Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Domyślnie

Ram w grach to wiem, że praktycznie nie robi różnicy (tylko ilość), więc nie wiem jak to jest w obróbce.
    Wolałbym inny zasilacz (jakoś nie mam za bardzo zaufania do OCZ pod tym względem). Np. Corsair.
    Obudowę też wolałbym inną. CM 690 II Adv np.
    Kartę graficzną wcisnęli Ci naprawdę potężną. Moim zdaniem nie opłaca się brać kart droższych niż jakieś 700-800 zł max, bo za dużo to traci na wartości, a wydajność na karcie za 700 i tak jest mega. Jeśli nie grasz, a tylko obrabiasz, to już w ogóle się to nie opłaca.
    Za dyski zapłacisz teraz jak za zboże, ale jak mus to mus.
    Płyta główna lepiej bez LE. A jedną z najlepszych (i przy okazji najtańszych) jest Asrock P67 Pro 3.

SSD mnie nie przekonuje. Mam OCZ Solid 3 i dla mnie różnica jest za mała, żeby się w to bawić. Nie wiem. Może coś źle skonfigurowałem. Nie jestem też zawodowcem i zdjęcia obrabiam rzadko - do zwykłych zastosowań na co dzień różnica jest prawie nieodczuwalna.
    Ostatnio edytowane przez Umbra ; 08-11-2011 o 10:54

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    SSD mnie nie przekonuje. Mam OCZ Solid 3 i dla mnie różnica jest za mała, żeby się w to bawić.
    Chyba komputera to nie masz zupełnie wyciszonego, co? ... co nie zmienia faktu że SSD obecnie są nieco za drogie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Chwilkę nie pisałem, bo próbowałem ogarnąć to co mi napisaliście i poczytać w necie - no zielony w temacie jestem W każdym razie dzięki za rady, coś jeszcze pewnie pogrzebe jak jest jakiś już kierunek.

W międzyczasie kontaktowałem się też ze sklepem w kraku coby zapytać co by mogli złożyć i za ile... Dostałem taką propozycję:

Intel Core i7-2600K, 3.40GHz, 8MB, LGA1155, 32nm, 95W, BOX
    ASUS P8P67 LE Rev. 3.0, P67, 4xDDR3-1800, SATA3, GLAN, CF, ATX
    Gainward GeForce GTX 570, 1280MB DDR5 (320 Bit), HDMI, DualDVI, DP
    2x Dysk Seagate Barracuda 7200.12, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 32MB cache
    OCZ SSD Agility3 Series 120GB SATA3 2.5''( 525/500MB/s read/write)
    2x Corsair XMS3 2x4GB, 1333MHz DDR3, CL9, Core i7, Classic Heat Spreader
    Microsoft OEM Windows 7 Professional SP1 64 bit, Polish, 1pk, DVD
    Cooler Master obudowa komputerowa Silencio 550 czarna (bez zasilacza )
    OCZ zasilacz ZS Series 650W non-Modular, 80 Plus Bronze, ATX12V v2.2

Za całość 5,5k netto... Co myślicie o takim zestawie?
    2600K jeśli będziesz podkręcał (a warto), 2600 jeśli nie. Ja mam 2600K który chodzi na 4.7ghz i do video jest to baardzo ważne. Przy podglądzie w jakości 1:1 nawet 2600K na 5.0ghz z nałożonymi efektami się dławi czasami.

Płyta OK.

Grafika zupełnie niepotrzebna i za mocna, chyba że masz zamiar na tym grać. Premiere nawet przy wykorzystaniu Mercury (renderowania na GPU) nie wykorzysta więcej niż 96 potoków. Tak więc nawet geforce GTX 460 spokojnie zrobi robotę. Przy okazji nie wcina tyle prądu.

HDD ok.
    SSD - zapomnij o OCZ, Agility mają cholerne problemy z awaryjnością i BSOD. Kup Cruciala M4 128 GB jako i ja zrobiłem. Jest bezawaryjny (nie miałem bluescreena od momentu zakupu czyli jakoś od pół roku), prędkość zapisu mniejsza, odczytu taka sama. Za to dysk ma znacznie lepszy zapis/odczyt losowy i czasy dostępu. Winda będzie na nim szybciej działać, a zapis filmu i tak będzie ograniczony przez rendering, więc na obu dyskach będziesz miał takie same czasy.

Pamięci - zamiast 2x2x4 weż 4x4 (w sensie w jednym pudełku) http://www.proline.pl/?p=CRS+CMZ16GX3M4A1600C9 i na dodatek 1600mhz. Sam mam takie i nie narzekam.

Win7 - OK, ważne żeby była wersja co najmniej professional, niższe nie obsłużą więcej niż 12gb ramu.
    Obudowa OK

Zasilacz weź jakiś modularny, Corsair czy XFX robią dobre.
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Chyba komputera to nie masz zupełnie wyciszonego, co? ... co nie zmienia faktu że SSD obecnie są nieco za drogie.
    W miarę możliwości jest wyciszony. Co nie zmienia faktu, że prawdziwa cisza to tylko pasyw.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igsux3 Zobacz posta
    Pamięci - zamiast 2x2x4 weż 4x4 (w sensie w jednym pudełku) http://www.proline.pl/?p=CRS+CMZ16GX3M4A1600C9 i na dodatek 1600mhz. Sam mam takie i nie narzekam.
    Lepsze są 4x:
    http://www.proline.pl/?p=KVR1333D3N9%2F4G

... nie ma radiatorów, które mogą o coś zahaczyć (te pamięci mają chyba z 1,5cm wysokości).
    Cytat Zamieszczone przez igsux3 Zobacz posta
    Win7 - OK, ważne żeby była wersja co najmniej professional, niższe nie obsłużą więcej niż 12gb ramu.
    Obudowa OK
    Win 7 Home Premium x64 obsługuje 16 GB RAM. Jednak lepiej kupić pro, bo nigdy nie wiadomo czy kiedyś nie będzie się chciało posadzić 32 GB

Domyślnie

W miarę możliwości jest wyciszony. Co nie zmienia faktu, że prawdziwa cisza to tylko pasyw.
    No to powinieneś kochać SSD x-P U mnie najgłośniejszy obecnie jest talerzowy dysk (a najgłośniejszy wentylator nie przekracza 900 RPM i jest cichszy od HDD)

Domyślnie

No to masz pecha, albo jakiś stary dysk. Ja swoich talerzowców praktycznie nie słyszę (samsungi F3 spięte w Raid0 - działają tak już ponad 1,5 roku). Buda - Fractal R2 z wymienionymi wentylatorami (na 2 magmy na minimum) + regulator obrotów. Dopiero po całkowitym wyłączeniu wentylatorów robi się w miarę cicho (choć wiadomo - jest jeszcze gpu i zasilacz). Poza tym SSD niewiele tutaj daje, bo i tak muszę mieć talerze (za mała pojemność SSD, żeby był jedynym dyskiem w komputerze).
    Szkoda, że nie da się połączyć w miarę dobrej wydajności z pasywnym chłodzeniem.

Domyślnie

No to masz pecha,
    No to coś kręcisz. Podaj ile RPM mają te wentylatory, bo informacja "2 magmy na minimum) + regulator obrotów" mówi mi tyle co nic :]

ps. Samsung F3 akurat taki cichy nie jest ... i to jedna sztuka - wiem bo słyszałem (bez specjalnego wysilania się, z odległości może 1,5m zamknięty w obudowie PC)
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 08-11-2011 o 14:05

Domyślnie

Może kiepska obudowa (z kiepskim mocowaniem dysków) albo trafił się jakiś felerny egzemplarz. U mnie są praktycznie niesłyszalne (a z włączonymi wentylatorami niesłyszalne).

Możesz sobie sprawdzić ile mają RPM te wentylatory - Enermax Magma. Moje chodzą cały czas na 5V. Na procesorze mam Megahalemsa z Magmą. W obudowie dwie (jedna z przodu, druga z tyłu). Jeśli chodzi o wyciszenie, to dołożyłem starań, ale mimo wszystko nie jest to ciche, a SSD niczego tutaj nie wnosi. Cichy komputer = pasywnie chłodzony komputer na półpasywnym (lub pasywnym) zasilaczu.
    Ostatnio edytowane przez Umbra ; 08-11-2011 o 15:52

Domyślnie

Ok, to jeszcze troszkę pomodyfikowałem wg tego co piszecie

Procesor Intel Core i7-2600K, 3.40GHz, 8MB, LGA1155, 32nm, 95W, BOX
    Płyta główna ASUS P8P67 DELUXE R3.0 Intel P67 LGA 1155
    Karta graficzna GeForce GTX 470
    Dysk (2szt. RAID) Seagate Barracuda 7200.12, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 32MB cache
    Dysk SSD SSD 180GB Force Series 3 550/515 MB/s, SATA-3
    Pamięć RAM DDR3 16GB/1600 (4*4GB) VEGEANCE CL9-9-9-24 Heatspreader
    Obudowa HAF 912 PLUS B/Z (RC-912P-KKN1)
    Zasilacz CORSAIR Zasilacz TX V2 Series 750W
    Nagrywarka DVDRW Samsung S222AB
    Nagrywarka Blu-ray LG BH10LS30
    Chłodzenie CPU Fortis HE1225
    System Win 7 Profesional

Karta tańsza, pamięci zmieniłem, zasilacz corsair, win 7 prof... Jak to teraz wygląda?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów