiesz".

Nie wiem jak dziala Polski rynek bo w PL jestem od lat nieco ponad dwoch i jedyne co zdazylem zauwazyc to to ze jestesmy strasznie zacofani jesli chodzi o handel i obsluge/poszanowanie klienta, jak bym sie cofnal 15 lat wstecz po powrocie z USA. Siedze w handlu z zamilowania o wiele dluzej niz w IT i obslugiwalem kontrakty po kilka i kilkanascie milionow dolarow od strony zakupowej i nauczylo mnie to ze na najwiekszym rynku swiata, czyli w US, niemalze wszystko da sie kupic taniej i zalezy to tylko od jednego - ilosci wydawanych pieniedzy. Jednym z bardzo niewlelu wyjatkow jest Apple ktory odgornie narzuca bardzo sztywna polityke cenowa i ktorego praktycznie nie da sie kupic taniej poza jakimis wyprzedazami starych modeli lub innych demo czy paro procentowymi promocjami. A znizka u producenta rzedu 50% nie jest niczym nadzwyczajnym jesli sie duzo kupuje, jak nie wierzysz moge Ci przeslac cenniki paru producentow elektroniki z ktorymi wspolpracowalismy.

Tak wiec DELL prowadzi najzupelniej normalna w USA polityke handlu i jesli tego nie rozumiesz to ja to rozumiem, w PL wiele rzeczy jest na opak. Do dzis pamietam jak po powrocie do PL poszedlem wplacic wieksza sume pieniedzy do ING na mojej dziewczyny konto i powiedziano mi ze to kosztuje 3% od sumy - przez kilkanascie sekund stalem z rozdziawiona buzia nie wiedzac co powiedziec. Tak wiec nie stawiajmy moze Polskich praktyk handlowych jako wzoru.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Czy jakbyś miał 4GB zamiast tych ośmiu to zaauważyłbyś różnicę w pracy?
    Przy 4 to pewnego dnia ten mini skończyłby roztrzaskany o ścianę. Ot taka wada małego komputera, że można wziąć i nim rzucić . A zaznaczam, że spokojnym człowiekiem jestem i to bardzo. Już dość się nasiedziałem w przeszłości na czterech i nic by mnie nie zmusiło żeby na takiej ilości uruchomić photoshopa ponownie. Ja robię sobie pojedyncze zdjęcia, a nie jak niektórzy tutaj 1500 naraz, ale lubię używać wielu warstw (chociaż i tak stare co jakiś czas usuwam). Soft który mam odpalony zawsze (poza PSem) to okolice 2 GB, ale wiadomo że z czasem dochodzi coś jeszcze, tym bardziej jak się komputer ostatnio ponownie uruchamiało miesiąc wcześniej. Więc na photoshopa wiele już nie zostaje. 8GB mi w miarę wystarcza, tylko przy kadrowaniu muszę zawsze przeliczyć czy nie przekroczy dostępnego ramu, a jak będzie trzeba jeszcze poprawić kadr to jeszcze gorzej. Poza tym zdarzają się inne sytuacje gdzie 8GB to mało. Na dzień dzisiejszy niewiele więcej by mi było potrzebne - ok 10-11 GB było by ok. A pozostałe 5GB w przyszłości nie zaszkodzi.

Domyślnie

Od sprawnego – owszem. Wyciąganie daleko idących wniosków na podstawie uszkodzonego egzemplarza można nazwać na wiele sposobów, ale żaden z nich nie będzie zbyt uprzejmy.
    de Fresz, ale przecież cały wątek miał niby pokazywać jak to Apple są selekcjonowane, wybierane, cudowanego i robione nie wiadomo z jakich materiałów/ komponentów więc uszkodzone/ niesprawne egzemplarze nie powinny się trafić - osoby z obozu przeciwnego mówiły, że to taki sam sprzęt jak i PC, że się psuje, że może być wadliwy - więc czemu nie ma ktoś o tym pisać, że wymaga od zakupionego sprzętu tak wychwalanego jako super zbudowany aby był sprawny? tylko tyle i aż tyle

No ale co system na to? Zawiesił się? Sam się zrestartował? Pokazał Ci jakiś nieprzyzwoity gest? Czy mi się tylko wydaje, czy jednak zwalanie winy na system za źle napisane aplikacje niezależnych deweloperów ma z logiką wspólnego całe nic?
    moment, możesz mi to potwierdzić, bo chyba nie łapię? jak aplikacja na Win jest źle napisana i się wiesza to wina Win, jak aplikacja na Maca jest źle napisana i się wiesza to wina aplikacji? i to ma jak rozumiem jest argument za systemem Maca?

wg mnie znów dowód na to, że i mac i winda to takie same narzędzia, jak się zrobi g... aplikację to będzie g... działała i tyle

He? Problem z Polskim na 1. miejscu był dość powszechny w czasach 10.0 – 10.3 i wtedy wiele aplikacji się wykładało na mało popularnych lokalizacjach (a niektóre na każdej, poza lengłydżem). Od tego czasu i Apple i niemal wszyscy deweloperzy włożyli sporo pracy, aby te usterki usunąć, już 10.4 był wolny od tej przypadłości. Ale X-Rite najwidoczniej postanowił pokazać całemu światu, że oni potrafią sknocić program tak, jak niewielu innych na tym świecie.
    no tak, ale z tego co pamiętam jesteśmy w Polsce i chcemy obsługiwać (duża część z nas) nasze zabawki w naszym języku, czy to aparat, czy aplikacje i skoro kupujemy komputer, który z założoenia i poematów pisanych na cześć Apple ma być systemem gotowym do pracy out-of-box i nagle okazuje się, że wcale nie jest bo część aplikacji nie chce pracować to raczej nie jest to lepsze od Windy, gdzie tego typu sytuacje też się zdarzają - ot kolejny raz system jak system

czyli młotek jak młotek - i jeden i drugi wbija gwoździe i tyle
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    A już największą porażką są grafiki wrzucone do procków i5/i7 Intela...
    A to cudo w ogóle działa? Kolega złożył niedawno coś na i5 właśnie i narzekał na restarty na grafice "wbudowanej".
    Pożyczyłem mu kurzącą się u mnie starą kartę graficzną na PCI-e i jak ręką odjął...

Domyślnie

A już największą porażką są grafiki wrzucone do procków i5/i7 Intela...
    Wszystko zalezy co rozumies zprzez porazke - ja jestem z tego bardoz zadowolony. Oferuja wystarczajaca moc do normalnej pracy - filmy hd, proste programy etc. W biznesowych laptopach sa dla mnie swietnym rozwiazaniem przez niska konsumpcje energii - sam posiadam i5-2520 i na grafike nie narzekam.
    To rozwiazanie jest moim zdaniem bardzo korzystne cenowo do jednostek ktore mocy nie potrzebuja. W przeciwienstwie do Llano maja jednoczesnie niezle procesory.
    Czy do PS potrzebujes zzewnetrznej grafiki? CUDA - moze czasami, ale oprocz tego?

A to cudo w ogóle działa? Kolega złożył niedawno coś na i5 właśnie i narzekał na restarty na grafice "wbudowanej".
    Dziala bez mniejszych problemow na stockowych zegarach. Po podkreceniu procesora i grafiki zdazaja sie czasem problemy, ale to kwestia stabilnosci podkrecania.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Nie chce mi sie przedzierac przez to i odpowiadac Ci szczegolowo gdy sens da sie zamknac w prostym "malo wiesz".
    Siła Twojego autorytety rzuciała mnie na kolana. Nie wiem czy się podźwignę...

Nie wiem jak dziala Polski rynek bo w PL jestem od lat nieco ponad dwoch i jedyne co zdazylem zauwazyc to to ze jestesmy strasznie zacofani jesli chodzi o handel i obsluge/poszanowanie klienta, jak bym sie cofnal 15 lat wstecz po powrocie z USA. Siedze w handlu z zamilowania o wiele dluzej niz w IT i obslugiwalem kontrakty po kilka i kilkanascie milionow dolarow od strony zakupowej i nauczylo mnie to ze na najwiekszym rynku swiata, czyli w US, niemalze wszystko da sie kupic taniej i zalezy to tylko od jednego - ilosci wydawanych pieniedzy.
    Rzecz w tym, że ja tak postawioną tezą nie polemizuję, ale najwidoczniej nie zrozumiałeś o czym pisałem.

Przykład nr 1: przychodzi klient do dilera:
    – Chcę kupić komputer z MSRP $2.000, jaki dostanę rabat?
    – No sympatycznie pan wygląda, dam 2%.
    – Mało!
    – Niech będzie 5%. Taniej pan nigdzie nie dostanie.
    – Bierę.

Przykład nr 2:
    – Chcemy kupić komputerów za MSRP $4.000.000, jaki dostaniemy rabat?
    – dla państwa mamy szpeszjal łofer, -25%
    – Chcemy 30%!
    – Ok, ale to wtedy gdy skorzystają państwo z kilku naszych dodatkowych usług (wdrożenie, ekstra support, trochę dodatkowych gadżetów).
    – Proszę przesłać fakturę do naszej księgowości.

Przykład nr 3:
    – No sympatycznie pan wygląda, dam 20%.
    – Mało!
    – Niech będzie 25%. Taniej nie mogę.
    – Pójdę do innego dilera, oni mi dadzą 30%
    – Niemożliwe, tyle to my mamy całej marży.
    – Przyślę panu skan faktury...

Sytuacje nr 1 i 2 są zupełnie normalne, sytuacja nr 3 z punktu widzenia przyzwoitych standardów polityki sprzedaży to patologia, która wcześniej czy później się srogo zemści.

Jednym z bardzo niewlelu wyjatkow jest Apple ktory odgornie narzuca bardzo sztywna polityke cenowa i ktorego praktycznie nie da sie kupic taniej poza jakimis wyprzedazami starych modeli lub innych demo czy paro procentowymi promocjami.
    Apple wcale nie jest jakimś szczególnym wyjątkiem, a historia gospodarki uczy, że długofalowo z biznesowego punktu widzenia taka sztywna polityka cenowa bardziej się opłaca niż lecenie w kulki z dilerami. I na produkty Apple wierz mi, można dostać niezłe rabaty, ale nie przy zakupie jednego kompa, nawet nie przy 5. I jakimś cudem nawet w tych wolnorynkowych Stanach to Apple z roku na rok zyskuje, a Dell traci.
    BTW – jakieś czas temu Nikon ogłosił, że będzie ściślej kontrolował egzekwowanie MSRP. A to niedobre łobuzy, trza by się chyba na nich obrazić, nie?

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    de Fresz, ale przecież cały wątek miał niby pokazywać jak to Apple są selekcjonowane, wybierane, cudowanego i robione nie wiadomo z jakich materiałów/ komponentów więc uszkodzone/ niesprawne egzemplarze nie powinny się trafić - osoby z obozu przeciwnego mówiły, że to taki sam sprzęt jak i PC, że się psuje, że może być wadliwy
    A to nie do mnie, ja nigdy nie twierdziłem, że kompy Apple "w ogóle się nie psują". To sprzęt produkowany w ilościach masowych, nie ma bata aby jakiś tam odsetek nie był wadliwy. Ale warto przypomnieć, że w statystykach awaryjności produkty Apple zajmują jedne z najlepszych miejsc. Podobnie w badaniach satysfakcji konsumentów.

- więc czemu nie ma ktoś o tym pisać, że wymaga od zakupionego sprzętu tak wychwalanego jako super zbudowany aby był sprawny? tylko tyle i aż tyle
    Nowe Maybachy i Bentleye też się psują. Co z tego? Ważniejsz moim zdaniem jest to, jak się zachowa w takiej sytuacji sprzedawca – propozycję odsyłania do serwisu na 2 tygodnie nowiutkiego komputera, z którym od wyjęcia z pudełka coś jest nie tak, uważam za niepoważną.

moment, możesz mi to potwierdzić, bo chyba nie łapię? jak aplikacja na Win jest źle napisana i się wiesza to wina Win, jak aplikacja na Maca jest źle napisana i się wiesza to wina aplikacji? i to ma jak rozumiem jest argument za systemem Maca?
    Ja gdzieś twierdziłem, że tak jest (o tym Win)? Faktem za to jest, że znacznie częściej widziałem na Win sytuacje, gdy wywalona aplikacja ciągnęła za sobą jakieś usługi systemowe i potrzebny był restart (a czasem i jakieś bardziej zaawansowane sztuczki-magiczki). Na Makach to też się zdarza, ale naprawdę pieruńsko rzadko.
    Mam też wrażenie, że na rynku softu pod Win jest znacznie więcej badziewnie napisanych aplikacji. W sumie nie dziwota, bo i rynek znacznie większy, ale odczucie jest takie, że developerzy piszący pod Mac OS bardziej się przykładają. I oczywiście nie dotyczy to X-Rite, Adobe, czy ostatnio M$ (starsze wersje Office for Mac były naprawdę świetnie przygotowane, ostatnia to jest jakiś dramat).

wg mnie znów dowód na to, że i mac i winda to takie same narzędzia, jak się zrobi g... aplikację to będzie g... działała i tyle
    Ja się z tym zgadzam. Choć z wielu różnych powodów JA uznaję platformę Jejpla za lepszą do wielu zastosowań, ale też nie widzę powodu, aby ją mitologizować – w końcu nikt mi za to nie płaci.

no tak, ale z tego co pamiętam jesteśmy w Polsce i chcemy obsługiwać (duża część z nas) nasze zabawki w naszym języku, czy to aparat, czy aplikacje i skoro kupujemy komputer, który z założoenia i poematów pisanych na cześć Apple ma być systemem gotowym do pracy out-of-box i nagle okazuje się, że wcale nie jest bo część aplikacji nie chce pracować to raczej nie jest to lepsze od Windy, gdzie tego typu sytuacje też się zdarzają - ot kolejny raz system jak system
    To nie do końca tak. Problemy BYŁY poważne w czasach pierwszych OS X-ów. Wynikające m.in. z tego, że dla Apple jesteśmy równie poważnym rynkiem, co Kenia, więc mechanizm wsparcia dla mało popularnych języków był żaden i kiepsko przetestowany. Ale problemy od strony systemu dawno temu zostały rozwiązane. Wiele znanych mi osób używa OS Xa po polsku i na codzień nie ma z tym żadnych kłopotów (osobiście jestem tak przyzwyczajony do angielskiej lokalizacji tego systemu, że w ogóle nie mogę się na naszej odnaleźć). Są jednak pojedyncze programy, które wciąż sprawiają problemy.

czyli młotek jak młotek - i jeden i drugi wbija gwoździe i tyle
    Dokładnie tak. Tylko dla części osób jeden z tych młotków ma wygodniejszą rączkę, lepsze wyważenie i jest bardziej estetyczny, co wpływa na poczucie komfortu pracy.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Czy do PS potrzebujes zzewnetrznej grafiki? CUDA - moze czasami, ale oprocz tego?
    Tylko że Szop nie korzysta z CUDA.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Siła Twojego autorytety rzuciała mnie na kolana. Nie wiem czy się podźwignę...

Rzecz w tym, że ja tak postawioną tezą nie polemizuję, ale najwidoczniej nie zrozumiałeś o czym pisałem.

Przykład nr 1: przychodzi klient do dilera:
    – No sympatycznie pan wygląda, dam 2%.
    – Mało!
    – Niech będzie 5%. Taniej pan nigdzie nie dostanie.
    – Bierę.

Przykład nr 2:
    – Chcemy kupić komputerów za MSRP $4.000.000, jaki dostaniemy rabat?
    – dla państwa mamy szpeszjal łofer, -25%
    – Chcemy 30%!
    – Ok, ale to wtedy gdy skorzystają państwo z kilku naszych dodatkowych usług (wdrożenie, ekstra support, trochę dodatkowych gadżetów).
    – Proszę przesłać fakturę do naszej księgowości.

Przykład nr 3:
    – No sympatycznie pan wygląda, dam 20%.
    – Mało!
    – Niech będzie 25%. Taniej nie mogę.
    – Pójdę do innego dilera, oni mi dadzą 30%
    – Niemożliwe, tyle to my mamy całej marży.
    – Przyślę panu skan faktury...

Sytuacje nr 1 i 2 są zupełnie normalne, sytuacja nr 3 z punktu widzenia przyzwoitych standardów polityki sprzedaży to patologia, która wcześniej czy później się srogo zemści.

Apple wcale nie jest jakimś szczególnym wyjątkiem, a historia gospodarki uczy, że długofalowo z biznesowego punktu widzenia taka sztywna polityka cenowa bardziej się opłaca niż lecenie w kulki z dilerami. I na produkty Apple wierz mi, można dostać niezłe rabaty, ale nie przy zakupie jednego kompa, nawet nie przy 5. I jakimś cudem nawet w tych wolnorynkowych Stanach to Apple z roku na rok zyskuje, a Dell traci.
    BTW – jakieś czas temu Nikon ogłosił, że będzie ściślej kontrolował egzekwowanie MSRP. A to niedobre łobuzy, trza by się chyba na nich obrazić, nie?
    Zrozum ze ja z Toba nie polemizuje, ja Ci mowie jak jest. 15lat zajmowalem sie handlem w US i wiem dokladnie jak tamtejszy rynek, czyli mozna powiedziec rynek wzorcowy, dziala. Rozmowa sie zaczela od tego ze Apple kosztuje tyle samo co DELL bo na stronie producenta tak jest napisane. Ja Ci wiec tlumacze ze producent Sobie swoja MSRP wypisuje, a niemalze WSZYSTKO mozna kupic taniej, a czasem o wiele taniej.

Szukasz logiki w tym ? Jest bardzo prosta. Moja firma jako ze miala najwyzsza mozliwa znizke u producenta systemow przeciwpozarowych Mircom i mielismy ich sprzet najtaniej w dosc duzej okolicy, sprzedawalismy go po cenie lub z bardzo newielkim zyskiem aby zdobyc klienta z ktorym podpisywalismy kontrakt na 5cio letni serwis na ktorym to zarabialo sie prawdziwe pieniadze. Chyba nie ciezko sobie wyobrazic to samo w IT ?

Nie ma po co tego klepac juz wiecej, chcesz to zaakceptujesz i zrozumiesz ze tak poprostu jest, nie chcesz to nie. A czy to madry proceder czy nie ? Mysle ze te wszystkie potezne firmy maja lepszych strategow sprzedazy niz ja czy Ty.

Domyślnie

Tylko że Szop nie korzysta z CUDA.
    Ale wtyczki juz moga - byly na forum benchmarki wtyczek korzystajacych z CUDA.
    d70s + N18-70 + N55-200

Strona 348 z 371 PierwszyPierwszy ... 248298338346347348349350358 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów