Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: D90 vs 600D

Domyślnie D90 vs 600D

Witam
    jak w tytule która puszka lepsza ?
    biorę pod uwagę ze jest to forum Nikona mimo wszystko proszę o bezstronność
    D90 | N18-105 | SB - 700 | N50 f/1,8
    http://mill.flog.pl/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mill Zobacz posta
    biorę pod uwagę ze jest to forum Nikona mimo wszystko proszę o bezstronność
    To jakbyś napisał: Wiem, że zostałem skazany na karę 25 lat więzienia, mimo wszystko proszę mnie wypuścić na wolność.
    Ale kilku kanonierów mamy na forum, to może nie będzie tak źle.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

to juz lepiej "dozbieraj" do d7000 lub canona 60d

Domyślnie

Jak chcesz kręcić filmy, to wybierz Canona. Dużo osób narzeka też na kolor skóry z D90.
    D90 ma dwa kółka nastawcze, a 600D chyba tylko jedno. Weź pod uwagę również obiektywy, bo sama pucha to tam wiesz.

Domyślnie

Ale do czego ten aparat? dla kogo? jeśli z nastawieniem na zabawę w filmowanie to brać 600D bo klipy z D90 pozostawiają wiele do życzenia... jeśli do zdjęć to ergonomicznie D90 jest znacznie przyjemniejszy, więcej kontroli na zewnątrz i wewnątrz, jeśli nie przeszkadza niedzisiejsza ilość megów pikseli to polecam brać D90.
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
    D750+Z5+Zfc

Domyślnie

to zależy do czego lepsza..

Canon jednak nowszy, no i super filmowanie ma. Nowsza matryca.

D90 bardziej ergonomiczny (przynajmniej dla mnie), dwa wyświtlacze, dwa kółka..
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Matryca Canona przeładowana 18Mpix jakoś mi nie podchodzi. Z matrycy D90 więcej można wyciągnąć z RAW-a. Jako posiadacz Canona proponuję puszkę Nikon D90. Dodam jeszcze, że różnica w cenie prawie 1kpln pozwala na kupno fajnego szkiełka do D90. Obecnie cena puszki IMHO rewelacyjna.
    Ostatnio edytowane przez Remol71 ; 08-11-2011 o 21:46 Powód: autorskie poprawki do tekstu
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Aparaty to jeden czort. Nie warto się nad tym zastanawiać przez dłużej niż czas robienia kupy. Jeżeli w to wsiąkniesz, to i tak ważniejsze będzie to, co możesz sobie do tych d15000 czy tam 600 z wc dokręcić z przodu. Inaczej w ogóle nie było by się nad czym zastanawiać, bo Nex jako zestaw startowy skasowałby wszystkie propozycje.

Canon ma fajny stabilizowany 17-55/2.8, sporo tańszy niż w Nikonie chociaż gorzej zrobiony.
    Nikon ma fajniejsze ciemne zoomy uniwersalne.
    Nikon ma 35/1.8 i to moim zdaniem przeważa szalę.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Co chcesz fotografować i czy chcesz się bawić w filmy tak jak wyżej zapytano jak będziesz wiedział co chcesz fotografować, to warto zerknąć na szkła jakie oferują oba systemy
    W sumie Canon nowszy, ale D90 mnie na przykład o wiele lepiej leży w łapie
    1/2 Get Lucky Photo
    D750| S 35mm | N 50mm 1.8 | SB700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    ...Canon ma fajny stabilizowany 17-55/2.8, sporo tańszy niż w Nikonie chociaż gorzej zrobiony.
    ....Nikon ma 35/1.8 i to moim zdaniem przeważa szalę.
    17-55/2.8 Canona jest tańszy ale nadal absurdalnie drogi niestety.

Ten 35/1.8 byłby fajny, gdyby nie jego masakryczna aberracja. Nie każdy to strawi.
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów