Close

Strona 341 z 371 PierwszyPierwszy ... 241291331339340341342343351 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 401 do 3 410 z 3702

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    @Mosad - a może laptop PC - w tej cenie znajdziesz sensowne rozwiązania, niegłośne i jeszcze w bonusie masz monitor i przenośność tego rozwiązania
    Nie, dziękuję, nigdy nie chciałem laptopa (choć takowe użytkowałem). Szukałem rozwiązania typu tablet od wielu lat, a w zeszłym roku moje oczekiwania spełnił iPad. Dodatkowo "bezgłośność" laptopów i ich inne wady typu temperatura (czy dokładniej systemy chłodzenia) - mnie odrzucają.

PS. Apple wyszedł naprzeciw kilku moim oczekiwaniom jako pierwsza z firm. Gdy na rynku królowały walkmany CD, ja chciałem mieć coś z małym twardym dyskiem. iPod był pierwszym sensownym rozwiązaniem pod względem stosunku rozmiarów do masy, wygody, pojemności i jakości dźwięku. iPad ponownie był pierwszym tabletem, którego już wcześniej wypatrywałem na rynku. MiniMac jest kolejnym takim przykładem. Ma dokładnie taką wydajność jaka jest mi aktualnie potrzebna - w małej obudowie. Bez problemu się go przenosi w razie potrzeby i świetnie współpracuje z tabletem, tworząc idealne kombo. Nie najtańsze, ale bardzo wygodne.

Gdybym jeszcze nie lubił grać w gry RPG i strategiczne... wówczas wcale nie potrzebowałbym PC. Niestety konsola jest tu średnim rozwiązaniem, gdyż różnorodności tego typu gier próżno tam szukać, ale może i to się zmieni z czasem. Wówczas wielki "piec" odszedłby na dobre z mojego domu. A pozostałe elementy zastąpiło tych kilka bardzo specjalizowanych - i doskonałych w tym co robią - urządzeń.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 14-11-2011 o 16:33

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    To ja zapytam z ciekawości jeszcze tak. Na dzień dzisiejszy widzę, że Mac Mini kosztuje 2500 zł (tu specyfikacja: http://www.cortland.pl/apple-mac-min...owy-model.html).
    To wersja EDU. Dla "nie edu" to 2650 zł, co i tak niewiele zmienia.

PS. Według mnie różnica pracy LR między moim komputerem PC, a Mac mini wynika z tego, że na maku jest system i kod aplikacji 64-bitowy, a na pc używam 32-bitowej wersji. Z samego tego faktu, nie jestem w stanie stwierdzić, że mój procesor w nowszej architekturze, ale nadal pracujący w trybie 32-bitowym, powinien być bardziej wydajny niż 64-bitowy, ale starszy. Pod który być może został kod zoptymalizowany w jakiś sposób. Nie wiem też, czy są benchamarki uwzględniające takie różnice. Ja zaobserwowałem fakt, że na Mini LR działa bardzo przyzwoicie. I bardzo mnie to uradowało - oraz zaskoczyło! Ja się nie dziwiłem koślawemu działaniu na pc. Ja się dziwię płynnej pracy na Mini.
    Dlatego podejrzewam, że aby osiągnąć podobną wydajność na wspomnianym powyżej PC, także powinien siedzieć 64-bitowy system operacyjny. Tu akurat jest prosto, gdyż Win 7 jest już ładnie pod tym kątem napisany podobno.
    światopoglądowe i przywiązanie do marki oraz antagonizm wobec innej.
    Zacinanie się 32-bitowego Lightrooma na core2Duo jest dla mnie jedynym powodem zmiany (no szybkość generowania podglądów też - ale tu mamy prostą zależność od ilości rdzeni i gigaherców). Ciekawy jestem, czy Lightroom uruchomiony na Mac mini w trybie 32-bit działa równie sprawnie, co w trybie 64-bit ??
    Lubię robić zdjęcia, tak po prostu.
    D7000, D300s, C5DII, kupa szkła i innych gratów

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    No pewnie, że tak jest. Ale dlaczego myślisz, że użytkownicy apple na tym forum są nieświadomi?
    Ktos np. jedzacy jajko z boczkiem na sniadanie tez mysli ze swiadomie wybiera co chce zjesc, a tak naprawde je takie sniadanie dla tego ze producenci boczku i jaj zaplacili panu Bernays duzo pieniedzy dawno temu aby przekonal pol swiata ze to maja chciec jesc wlasnie na sniadanie Wiec ta Twoja swiadomosc moze byc podmiotem debaty, bo wszystko niemalze co robimy, robimy pod wplywem zewnetrznych bodzcow, mniej czy bardziej swiadomie. Na tym wlasnie polega najlepszy marketing - nie na zachwalaniu bezposrednim produktu a na kreowaniu mody i trendow, a chyba nie zaprzeczy nikt o zdrowych zmyslach ze jest moda na Apple i ze ich produkty sa "trendy" ?

Tak wiec juz nawet przyjmijmy ze Ty kupujesz swiadomie i z nieprzymuszonej woli Maka, a ja dokladnie z wlasnej nieprzymuszonej woli namawiam do swiadomych zakupow. To nadal mowimy tylko za siebie, bo wiekszosc ludzi uzywajacych komputera nie zna sie na owych na tyle aby dokonac swiadomego wyboru. Tak wiec co robie jedynie, to uswiadamiam ze mozna inaczej i ze nie jest to jedynie sluszna droga. A jak ktos swiadomie kupi to zycze milego uzwania

tomwidlak - szacuję, że Dell jest w stanie wyprodukować dokładne odpowiedniki komputerów Apple, w zbliżonej cenie oraz jakości. Jednak to Apple wciąż zaskakuje wzornictwem oraz pisze system operacyjny. Dlatego nawet przy zrównanych osiągach, to Apple będzie postrzegane jako dostarczyciel high-endowego komputerowego sprzętu.
    Zgodzę się też, że dobry komputer firmowy, stacja robocza, na której postawimy Win 7 będzie bardzo dobra analogią dzisiejszego Apple z Mac OS X pod względem stabilności i prędkości. Jednak różnice w cenie przekładają się na różnice, które ciężko zmierzyć. Zaufanie do marki, perspektywy, zadowolenie.
    Nie podejrzewam, by dało się cenę zbić o połowę co sugerujesz w kilku miejscach. Nie śledziłem wątku od początku, ale Tom01 chyba polemizował z tą teorią dość mocno i wykazywał co innego. Na zdrowy rozsądek ceny mimo marży, są raczej osadzone w realiach rynkowych. Ale, jeżeli Dell ma tak dobre ceny, to tylko się cieszyć. Na pewno świadomi klienci, prędzej czy później to zauważą.
    Alez ja sie nie czepiam produktow Apple, po raz KOLEJNY pisze ze i ich produkty jak i OSX sam w sobie sa najwyzszych lotow.

Moj problem wiaze sie tylko z ich marketingiem i polityka cenowa - czyli wykorzystywaniem wybudowanego "image" dla zyskow, ktory raz ze nie jest tak idealny na jaki jest kreowany a dwa, trzeba za niego sporo przeplacic
    Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 14-11-2011 o 16:32

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    A jak ktos swiadomie kupi to zycze milego uzwania
    Dziękuję
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

tomwidlak - szacuję, że Dell jest w stanie wyprodukować dokładne odpowiedniki komputerów Apple, w zbliżonej cenie oraz jakości. Jednak to Apple wciąż zaskakuje wzornictwem oraz pisze system operacyjny. Dlatego nawet przy zrównanych osiągach, to Apple będzie postrzegane jako dostarczyciel high-endowego komputerowego sprzętu.
    Zgodzę się też, że dobry komputer firmowy, stacja robocza, na której postawimy Win 7 będzie bardzo dobra analogią dzisiejszego Apple z Mac OS X pod względem stabilności i prędkości. Jednak różnice w cenie przekładają się na różnice, które ciężko zmierzyć. Zaufanie do marki, perspektywy, zadowolenie.
    Nie podejrzewam, by dało się cenę zbić o połowę co sugerujesz w kilku miejscach. Nie śledziłem wątku od początku, ale Tom01 chyba polemizował z tą teorią dość mocno i wykazywał co innego. Na zdrowy rozsądek ceny mimo marży, są raczej osadzone w realiach rynkowych. Ale, jeżeli Dell ma tak dobre ceny, to tylko się cieszyć. Na pewno świadomi klienci, prędzej czy później to zauważą.
    Da sie zbic cene o polowe, czasami nawet wiecej, oczywiscie ze to nie jest cennik dla detalicznego odbiorcy. Pracuje w firmie ktora sprzedaje sprzety domowe (akurat nie komputery) ale tez elektronika, bierzemy towar od producenta, bez posrednikow, nasz cennik jest o 25% nizszy niz cennik na ich stronie, zeby bylo zabawniej ostatnio wprowadzilismy dodatkowy przedwiateczny rabat 20%z gratis transportem i montazem, firma wciaz na tym zarabia. Ktos kto pracuje przy tym moze sobie zorganizowac towar za 30-40% sklepowej ceny, ale to nie jest metoda dla przecietnego Kowalskiego .
    Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach” W.B.Yeats

Domyślnie

z tymi perspektywami apropos mac pro to nie byłbym pewien skoro apple się chce z tego rynku wycofać, więc firmy aktualnie stojące przed wyborem zaawansowanych stacji nie bardzo chcą pakować w to kasę nie będą pewnym jutra
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Alez ja sie nie czepiam produktow Apple, po raz KOLEJNY pisze ze i ich produkty jak i OSX sam w sobie sa najwyzszych lotow.

Moj problem wiaze sie tylko z ich marketingiem i polityka cenowa - czyli wykorzystywaniem wybudowanego "image" dla zyskow, ktory raz ze nie jest tak idealny na jaki jest kreowany a dwa, trzeba za niego sporo przeplacic
    Tu mogę się zgodzić. Nie znam alternatyw po prostu. Może być tak, że są zbyt słabo rozreklamowane.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fomarser Zobacz posta
    Zacinanie się 32-bitowego Lightrooma na core2Duo jest dla mnie jedynym powodem zmiany (no szybkość generowania podglądów też - ale tu mamy prostą zależność od ilości rdzeni i gigaherców). Ciekawy jestem, czy Lightroom uruchomiony na Mac mini w trybie 32-bit działa równie sprawnie, co w trybie 64-bit ??
    Mac OS X Snow Leopard nie istnieje w wersji 32 bity chyba. Zatem nie potrafię powiedzieć jak to by działało. Natomiast windows postawiony poprzez BootCamp na mini maku, działa wyłącznie w trybie 32-bitowym. I mogę zobaczyć jak będzie chodził na nim LR. Aktualnie na 4 GB pamięci porównanie powinno być sensowne nawet.
    No właśnie gdyby operacja instalacji systemu była mniej bolesna, to łatwiej byłoby sprawdzić różnice z win 7 64-bit na Twoim sprzęcie. Ponieważ posiadam kilka mniej używanych dysków twardych, to chyba sobie wkrótce porobię kilka eksperymentów. Bardziej z ciekawości, niż potrzeb, ale może komuś się to przyda.

Domyślnie

MiniMac jest kolejnym takim przykładem. Ma dokładnie taką wydajność jaka jest mi aktualnie potrzebna - w małej obudowie. Bez problemu się go przenosi w razie potrzeby i świetnie współpracuje z tabletem, tworząc idealne kombo. Nie najtańsze, ale bardzo wygodne.
    nie można pominąć tez tego, że mini ma zasilacz wciśnięty w tą małą obudowę ( o czym zdaje sie byla juz mowa w tym watku) i rewelacyjnie niskie (jak na komputer) żapotrzebowanie na prąd - 85 W - a w trybie bezczynności mniej niż 13 W

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    z tymi perspektywami apropos mac pro to nie byłbym pewien skoro apple się chce z tego rynku wycofać, więc firmy aktualnie stojące przed wyborem zaawansowanych stacji nie bardzo chcą pakować w to kasę nie będą pewnym jutra
    Ja mam w związku z tym nadzieję, że wypuszczą jakąś workstację na miejsce maca pro. Coś na konsumenckich procesorach (i5, i7) a nie z xeonami za duży hajs. No ale to tylko moje marzenia
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Strona 341 z 371 PierwszyPierwszy ... 241291331339340341342343351 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów