Close

Strona 337 z 371 PierwszyPierwszy ... 237287327335336337338339347 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 361 do 3 370 z 3702

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Nic nie mam do tych co z pelna swiadomoscia przeplacili, mowie o tych co zostali nabrani na marketing Apple i hymny fanboyow. Czyli o tych co nie wiedza ze mozna miec komputer o tych samych wlasciwosciach za polowe ceny.
    Szkoda tylko, że te "tabuny nabranych" funkcjonują głównie w wyobraźni miłośników składactwa. I nie, nie twierdzę, że takich osób wcale nie ma, ale notorycznie mam kontakt z wieloma nowo "nabranymi" i jakoś kurdę nikt z nich nie chce żałować swojej decyzji. Wiem, wiem, marketing wyprał im mózgi...

Cortland - najprostrzy Mac Mini + mysz/klawiatura/4GB RAM/7200RPM HDD
    Sam Miniacz kosztuje 2650. Klawiatura (pełna) ~220 zł (choć każda pod USB też będzie działać). Myszy Jejplowskiej akurat bym nie polecał i sugerował wybór czegoś z Logitechów, M$, czy co tam kto sobie lubi. Wymiana dysku to już ponadstandardowa fanaberia.

I nie wiem czy wiesz ale istnieja wirusy na OSXa liczne, ile z nich trzeba by bylo zaaplikowac zanim zaczely by sie problemy ?
    Mogę Ci udostępnić Jabola, gdzie dostaniesz nowe konto i będziesz mógł spróbować go zepsuć. Oczywiście nie licz na uprawnienia admina, czy roota. Jak uda Ci się rozwalić coś, poza własnym Juzkiem (do naprawienia w 5 sekund), to będziesz gość.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Bez praw administratora?
    Administratora? Chcial Pan powiedziec roota? W koncu jest to "iUNIX" wiec uzywajmy uznanej nomenklatury. Uzyskanie przywilejow roota majac fizyczny dostep do dysku z danymi tez nie jest nie do przeskoczenia, tylko trzeba troche wiecej czasu. Jest tak w przypadku kazdego systemu operacyjnego

otorycznie mam kontakt z wieloma nowo "nabranymi" i jakoś kurdę nikt z nich nie chce żałować swojej decyzji.
    Przeslawny dysonans poznawczy.
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 14-11-2011 o 11:58
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    U mnie to było 2:21 czyli 141s. Ale ja mam Athlona X2 2.4GHz + 4gb ramu. Muszę na wiosnę kupić i7
    MBP c2d 2.5 + 4GB RAM + 1500 NEF w ACR 1m20s - komp z wczesnego 2008
    na dniach dorzucam do 4GB jeszcze 8GB i mam nadzieje, ze 1500 NEFow bedzie sie ladowalo w 10s jesli nawet nie to i tak czas 30s jest dla mnie w zupelnosci wystarczajacy
    samo otwarcie photoshopa na moim kompie trwa tyle co "mrugniecie okiem"
    Ostatnio edytowane przez grudzinsky ; 14-11-2011 o 12:02

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MrQba Zobacz posta
    czyli dalej nie rozumiesz podstawowych zasad wyboru kosnumenta. Mini nie kupilem dla procesora czy dysku ktory jest w kazdym komputerze. Dla mnie wygląd byl bardzo waznym kryterium. Minimalizm rowniez. Osiagi byly wystarczajace. Nigdy nie pomyslalem ze wydajac 2 tysie mogłem mieć szybsze pudlo stojace pod nogami.

Co do marketingu to apple raczej porównuje swoje nowe produkty do starych. Nie widziałem na ich stronie zapisków ze ich komputery sa szybsze nic pc.
    Wiec mow za siebie. Ty chyba nie za bardzo wiesz jak dziala swiat, Panie Konsumencie. Wiekszosc Twoich wyborow konsumenckich jest spowodowana takim czy innym manipulowaniem osob trzecich. Konsument w ogromnej wiekszosci przypadkow to synonim okreslenia "owca". Polecam lekture ksiazki pt. "Propaganda" napisanej przez ojca sztuki manipulowania owcami, Pana Edwarda Bernays.

A, w USA ktory jest nieporownywalnie wiekszym rynkiem Apple niz PL, wiekszosc uzytkownikow nie ma zielonego pojecia o komputerach i kupuja Apple wlasnie ze wzgledu na marketing i piekny wyglad.

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Mogę Ci udostępnić Jabola, gdzie dostaniesz nowe konto i będziesz mógł spróbować go zepsuć. Oczywiście nie licz na uprawnienia admina, czy roota. Jak uda Ci się rozwalić coś, poza własnym Juzkiem (do naprawienia w 5 sekund), to będziesz gość.
    Dziekuje, ale po raz kolejny wspomne ze mam wlasnego i moja niechec do produktu i firmy wiaze sie z doswiadczeniami osobitymi.

A, nie odpowiedzialem Wam na oferty niezniszczalnosci OSX - cala minuta poszukiwan:

DOSTEP DO ROOT:

"If you do not have an administrator password, either, you can still reset the root password. Boot the system from the Mac OS X installation CD and select the Reset password option from the installer screen and follow the directions."

ALBO:

"Originally posted by QuantumFusion on the MacNN forums, and repeated with slight readbility changes, here are the steps to regain access to root:
    Click Restart at the login window
    While the computer is restarting, hold down "Command-S" until you see text scrolling through the window. This boots the computer into single user mode.
    At the Localhost% prompt type:
    /sbin/mount -uw /
    /sbin/SystemStarter
    You will then see various services starting up.

When the Localhost% prompt reappears, type:
    passwd root
    It will then ask you to type the new root password twice, so do so.

After entering the new password, type:
    reboot
    At the login window, enter username root wih the new password. Once you are connected, you can use the Multiple Users application (/Applications/Utilities) to change your normal user's password, or create a new user account."

A POTEM:

"Ulubione polecenie żartownisiów na różnych forach to ‘rm -rf /‘. Wykonujemy je poprzedzając zalogowaniem na konto roota czyli na przykład ‘sudo rm rf /‘. Jak działa to polecenie? Niezwykle niszczycielsko – kasuje całą zawartość folderu ‘/’ czyli wszystkie nasze pliki i ustawienia.

Po tym nawet Linux nie uruchomi już swojego pulpitu, gdyż zwyczajnie go usunęliśmy. Pozostaje tryb tekstowy. Niby nic, ale system wciąż działa. Oczywiście nie możemy do tego dopuścić. To jednak kaliber atomowy w borni do walki z systemem i co oczywiste pochłania więcej czasu. Jeśli go nie masz, pierwszy sposób powinien skutecznie odstraszyć użytkowników od komputera.

Dla fanów armagedonu mam jednak coś specjalnego: Reformat partycji. Brzmi fajnie? Zapewniam, że działa jeszcze lepiej. Chodzi tu mniej więcej o to, że można zmienić system plików na danej partycji bez utraty danych. Ostatnio na przykład zmieniano go z ext3 na ext4. My zrobimy to samo z tym małym wyjątkiem, że podczas reformatu nie zatroszczymy się o nasze pliki. Wystarczy zastosować serię poleceń: ‘mkfs‘, ‘mkfs.ext3‘, ‘mkfs.anything‘. Podobnie jak we wcześniejszym przypadku należy poprzedzić je odpowiednią komendą nadającą uprawnienia super administratora."

Hm, nie brzmi jak wiecej roboty niz pare minut.
    Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 14-11-2011 o 12:29

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Administratora? Chcial Pan powiedziec roota? W koncu jest to "iUNIX" wiec uzywajmy uznanej nomenklatury.
    Nie drogi szpecjalisto, w OS X jest i Admin i root (ten zresztą domyślnie wyłączony), to jest uznana nomenklatura w tym systemie.

Dziekuje, ale po raz kolejny wspomne ze mam wlasnego i moja niechec do produktu i firmy wiaze sie z doswiadczeniami osobitymi.
    Ale ja naprawdę chciałbym zobaczyć w praktyce, jak się rozwala Mac OSa poprzez zwykłe użytkowanie – nie jakieś tam celowe grzebanie w jądrze, plistach konfiguarycjnych, klepanie tajemnych destrukcyjnych komend w terminalu itp., tylko takie normalne, nie wiem, chodzenie po www, odpalanie aplikacji, nawet ich instalowanie itd. Z Windą własnoręcznie udało mi się to zrobić (dodam – zupełnie niechcący) kilka razy, z Makiem jeszcze nigdy.
    Ostatnio edytowane przez de Fresz ; 14-11-2011 o 12:21

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Ale ja naprawdę chciałbym zobaczyć w praktyce, jak się rozwala Mac OSa poprzez zwykłe użytkowanie – nie jakieś tam celowe grzebanie w jądrze, plistach konfiguarycjnych, klepanie tajemnych destrukcyjnych komend w terminalu itp., tylko takie normalne, nie wiem, chodzenie po www, odpalanie aplikacji, nawet ich instalowanie itd. Z Windą własnoręcznie udało mi się to zrobić (dodam – zupełnie niechcący) kilka razy, z Makiem jeszcze nigdy.
    ooooooooo, czyli jednak sie da w Pare minut To jak Panowie, zakladamy sie o te pieniazki ?

Wiesz, ja to samo moge powiedziec o Win7 - uzywam od wersji beta i nigdy nie mialem jeszcze problemow ani potrzeby naprawy/reinstalacji. Zaznacze ze uzywam PC z najwyzszej polki (DELL Precision 690/T7400) co wyklucza problemy sprzetowe obecne czasem w skladakach.

Ja sie zgadzam absolutnie z tym ze OSX jest lepszym systemem dla laika i mniej problematycznym. Po raz kolejny tez napisze ze Apple robi swietne komputery. Jak i po raz kolejny napisze ze jako ktos kto sie zna na komputerach, moge miec wszystko co oferuje komputer Apple (poza wygladem ktory dla mnie nie stanowi zbytniej zachety) za polowe ceny Apple, lub w przypadku Mac Pro nawet za 1/3.

Gdyby Apple kosztowal tyle ile jest wart to moze sam bym uzywal Maca Pro bo reszta to sa mniejsze czy wieksze zabawki, a tak to majac ogromna niechec do przeplacania uzywam PC i jestem bardzo zadowolony (dodam ze bylem na tyle glupi aby kupic dwa komputery Apple, wiec po raz kolejny - mowie z doswiadczenia)
    Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 14-11-2011 o 12:47

Domyślnie

Ja sie zgadzam absolutnie z tym ze OSX jest lepszym systemem dla laika i mniej problematycznym.
    Ja się też nie zgadzam, że Księżyc nie świeci.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

A, nie odpowiedzialem Wam na oferty niezniszczalnosci OSX - cala minuta poszukiwan:

DOSTEP DO ROOT:
    (...)
    Hm, nie brzmi jak wiecej roboty niz pare minut.
    I wszystkie te hocki klocki można zablokować trywialnym hasłem na EFI (które zresztą też na upartego da się obejść, ale może być potrzebny śrubokręt oraz jakieś nożyce do stali). Tylko co powyższe ma wspólnego z zepsuciem systemu w czasie "normalnego użytkowania"? I pytanie dodatkowe: ile czasu potrzeba, aby w podobny sposób zepsuć Windę?
    Bo jak idzie o zniszczenie kompa za wszelką cenę, to ja mam lepszy sposób – pirzgnąć go przez okno z wierzowca albo przyp%^@ bejzbolem. Przy odrobinie samozaparcia nie oprą się żadne ToughBooki czy inne sprzęty specjalnego zastosowania, można użyć palnika acetylenowego, pieca do wytopu surówki stalowej, walca, paru kg TNT – po co się szczypać z jakimś klikaniem?

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Ja się też nie zgadzam, że Księżyc nie świeci.
    I wszystkie te hocki klocki można zablokować trywialnym hasłem na EFI (które zresztą też na upartego da się obejść, ale może być potrzebny śrubokręt oraz jakieś nożyce do stali). Tylko co powyższe ma wspólnego z zepsuciem systemu w czasie "normalnego użytkowania"? I pytanie dodatkowe: ile czasu potrzeba, aby w podobny sposób zepsuć Windę?
    Bo jak idzie o zniszczenie kompa za wszelką cenę, to ja mam lepszy sposób – pirzgnąć go przez okno z wierzowca albo przyp%^@ bejzbolem. Przy odrobinie samozaparcia nie oprą się żadne ToughBooki czy inne sprzęty specjalnego zastosowania, można użyć palnika acetylenowego, pieca do wytopu surówki stalowej, walca, paru kg TNT – po co się szczypać z jakimś klikaniem?

"Bujdy na resorach. Podejmę śmiało zakład, że w ciągu max kilku godzin doprowadzę system do stanu wymagającego reinstalacji. Panu dam Maca i tego samego nie będzie Pan w stanie zrobić."

"Mogę Ci udostępnić Jabola, gdzie dostaniesz nowe konto i będziesz mógł spróbować go zepsuć. Oczywiście nie licz na uprawnienia admina, czy roota. Jak uda Ci się rozwalić coś, poza własnym Juzkiem (do naprawienia w 5 sekund), to będziesz gość."

Przestancie juz bo zaczyna sie robic przedszkole

Domyślnie

I pytanie dodatkowe: ile czasu potrzeba, aby w podobny sposób zepsuć Windę?
    Win 7 z poziomu usera nie jest tak latwo popsuc.
    d70s + N18-70 + N55-200

Strona 337 z 371 PierwszyPierwszy ... 237287327335336337338339347 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów