Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Komp do montażu video

Cześć,

jako, że sam jestem raczej zielony w temacie to prosiłbym Was o pomoc ze złożeniem kompa pod kątem montażu video (Adobe Premiere, głównie plików .mov z lustrzanek Canona (5D/550D)) i ewentualnie żeby też nadawał się w miarę pod obróbke tego (czyli raczej AfterEffects) - ale to już tak na marginesie. Na obecnym sprzęcie niestety choćby i preview w FullHD się tnie więc no...

Forum przeglądałem, ale średnio znalazłem coś konkretnie pod siebie, zresztą pewnie też i trochę podzespoły się zmieniają, więc pasuje coś na czasie.

Budżet: najchętniej zmieściłby się w 5000...

Ktoś może coś zaproponować?

Domyślnie

Pewnie już o tym wiesz, że jest sens zwrócić uwagę na kartę graficzna kompatybilną z Mercury Engine. Różnica jest ogromna.

Pod Premiere+ AE to coś wy tym stylu:
    - 16GB RAM
    - Intel i72600k
    - NVIDIA (patrz wyżej)
    - SSD lub Raptor na temp/cache
    - dobry wentylator do procka
    - szybki HD na filmy (Raptor)
    - HD 1-2TB na archiwum
    Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 03-11-2011 o 19:58
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    - SSD lub Raptor na temp/cache

- szybki HD na filmy (Raptor)
    Teraz dyski talerzowe są tak drogie, że wolałbym SSD np. 256 GB.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Teraz dyski talerzowe są tak drogie, że wolałbym SSD np. 256 GB.
    Faktycznie. Przy obecnych cenach jest to pomysł godny zastanowienia.
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

RAM 1600 cl8, najlepiej pracujacy na jak najnizszych napieciach
    Wiatrak na procesor - wazna sprawa, bo komp bedzie pracowal pod obciazeniem, polecam noctua nh-d14.
    Do tego dobry przewiewny case i oczywiscie plyta glowna na odpowiednim poziomie i chipsecie z68.

Na dyski talezowe trzeba poczekac troche, bo przez powodzie ceny polecialy strasznei do gory :P
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

no to jest masakra jakaś z tymi cenami, dopiero co kupowałem dysk Seagate 1TB 7200rpm za 197zł, teraz są za 400... dobrze że sie pośpieszyłem bo teraz bym nieźle zabulił...
    ;]

Domyślnie

a ja dodatkowo zwrócę uwagę na dobry zasilator, który to wszystko udźwignie.
    żadne "aktiv PFC + cichy + duzy wiatrak + superwydajny - OKAZJA" z alledrogo.

konkretna marka - ocz, corsair, tagan, chieftec (nie wiem jak teraz - kiedyś robili świetne zasilacze) - najlepiej modularny - tak żeby można było odpiąć nieużywane przewody. poprawi to cyrkulację powietrza w budzie.

polecam policzyć ile komp prądu zeżre - dyski klasyczne + karta grafiki + procek - to najbardziej energochłonne elementy.
    moc zasilacza podawana jako parametr marketingowy to suma mocy dostarczanych do poszczegółnych linii (w szczególności +5v i +12v).

innymi słowy można położyć zasilacz 500W poprzez próbę odebrania np 200W na linii +5v. konkretne liczby podane sa na naklejkach na zasilaczu.
    grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Domyślnie

Powódź... Ale to i tak (wydaje mi się) częściowo spekulacja. Ja dziś odebrałem ostatnie sztuki 500GB po starej cenie. Teraz zaczyną się schody.

Domyślnie

Chwilkę nie pisałem, bo próbowałem ogarnąć to co mi napisaliście i poczytać w necie - no zielony w temacie jestem W każdym razie dzięki za rady, coś jeszcze pewnie pogrzebe jak jest jakiś już kierunek.

W międzyczasie kontaktowałem się też ze sklepem w kraku coby zapytać co by mogli złożyć i za ile... Dostałem taką propozycję:

Intel Core i7-2600K, 3.40GHz, 8MB, LGA1155, 32nm, 95W, BOX
    ASUS P8P67 LE Rev. 3.0, P67, 4xDDR3-1800, SATA3, GLAN, CF, ATX
    Gainward GeForce GTX 570, 1280MB DDR5 (320 Bit), HDMI, DualDVI, DP
    2x Dysk Seagate Barracuda 7200.12, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 32MB cache
    OCZ SSD Agility3 Series 120GB SATA3 2.5''( 525/500MB/s read/write)
    2x Corsair XMS3 2x4GB, 1333MHz DDR3, CL9, Core i7, Classic Heat Spreader
    Microsoft OEM Windows 7 Professional SP1 64 bit, Polish, 1pk, DVD
    Cooler Master obudowa komputerowa Silencio 550 czarna (bez zasilacza )
    OCZ zasilacz ZS Series 650W non-Modular, 80 Plus Bronze, ATX12V v2.2

Za całość 5,5k netto... Co myślicie o takim zestawie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Chwilkę nie pisałem, bo próbowałem ogarnąć to co mi napisaliście i poczytać w necie - no zielony w temacie jestem W każdym razie dzięki za rady, coś jeszcze pewnie pogrzebe jak jest jakiś już kierunek.

W międzyczasie kontaktowałem się też ze sklepem w kraku coby zapytać co by mogli złożyć i za ile... Dostałem taką propozycję:

Intel Core i7-2600K, 3.40GHz, 8MB, LGA1155, 32nm, 95W, BOX
    ASUS P8P67 LE Rev. 3.0, P67, 4xDDR3-1800, SATA3, GLAN, CF, ATX
    Gainward GeForce GTX 570, 1280MB DDR5 (320 Bit), HDMI, DualDVI, DP
    2x Dysk Seagate Barracuda 7200.12, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 32MB cache
    OCZ SSD Agility3 Series 120GB SATA3 2.5''( 525/500MB/s read/write)
    2x Corsair XMS3 2x4GB, 1333MHz DDR3, CL9, Core i7, Classic Heat Spreader
    Microsoft OEM Windows 7 Professional SP1 64 bit, Polish, 1pk, DVD
    Cooler Master obudowa komputerowa Silencio 550 czarna (bez zasilacza )
    OCZ zasilacz ZS Series 650W non-Modular, 80 Plus Bronze, ATX12V v2.2

Za całość 5,5k netto... Co myślicie o takim zestawie?
    2600K jeśli będziesz podkręcał (a warto), 2600 jeśli nie. Ja mam 2600K który chodzi na 4.7ghz i do video jest to baardzo ważne. Przy podglądzie w jakości 1:1 nawet 2600K na 5.0ghz z nałożonymi efektami się dławi czasami.

Płyta OK.

Grafika zupełnie niepotrzebna i za mocna, chyba że masz zamiar na tym grać. Premiere nawet przy wykorzystaniu Mercury (renderowania na GPU) nie wykorzysta więcej niż 96 potoków. Tak więc nawet geforce GTX 460 spokojnie zrobi robotę. Przy okazji nie wcina tyle prądu.

HDD ok.
    SSD - zapomnij o OCZ, Agility mają cholerne problemy z awaryjnością i BSOD. Kup Cruciala M4 128 GB jako i ja zrobiłem. Jest bezawaryjny (nie miałem bluescreena od momentu zakupu czyli jakoś od pół roku), prędkość zapisu mniejsza, odczytu taka sama. Za to dysk ma znacznie lepszy zapis/odczyt losowy i czasy dostępu. Winda będzie na nim szybciej działać, a zapis filmu i tak będzie ograniczony przez rendering, więc na obu dyskach będziesz miał takie same czasy.

Pamięci - zamiast 2x2x4 weż 4x4 (w sensie w jednym pudełku) http://www.proline.pl/?p=CRS+CMZ16GX3M4A1600C9 i na dodatek 1600mhz. Sam mam takie i nie narzekam.

Win7 - OK, ważne żeby była wersja co najmniej professional, niższe nie obsłużą więcej niż 12gb ramu.
    Obudowa OK

Zasilacz weź jakiś modularny, Corsair czy XFX robią dobre.
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów