Close

Strona 297 z 371 PierwszyPierwszy ... 197247287295296297298299307347 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 961 do 2 970 z 3702

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Czy kupując Maca dostajesz system w wersji Box? Dlaczego tendencyjnie porównujesz z najdroższą z możliwych wersji Windows? Ile kosztuje Home Premium OEM?
    Kupując maka dostajesz system niewykastrowany z niczego. Mało tego, ja swojego Liona, którego kupilem za groszę mogę legalnie posadzić na wszystkich moich ogryzkach.
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Dlaczego tendencyjnie porównujesz z najdroższą z możliwych wersji Windows? Ile kosztuje Home Premium OEM?
    Czemu chcesz porównywać dwie zupełnie inne licencje? System z Maca nie jest w żadnej okrojonej wersji, licencja nijak się ma do oemowych windowsów, nie wiem czemu więc chcesz to tak porównywać? Porównuj do ultimate jak ma być podobnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Jaaasne, tylko dodają do tego system, który przebija jakiegokolwiek Windowsa pod wieloma względami. Dla tych, dla których pod zasadniczymi względami wybór jest jasny. Oni (Apple) o tym wiedzą, ot cała, no może połowa tajemnicy.

Ja oceniam wartość tego OS-a na 2 - 3 x większą od Windowsa, zobacz ile kosztuje Windows 7 Ultimate BOX? Oczywiście są tacy, dla których wartość będzie 2 - 3 x niższa, ja to rozumiem, niech kupują Windowsa czy Linuxa.

Teraz druga połowa tajemnicy.

Zobacz ceny Final Cut Pro, Logic czy nawet Aperture, porównaj ceny odpowiedników na PC, np. taki Lightroom jest 3 x droższy! Mnie Aperture bardziej odpowiada bo mam też Photoshopa i już z ceny kompa mogę urwać kolejnych kilka stówek. Kto woli Lightrooma, niech kupuje PC.

Między FCP a Premiere jest chyba jeszcze większa dysproporcja, robi się z tego różnica ok. 2 - 3 tysięcy. FCP = $299 x aktualna cena kodu ($50 x 149 zł) = 891,02 zł + podatek to będzie góra 950 zł. Adobe Premiere CS5.5 to koszt rzędu 4 tysięcy - podatek = ok. 3250 zł. Nawet patrząc na późniejszy update to cena za update Premiere jest chyba nieco wyższa niż za nowy FCP. Kto woli Premiere, niech kupuje PC.

Pojedynczo z każdym argumentem można polemizować ale w całości jest to platforma, która wg. mnie wcale nie jest dużo droższa od PC (przynajmniej nie o tyle na ile wygląda to na pierwszy rzut oka).

W kontekście składaka (i7-2600k, 16GB RAM itd.) za 4k + Lightrooma z torrentów zawsze różnica w cenie będzie kolosalna.

Jasne że nie każdy kupuje Maca i od razu FCP + Logic + Aperture ale czy dla jednoosobowej firmy "foto - video" nie ma to sensu?

Oczywiście mogę się mylić... Zawsze znajdzie się ktoś kto za odpowiednik Macbooka Pro uzna Samsunga RF711 a ktoś inny HP EliteBooka...

Może ktoś policzy zestaw startowy Macbook Pro + FCP + Logic + Aperture + PS i biznesowy lapek 17,3" + Premiere + Pro Tools + Lightroom + PS?
    zaczynamy porównywać Lightrooma z Aperture i FCP z Premiere, aby udowodnić, że Mac jest lepszy bo wychodzi taniej?

no to lecimy - PC będzie lepszy niż Mac, bo koszt PC + Corel X5 Suite jest duuuuuuuużo niższy niż Mac + Adobe Creative Suite 5.5 Design Standard - a przeciez to "niemal" to samo, przy czym to niemal ma dość duże znaczenie

a najlepszy to wogóle będzie gimp na linuxie (pomińmy że jest już wersja na Windę) - to był zawsze koronny argument fanatyków linuxa do tego, aby przenieść się z Windy na Linuxa - że przecież Gimp ma niemal te same możliwości co PS
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    a najlepszy to wogóle będzie gimp na linuxie (pomińmy że jest już wersja na Windę) - to był zawsze koronny argument fanatyków linuxa do tego, aby przenieść się z Windy na Linuxa - że przecież Gimp ma niemal te same możliwości co PS
    jest tez gimp na Mac'a

Domyślnie

zaczynamy porównywać Lightrooma z Aperture i FCP z Premiere, aby udowodnić, że Mac jest lepszy bo wychodzi taniej?

no to lecimy - PC będzie lepszy niż Mac, bo koszt PC + Corel X5 Suite jest duuuuuuuużo niższy niż Mac + Adobe Creative Suite 5.5 Design Standard - a przeciez to "niemal" to samo, przy czym to niemal ma dość duże znaczenie

Nie o to chodzi. To ja cały czas słyszę że Mac się nie opłaca. Po prostu piszę że mnie się opłaca. Poza tym pamiętaj że na Macu postawisz od tak Windowsa a na PC właściwie szanse są tylko kiedy o tym pomyślisz przed zakupem a i tak różnica w trudności oddalona jest o lata świetlne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez śwMikołaj Zobacz posta
    jest tez gimp na Mac'a
    być może (nie sprawdzałem nawet) - to był już żart pisany jak rechotałem ze śmiechu, porównywanie Aperture i Lightrooma oraz FCP i Premiere było na tyle śmieszne, że zaraz mi się przypomniało jak mnie koledzy przekonywali że Linux jest lepszy niż Windows dla mnie, bo gimp jest taki sam jak PS

Nie o to chodzi. To ja cały czas słyszę że Mac się nie opłaca. Po prostu piszę że mnie się opłaca. Poza tym pamiętaj że na Macu postawisz od tak Windowsa a na PC właściwie szanse są tylko kiedy o tym pomyślisz przed zakupem a i tak różnica w trudności oddalona jest o lata świetlne.
    bo mac to pod względem hardware po prostu wyselekcjonowany PC, więc... masz dokładnie to samo, tylko zamiast zrobione przez Ciebie jest przez producenta

Domyślnie

być może (nie sprawdzałem nawet) - to był już żart pisany jak rechotałem ze śmiechu, porównywanie Aperture i Lightrooma oraz FCP i Premiere było na tyle śmieszne, że zaraz mi się przypomniało jak mnie koledzy przekonywali że Linux jest lepszy niż Windows dla mnie, bo gimp jest taki sam jak PS
    Dla mnie kupowanie Lightrooma za 1200 zł zamiast Aperture za 300 zł kiedy mam PS-a jest idiotyczne.

Co do Premiere vs. FCP to w ogóle komentować mi się nie chce...

Domyślnie

Dla mnie kupowanie Lightrooma za 1200 zł zamiast Aperture za 300 zł kiedy mam PS-a jest idiotyczne.

Co do Premiere vs. FCP to w ogóle komentować mi się nie chce...
    a dla kogoś idiotyczne jest kupowanie Adobe Suite jak ma Corela Suite za 1/3 ceny, ale to nie są te same narzędzia więc nie porównujmy tego bo do absurdów dochodzi

Domyślnie

bo mac to pod względem hardware po prostu wyselekcjonowany PC, więc... masz dokładnie to samo, tylko zamiast zrobione przez Ciebie jest przez producenta
    Nie wątpię, tylko tak zabezpieczony że nie odpalę instalatora OS X bez zabiegów z BootCD (nie wiem jak z 1155 + EFI).

O ile z blaszakiem jest "jako tako" o tyle z laptopem to już w ogóle nie ma o czym mówić.

Domyślnie

Ponieważ brak Ci wyobraźni że można inaczej.
    Wyobraźni mi nie brak, ale jesteś tak tendencyjny że zęby bolą.
    Wybierasz specjalnie jak najdroższy soft pod Windows żeby tylko udowodnić że twoja racja jest bardziej twojsza.

Porównuj ceny sprzętu + samego systemu.

Czy Lion za stówkę nie wymaga czasem posiadania licencji na Snow Leopard?
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 10-11-2011 o 09:54

Strona 297 z 371 PierwszyPierwszy ... 197247287295296297298299307347 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów