Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: D90 vs 600D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wyrwiflak Zobacz posta
    To 35/1,8 aberruje? nie wiedziałem...
    Może i nie, za to często pudłuje przynajmniej mój egzemplarz jakiś kapryśny był i z D200 nie do końca umiał gadać.
    Co do aparatów, to również zastanowił bym się, które obiektywy z danego systemu chciałoby się mieć, może wtedy będzie łatwiej , a może używane 50D.
    pozdr
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mill Zobacz posta
    Witam
    jak w tytule która puszka lepsza ?
    biorę pod uwagę ze jest to forum Nikona mimo wszystko proszę o bezstronność
    Powróćmy do źródeł
    Patrzę na stopkę wątkotwórcy i ja zadam pytanie: po co pyta?

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Owszem mam D90 ale nigdy nie miałem doczynienia z canonami a mój kolega przymierza się do zakupu aparatu.
    Oboje wiemy co potrafi D90 ale z canonem mamy gorzej. Z tego co wyczytałem to Canon jest nowszy za to D90 już troszkę istnieje nadal wszyscy go chwalą i mimo następcy nie stracił swojej świetności co za tym idzie nie zaskoczy nas żadna niemiła niespodzianka ze czego nie można do końca powiedzieć o nowym 600D.
    Canon robi lepsze filmy ma większą matrycę ale D90 ma górny wyświetlacz dwa pokrętła i lepszą ergonomię ma silnik AF wiec nie ma w tym przypadku znaczenia napęd AF a canonie.
    Jak widać decyzja nie jest taka prosta jak by sie wydawało ale ja D90 bym nie oddał nikomu
    D90 | N18-105 | SB - 700 | N50 f/1,8
    http://mill.flog.pl/

Domyślnie

jak to kolega z okolicy to namów go na Nikona, będziecie się szkłami wymieniać... i niech zastanowi się, co jest dla niego priorytetem... a potem niech dobierze sprzęt
    1/2 Get Lucky Photo
    D750| S 35mm | N 50mm 1.8 | SB700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mill Zobacz posta
    Owszem mam D90 ale nigdy nie miałem doczynienia z canonami a mój kolega przymierza się do zakupu aparatu.
    Oboje wiemy co potrafi D90 ale z canonem mamy gorzej. Z tego co wyczytałem to Canon jest nowszy za to D90 już troszkę istnieje nadal wszyscy go chwalą i mimo następcy nie stracił swojej świetności co za tym idzie nie zaskoczy nas żadna niemiła niespodzianka ze czego nie można do końca powiedzieć o nowym 600D.
    Canon robi lepsze filmy ma większą matrycę ale D90 ma górny wyświetlacz dwa pokrętła i lepszą ergonomię ma silnik AF wiec nie ma w tym przypadku znaczenia napęd AF a canonie.
    Jak widać decyzja nie jest taka prosta jak by sie wydawało ale ja D90 bym nie oddał nikomu
    Jeżeli Canon i jeżeli filmowanie nie jest istotne, to używany 20d/30d (a najlepiej 5d) jest w tym momencie najlepszym wyborem. Przyrost jakości w Canonie od czasu 5d/20d jest moim zdaniem zbyt mały żeby uzasadniać pchanie się w nowe wytwory z czerwonym logo. W Nikonie jest inaczej - postęp jest wyraźniejszy, migracja w kierunku nowych aparatów bardziej uzasadniona.

Po prostu 20d i 5d były za dobrymi aparatami. W czasie ich debiutu wybór był znacznie prostszy (abstrahując od ceny).

Gdyby mi odbiła znowu szajba zakupofilii, szukałbym zestawów "kultowych": 20d/30d z 50/1.8 + 70-200/4L (taniej 55-250IS) + powiedzmy 10-22, albo 5d + 24-105L (ewentualnie 17-40/4L czy 70-200/4L czy 85/1.8 zależnie od preferencji). Od dotykania nowszych rzeczy z literką C można dostać czerwonego grzyba na rękach.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    ...to używany 20d/30d (a najlepiej 5d) jest w tym momencie najlepszym wyborem. Przyrost jakości w Canonie od czasu 5d/20d jest moim zdaniem zbyt mały żeby uzasadniać pchanie się w nowe wytwory ....
    To prawda niestety. Jak ktoś chce dobrze i tanio to polecam 20D/30D/40D. Ilość pikseli na rozsądnym poziomie, jakość obrazka bardzo dobra. Za 900pln można poszukać puszki w naprawdę dobrym stanie. Do tego gwarancja migawki na przebieg, niezależnie od wieku sprzętu. W ostatnich modelach z 18mpix na matrycy gratis dodano banding, szumek i inne trakcje. Oczywiście posiadacze wychwalają kosmiczny detal ale kto z tego robi plakaty i kto te plakaty lupą ogląda ? Atrakcja dla koneserów "crop 200%". Ja powoli zaczynam polowanie na 1Ds2 w dobrym stanie 16Mpix. Wolę starego Ds-a niż nowe 5D2 22Mpix.
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtas0009 Zobacz posta
    jak to kolega z okolicy to namów go na Nikona, będziecie się szkłami wymieniać... i niech zastanowi się, co jest dla niego priorytetem... a potem niech dobierze sprzęt
    świat mały kolega z Browarnej więc bardzo blisko :P

ps. Może się kiedyś wybierzesz na spólną sesyjkę z nami ?
    D90 | N18-105 | SB - 700 | N50 f/1,8
    http://mill.flog.pl/

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów