Close

Strona 43 z 51 PierwszyPierwszy ... 334142434445 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 504

Domyślnie

Jacek chyba klarowniej napisał to co mam na myśli. Jak ktoś ma kasę, wypromował się, to robi poważne zlecenia dla firm, które płacą kupę kasy za zdjęcia. Jest wielu dobrych fotografów, którzy niczym nie ustępują gwiazdom, wielokrotnie są nawet od nich lepsi, ale nie mają na tyle mocnych znajomości, żeby się wypromować.
    Nie przeszkadza to w robieniu dobrych zdjęć, tylko trzeba się więcej napocić. W przypadku np sesji dla Aparta w wykonaniu Tyszki nikt nie mówi o zasługach całego sztabu ludzi, tylko jak to genialne zdjęcia fotograf zrobił. Na planie Top Madl ilu ludzi pracuje?
    Weźmy np zdjęcie Michaliny skaczącej z autobusu. Zdjęcie dla mnie świetne, ale...
    1. Znajdź autobus
    2. Zatrudnij straż
    3. Zdobądź strój, pistolety itp
    4. Wizaż
    5. Oświetlenie
    6. Dym i inne efekty
    7. Miejsce na stworzenie planu
    To tylko składowe planu do zrobienia zdjęcia. Koszty niemiłosierne i za 100 czy 500 zł tego nie zrobisz
    Do tego grafik i ludzie do obsługi wszystkiego- oświetlenie, dym, pomocnicy, grafik.
    Modelkę pomijam, bo to modelki z programu. Od razu nie znajdziesz modelki, która będzie skakać za free z autobusu
    Ostatnio edytowane przez Grimes ; 04-11-2011 o 13:06
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skinny500 Zobacz posta
    No ja z warszawy nie jestem, mieszkam na zadupiu ale nie widzę tych problemów, o których piszesz (mówię cały czas o tfp, na komercji się nie znam).
    Oczywiście, że mówię o komercji za grubą kasę, to chyba jasno z tego co napisałem. Nie rozmawiamy o TFP, bo w TOP MODEL jednak są to sesje profi, a nie TFP.

Spróbuj zrobić sesję za sporą kasę u siebie w mieście. Może się okazać, że kasę masz, ale sesji nie ma jak zrobić! Ja pisze o profi. Nie pisz mi o tym,że z MM zgłaszają się ludzie robiący za darmo. Odpowiedz sam sobie na pytanie - dlaczego robią za darmo?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 04-11-2011 o 13:11
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Oczywiście, że mówię o komercji za grubą kasę, to chyba jasno z tego co napisałem. Nie rozmawiamy o TFP, bo w TOP MODEL jednak są to sesje profi, a nie TFP.
    Jeśli o komercji za grubą kasę, to zatrudnia się ekipę. Dla przypomnienia dyskusja zaczęła się od:

Cytat Zamieszczone przez Grimes Zobacz posta
    Gdyby dać takie możliwości jak mają tamci, to wiele osób z tego czy innego forum fotograficznego poradziło by sobie równie dobrze a pewnie część nawet lepiej.
    Po czym było:
    Cytat Zamieszczone przez Grimes Zobacz posta
    Kogo z przeciętnych osób stać na opłacenie wizażystki, scenografa, fryzjera, kosmetyczki, kto ma profesjonalnie wyposażone studio, rekwizyty, oświetleniowców, grafików.
    A żeby robić takie zdjęcia nie trzeba ich robić komercyjnie. TFP można załatwić wizażystkę, fryzjera, kosmetyczkę czy kogo się chce to nie problem. Ciuchy to też nie problem, no chyba że muszą być jakiejś konkretnej marki to gorzej. I ciągle uważam że to co tu jest wypisywane o tym, że wystarczy ekipa żeby były dobre zdjęcia to peirdoły. Tak samo jak to, że Tyszka bez asystentów, oświetleniowców itp. nie zrobiłby takich samych zdjęć. Takich samych pewnie nie, ale na pewno równie dobre, tyle że większym nakładem czasu.

Spróbuj zrobić sesję za sporą kasę u siebie w mieście. Może się okazać, że kasę masz, ale sesji nie ma jak zrobić! Ja pisze o profi. Nie pisz mi o tym,że z MM zgłaszają się ludzie robiący za darmo. Odpowiedz sam sobie na pytanie - dlaczego robią za darmo?
    Ale o co chodzi z tym, że kasę mam, ale sesji nie ma jak zrobić bo nie rozumiem? Czemu robią za darmo nie wiem, zapewne powody są różne. Są tacy co lubią to co robią. Chcą realizować też swoje wizje, a nie tylko klientów. Biorąc pod uwagę, że na co dzień robią komercję, to chyba im odpowiada to tfp również skoro sami chcą.
    Ostatnio edytowane przez ThomasVoland ; 04-11-2011 o 13:22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartos Zobacz posta
    Fotografowie, którzy robię sesję w tym programie miażdżą swoim portfolio, wiedzą i doświadczeniem praktycznie każdego, kto jest tutaj "forumowym" napinaczem!!!
    ja jeszcze odniosę się do tej części twojej wypowiedzi Bartku. Z nią bym ostro polemizował. Większość tych "fotografów" z Top Model (nie wszyscy) wcale nie miażdży, moim skromnym zdaniem, swoim portfolio - powiem więcej znam wielu o niebo lepszych technicznie, "pomysłowo" itd. i nie chodzi mi o fotograficzne legendy pokroju Avedona tylko o takich szaraków jak tutaj na forum. Zdjęcia są z pomysłem, świetnie wykonane technicznie i imho często dobrze zapozowane (modelka) a nakład na uzyskanie takiego efektu niewspółmiernie mniejszy niż w w przypadku sesji komercyjnych dla Vogue czy innych. Serio serio.

Nigdy nie gustowałem w tzw. main-stremie fotograficznym z magazynów modowych/dla pań pokroju Vogue czy nasze polskie Gale, Vivy czy inne. Imho fotografia tam uprawiana to... tragedia i wypaczanie rzeczywistości już po bandzie. Kilka lat temu tak nie było a zdjęcia były znośne ale teraz to zakrawa na tragi-komedie. Wypacykowana maska prosto z pod kursora fotoedytora, spoglądająca na mnie z półki stojaczka z gazetami w Empiku naprawdę odrzuca (mam nadzieję, że nie tylko mnie). Próbowano z tym JAKOŚ walczyć swego czasu (każdy pamięta słynna kampanie Dove) ale z miernym skutkiem. To zjawisko przybiera na sile i zaczyna wyglądać wręcz groteskowo.

Pamiętajmy - zapamiętani są tylko ci co znają umiar i zasłyną swoim oryginalnym stylem, czymś nowym, świeżym z polotem i gustem a nie ci, którzy powielają utarty schemat wyszopowanej laski ponętnie spoglądającej z okładki modnego pisemka. Zmienia się tylko ubiór i jego marka a plastikowa otoczka zostaje, bądź gorzej - pogłębia się.

Nigdy mi nie imponowały takie bzdety typu "milion pińcet sto-dziwińcet okładek w Gali czy innym" - kasa z tego jest - fakt! ALE ile nagród i wystaw np. taki pan Tyszka (abstrahując od jego osiągnieć rzemieślniczych - bo te ma spore) zrobił? Ile wyróżnień w świecie fotografii (tej prawdziwej a nie komercyjnej otoczki modowego TWA) otrzymał. W ilu renomowanych biuletynach o nim chociaż wspomniano?

Jak staram się być na bieżąco z prasą fotograficzną (tą mainstream i tą niszową) ani razu przez ostatnie kilka lat nie widziałem jego nazwiska... Ani też paru innych. Znani mi są jedynie z mediów plotkarskich i tych pokroju TVN. Na TVP kulturze (pomijając jej jakość, która też ostatnimi czasy leci) nie wspominali.

Ci ludzie (nie wszyscy!) mają kasę, sławę bardziej w pojęciu celebryty i dobrego rzemieślnika lecz nie w sensie rozwijania i wzbogacania świata kultury - tutaj nie istnieją. Chyba (bo kultura to twór żywy i zmieniający się) ktoś porwie się i postanowi wprowadzić toto, tą fotografię jako cząść kultury (nie tylko tej pop, bo tylko w sensie tej pop-kultury tego typu zdjęcia istnieją - przez ułamek nanosekundy kiedy wertujemy kolorowe pisemko w kolejce do dentysty).

To komercja - czysta, często wręcz ohydna komercja - nic więcej - fotografii tu się nie dopatruje. Wole sobie popatrzeć na fajne foty użytkowników tego jak i innych forów (np twoje Bartku - git ostatnie z bloga), otworzyć dobry album, skoczyć na jakąś wystawę (jakbym miał czas) niż napawać się koszmarkami z Gali...

Ciekawy temat do dyskusji zresztą...
    Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 04-11-2011 o 13:34
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

A żeby robić takie zdjęcia nie trzeba ich robić komercyjnie. TFP można załatwić wizażystkę, fryzjera, kosmetyczkę czy kogo się chce to nie problem. Ciuchy to też nie problem, ..
    I tak masz zamiar wyprodukować sesję dla Vivy, Gali (o Vogu nie wspomnę) ???? Ja nie mówię o półśrodkach, o zabawie w fotografię. Profesjonalista musi zrobić sesję na odpowiednim poziomie. W każdych warunkach. Musi mieć sprawdzoną ekipę, bo inaczej może nawalić.

Czemu robią za darmo nie wiem, zapewne powody są różne. Są tacy co lubią to co robią. Chcą realizować też swoje wizje, a nie tylko klientów. Biorąc pod uwagę, że na co dzień robią komercję, to chyba im odpowiada to tfp również skoro sami chcą.
    Jaką komercję oni robią? Co ty określasz jako komercję?

Chyba jednak mówimy o innych półkach tego profesjonalizmu. Tzn to o czym mówisz ja jeszcze wcale bym jako profesjonalizm nie okreslił. Mniejsza o to.

Cytat Zamieszczone przez kronos28 Zobacz posta
    Nigdy nie gustowałem w tzw. main-stremie fotograficznym z magazynów modowych/dla pań pokroju Vogue czy nasze polskie Gale, Vivy czy inne. Imho fotografia tam uprawiana to... tragedia i wypaczanie rzeczywistości już po bandzie. Kilka lat temu tak nie było a zdjęcia były znośne ale teraz to zakrawa na tragi-komedie. Wypacykowana maska prosto z pod kursora fotoedytora, spoglądająca na mnie z półki stojaczka z gazetami w Empiku naprawdę odrzuca (mam nadzieję, że nie tylko mnie). Próbowano z tym JAKOŚ walczyć swego czasu (każdy pamięta słynna kampanie Dove) ale z miernym skutkiem. To zjawisko przybiera na sile i zaczyna wyglądać wręcz groteskowo.

Ale komercja się nie przeplata z artyzmem, nie wiem dlaczgo tego oczekujesz.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

I tak masz zamiar wyprodukować sesję dla Vivy, Gali (o Vogu nie wspomnę) ???? Ja nie mówię o półśrodkach, o zabawie w fotografię. Profesjonalista musi zrobić sesję na odpowiednim poziomie. W każdych warunkach. Musi mieć sprawdzoną ekipę, bo inaczej może nawalić.
    No to przecież napisałem już któryś raz. Do komercji się ekipę ZATRUDNIA. Cała reszta jest o tfp, czemu - to też już napisałem. Nie wiem czemu zupełnie schodzisz z tego o czym toczyła się dyskusja, czyli: 'zdjęcia robią się same wystarczy ekipa', jak już jest chyba wyjaśnione że ekipa to nie problem w tfp, a mimo to jakoś te zdjęcia same nie powstają. Ty piszesz o sesjach komercyjnych, tam ekipa jest po to żeby wszystko szło sprawnie, a nie po to bo fotograf jest tylko od naciskania spustu i nie ma wpływu na nic i bez ekipy nic nie potrafi.

Jaką komercję oni robią? Co ty określasz jako komercję?
    Jak to jaką? A jaką komercję może robić wizażystka, chyba oczywiste że make upy dla klientek w swoim lokalu, na wyjazdach czy sesjach komercyjnych. To samo z fryzjerem.
    Ostatnio edytowane przez ThomasVoland ; 04-11-2011 o 14:14

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kronos28 Zobacz posta
    ja jeszcze odniosę się do tej części twojej wypowiedzi Bartku. Z nią bym ostro polemizował. Większość tych "fotografów" z Top Model (nie wszyscy) wcale nie miażdży, moim skromnym zdaniem, swoim portfolio - powiem więcej znam wielu o niebo lepszych technicznie, "pomysłowo" itd. i nie chodzi mi o fotograficzne legendy pokroju Avedona tylko o takich szaraków jak tutaj na forum. Zdjęcia są z pomysłem, świetnie wykonane technicznie i imho często dobrze zapozowane (modelka) a nakład na uzyskanie takiego efektu niewspółmiernie mniejszy niż w w przypadku sesji komercyjnych dla Vogue czy innych. Serio serio.

Pamiętajmy - zapamiętani są tylko ci co znają umiar i zasłyną swoim oryginalnym stylem, czymś nowym, świeżym z polotem i gustem a nie ci, którzy powielają utarty schemat wyszopowanej laski ponętnie spoglądającej z okładki modnego pisemka. Zmienia się tylko ubiór i jego marka a plastikowa otoczka zostaje, bądź gorzej - pogłębia się.

Nigdy mi nie imponowały takie bzdety typu "milion pińcet sto-dziwińcet okładek w Gali czy innym" - kasa z tego jest - fakt! ALE ile nagród i wystaw np. taki pan Tyszka (abstrahując od jego osiągnieć rzemieślniczych - bo te ma spore) zrobił? Ile wyróżnień w świecie fotografii (tej prawdziwej a nie komercyjnej otoczki modowego TWA) otrzymał. W ilu renomowanych biuletynach o nim chociaż wspomniano?

Jak staram się być na bieżąco z prasą fotograficzną (tą mainstream i tą niszową) ani razu przez ostatnie kilka lat nie widziałem jego nazwiska... Ani też paru innych. Znani mi są jedynie z mediów plotkarskich i tych pokroju TVN. Na TVP kulturze (pomijając jej jakość, która też ostatnimi czasy leci) nie wspominali.

Ci ludzie (nie wszyscy!) mają kasę, sławę bardziej w pojęciu celebryty i dobrego rzemieślnika lecz nie w sensie rozwijania i wzbogacania świata kultury - tutaj nie istnieją. Chyba (bo kultura to twór żywy i zmieniający się) ktoś porwie się i postanowi wprowadzić toto, tą fotografię jako cząść kultury (nie tylko tej pop, bo tylko w sensie tej pop-kultury tego typu zdjęcia istnieją - przez ułamek nanosekundy kiedy wertujemy kolorowe pisemko w kolejce do dentysty).

To komercja - czysta, często wręcz ohydna komercja - nic więcej - fotografii tu się nie dopatruje....

Tomku - tylko jest wielka różnica między prawdziwą sztuką i artyzmem a gazetową komercją
    bardzo rzadko udaje się połączyć jedno z drugim
    Jako, że cały ten temat dotyczy telewizyjnego szoł to trzeba otwarcie napisać... Twórcy TapMadl są nastawieni na komercje a nie na sztukę
    dlatego nie można teraz wymagać od nich wielkiej sztuki - bo to nie jest ich cel...
    Jakby chcieli robić "sztukę", pokazać wielki "artyzm" oraz nieszablonowe podejście do fotografii to na 100% wybrali by innych fotografów a mają na to taki budżet, że stać ich na każdego.

Oczywiście My... na forum fotograficznym mamy troszkę inne podejście do tego co jest tworzone w tapmadl... ale jaki procent widzów stanowią fotografowie?
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

..Ty piszesz o sesjach komercyjnych, tam ekipa jest po to żeby wszystko szło sprawnie, a nie po to bo fotograf jest tylko od naciskania spustu i nie ma wpływu na nic.
    Jedno nie wyklucza drugiego. Naprawdę są różne przypadki. Ale to nie o tym mówimy.

.. A jaką komercję może robić wizażystka, chyba oczywiste że make upy dla klientek w swoim lokalu, na wyjazdach czy sesjach komercyjnych. To samo z fryzjerem.
    No właśnie. Tak sądziłem, że tak myslisz.
    Pani robiąca makijaże w lokalu
    1. nie specjalizuje się w makijażu fotograficznym
    2. bierze udział w sesji wtedy, gdy w kalendarzyku ma wolny termin/godzinę. Bo nie zrezygnuje z klientki w lokalu. Klientki która jej zapląci 100 zł.

Naprawdę o innym profesjonaliźmie mówimy. Czasami żałuję, że niema tu sailora, napisał by dosadniej to o czym ja piszę delikatnie.
    Nie ciągnijmy tematu.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 04-11-2011 o 14:19

Domyślnie

Jedno nie wyklucza drugiego. Naprawdę są różne przypadki. Ale to nie o tym mówimy.

No właśnie. Tak sądziłem, że tak myslisz.
    Pani robiąca makijaże w lokalu
    1. nie specjalizuje się w makijażu fotograficznym
    2. bierze udział w sesji wtedy, gdy w kalendarzyku ma wolny termin/godzinę. Bo nie zrezygnuje z klientki w lokalu. Klientki która jej zapląci 100 zł.

Naprawdę o innym profesjonaliźmie mówimy. Czasami żałuję, że niema tu sailora, napisał by dosadniej to o czym ja piszę delikatnie.
    Nie ciągnijmy tematu.
    Pominąłeś wszystko co napisałem po przecinku. Jedna będzie sobie robiła w lokalu, inna sesje, jeszcze inna to i to (że mniej profesjonalnie to nie przeczę, chociaż nie wiem czemu miała by to być reguła). No ale faktycznie ciągnąć tego nie ma sensu. Ja dalej będę uważał, że bez opłacania wszystkich da się zorganizować ekipę i zrobić dobre zdjęcia i ograniczeniem są tu tylko umiejętności fotografa, a nie jak tutaj ludzie sugerują - pieniądze, znajomości itd.
    Ostatnio edytowane przez ThomasVoland ; 04-11-2011 o 14:24

Domyślnie

Nie nie.
    Znajomości to promocja, nie umiejętności. Łatwiej stać się znanym mimo, że reprezentuje się taki sobie poziom.
    Jak masz profesjonalną ekipę, to umiejętności fotografa mogą być mniejsze. Oświetleniowiec rozstawi lampy, wizażysta/scenograf zaaranżują plan i przygotują modelkę, grafik obrobi zdjęcia...
    Rola fotografa jest wtedy znacznie mniejsza
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Strona 43 z 51 PierwszyPierwszy ... 334142434445 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów