Close

Strona 265 z 371 PierwszyPierwszy ... 165215255263264265266267275315365 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 641 do 2 650 z 3702

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Przecież nie ma niewolnictwa a teoria sekciarska jest niepoważna.
    A nie zastanawia Ciebie to, ze wlasnie istnieje takie pojecie o uzytkownikach gadzetow Apple'a? Wzielo sie z niczego?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hijax_pl Zobacz posta
    I widzisz stig - tu się różnimy. Bo dla mnie praca ze zdjęciami to nie tylko PS i jego wydajność, ale też magazynowanie zdjęć, udostępnianie czy wysyłanie, kwestie CMS, drukowanie. Czyli wszystko od podłączenia karty pamięci z aparatu aż po finalny wydruk / wysłanie do labu.
    A czy Ty myslisz, ze ja tego wszystkiego nie robie? Robie znacznie wiecej niz Ty, wiec nie rozumiem dlaczego wkladasz mi w usta (palce), ze uzywam tylko PhotoShopa... Chyba nie doczytales pelnego wyjasnienia.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Komputer restartuje raz na kilka tygodni (kiedy tego apdejty wymagaja).(...) Gdybym mial takie problemy jakie probujesz sugerowac, musialbym ten komputer restartowac kilka razy dziennie i zamykac kazda aplikacje po jej uzyciu.
    To co Pan pisze na swoim przykładzie to margines. Normą w Windows jest konieczność zamykania niepotrzebnych aplikacji i od czasu do czasu resetowanie sprzętu dla zdrowotności. Najlepiej po robocie. Ilu ludzi usypia Windows a ilu zamyka? Inaczej dzieją się dziwne rzeczy o zamuleniu nie mówiąc. W Windows Vista usypianie było domyślnie włączone. W ogóle nie było guzika zamknięcia. Trzeba to było od razu wyłączać i przywracać guzik wyłącznika, bo po tygodniu np Word zaczynał fiksować. W Windows 7 Microsoft wrócił do sprawdzonego rozwiązania. System już się domyślnie nie usypia, w menu zamknięcia jest wyłączanie a nie usypianie. Ciekawe zmiany co? Zastanawiające dlaczego...

Często ludzi w OSX zaskakuje, że na moich 9 pulpitach jest non stop odpalonych 25 aplikacji pomimo, że większości z nich potrzebuję tylko raz na jakiś czas. Nie potrzebuję w tej chwili jakiejś, nie zamykam, lokuję na innym pulpicie i sobie leży. Na przykład edytor i pisany artykuł. Rzucam okiem na niego co jakiś czas, piszę, wracam do innych zajęć ale nie zamykam. Żeby było bardziej nierzeczywiście nawet nie zapisuję na dysku. Po prostu wracam do innej roboty na innym pulpicie. Najnowsza edycja OSX nie wymaga w ogóle zapisywania otwartych prac. Co więcej nie ma nawet takiej opcji jak "zapisz". Tzn jest, ale pojawia się kontekstowo, przy nowym pliku, żeby nadać mu miejsce na dysku i nazwę. Potem nie ma. I wcale nie mówię o autozapisie znanym z Windows. Nie zapisuję w ogóle prac a mam stały dostęp co WSZYSTKICH historycznych wersji swojego dokumentu.

Kondycja pracy z jedną czy 25 aplikacjami nie zmienia się w sposób odczuwalny, operowanie wieloma pulpitami jest intuicyjne, nie ma więc potrzeby ich zamykać. A jeśli system zechce resetu po aktualizacji, po ponownym uruchomieniu odpala wszystko tak jak było, aplikacje i otwarte pliki. Przywraca po prostu stanowisko pracy w takim stanie jak było przez resetem. Analogia do odejścia od normalnego biurka i powrocie do niego za chwilę. Wszystkie papiery leżą jak leżały.

Reasumując, działający niezawodnie stan usypiania i nie resetowania Windows jest niezwykłą rzadkością. Najlepszym dowodem jest choćby fakt, że bardzo rzadko kto zaryzykuje uśpienie Windows bez zapisania efektów swojej pracy. Czym to jest jak nie wspomnianym wcześniej wymuszaniem zwrócenia uwagi na ograniczenia systemu? W OSX nie ma czegoś takiego. Uśpienie jest naturalne, tak jak odejście na chwilę od biurka. W ogóle nie konieczności wyłączania aplikacji, systemu ani resetowania. Wyłączanie OSX jest w ogóle dziwne. To tak jakby rozbierać biurko po robocie.

A nie zastanawia Ciebie to, ze wlasnie istnieje takie pojecie o uzytkownikach gadzetow Apple'a? Wzielo sie z niczego?
    Co tak bardzo dziwnego jest w optymistycznych opiniach zadowolonych użytkowników? Dlaczego od razu łatka fanatyków? Pojawił się Windows 7 i posypały się hurraoptymistyczne opinie. Mnie się ten system wywalił w godzinę po instalacji na porządnej firmowej stacji roboczej na której działała od lat Vista. I co, mam pisać o Windziarzach od siódemki, że to fanatycy, bo lecą na bajery i nie widzą jakiego "g" używają?
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 01-11-2011 o 12:32
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

... na moich 9 pulpitach jest non stop odpalonych 25 aplikacji pomimo, że większości z nich potrzebuję tylko raz na jakiś czas.
    Jakby tak chcieć posunąć to rozumowanie do skrajności, to wypadało by otworzyć wszystkie programy, które są na komputerze, a nuż któryś się nagle przyda
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Mi takich bzdur nie opowiadaj. Komputer restartuje raz na kilka tygodni (kiedy tego apdejty wymagaja). Przez ten czas komp chodzi praktycznie non-stop od 7-8 rano, do 1-2 w nocy. Caly czas maile, www, komunikator, manager plikow i player audio. I do tego rzecz jasna glowne aplikacje, ktorych w ogole nie zamykam: InDesign, Photoshop, Capture NX, View NX, Illustrator, czasami tez Corel, DreamWeaver, ACDSee. Obrabiam reporterskie sety po kilkadziesiat i kilkaset NEFow, PSD i TIFFy po kilkaset mega, wielostronicowe ksiazki, katalogi, plakaty, billboardy, szparuje, składam, drukuje do PDF press ready, Postscriptu, rastruje, separuje. Od czasu do czasu do tego grona dolacza After Effects i Premierka, tak wiec edycja, montaz i kompresowanie video. Gdybym mial takie problemy jakie probujesz sugerowac, musialbym ten komputer restartowac kilka razy dziennie i zamykac kazda aplikacje po jej uzyciu.
    Więc tu widzę sporą różnicę. Rzeczywiście kiedy użyć dużo mocniejszego PC zaczynają się one zacierać. Ale kiedy na tym samym komputerze pracować na dwóch różnych systemach ale w podobny sposób to wygodniej taki sposób pracy uprawia się na OS X.

Wiesz co... Nawet nie zdajesz sobie sprawy, jak bardzo bredzisz...
    To Ty nie wiesz o czym piszesz w takim razie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    Jakby tak chcieć posunąć to rozumowanie do skrajności, to wypadało by otworzyć wszystkie programy, które są na komputerze, a nuż któryś się nagle przyda
    Proszę o logiczne wytłumaczenie, dlaczego to skrajność?
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Proszę o logiczne wytłumaczenie, dlaczego to skrajność?
    Nie powiedziałem, że to 9 pulpitów z 25 otwartymi aplikacjami, to skrajność. Zasugerowałem natomiast, że można posunąć się jeszcze dalej Rożni ludzie maja rożne logiki pracy.
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    Nie powiedziałem, że to 9 pulpitów z 25 otwartymi aplikacjami, to skrajność. Zasugerowałem natomiast, że można posunąć się jeszcze dalej Rożni ludzie maja rożne logiki pracy.
    Ale napisałby Pan że byłaby to skrajność. Dlaczego? Co złego z natychmiastowym dostępie do wszystkich swoich aplikacji?

Domyślnie

Chyba częściej jako wyraz zazdrości tych, którzy tych gadżetów użytkować nie mogą

No ale w tym wątku o gadżetach się prawi czy o pracy?
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Więc tu widzę sporą różnicę. Rzeczywiście kiedy użyć dużo mocniejszego PC zaczynają się one zacierać. Ale kiedy na tym samym komputerze pracować na dwóch różnych systemach ale w podobny sposób to wygodniej taki sposób pracy uprawia się na OS X.

To Ty nie wiesz o czym piszesz w takim razie.

Klopot w tym ze nie postawisz jablkowego oesa na kazdym komputerze, wiec takie porownanie nie ma sensu. Jaki wynik moze byc z systemu zoptymalizowanego pod konkretny zestaw z niezoptymalizowanym? Rownie dobrze bez testow mozna powiedziec ze Windows bedzie wydajniejszy bo zadziala na pierwszym lepszym skladaku a macOS nie i nie chodzi mi o zadne magiczne sztuczki z instalowaniem hacintoshow bo z tym to przecietny uzytkownik i tak nie da sobie rady.

Tu wlasnie jest klopot w postrzeganiu calej roznicy i "otoczki", ludzie porownuja zoptymalizowany hardwarowo i softwarowo sprzet ze skladakami z garazu w dodatku z zainstalowanymi sterownikami beta bo niby graficznie wydajnosc podskoczy i wszelkiego typu smieciami typu ramboostery wyciagajace z 2gb ramu 8.

Dobra gotowa maszynka z Windowsem i konkretnymi sterownikami dziala tak samo stabilnie jak Macki, mozna nie wylaczac tygodniami, nie wyskakuja blescreeny ani klopoty z oprogramowaniem i jest stabilna. Na nieszczescie Toma wszystko dziala bez stawiania systemu co dwa tygodnie tak jak on widzi windy a najzabawniejsze jest to ze wciaz wychodzi to taniej, ale gdyby bylo drozej to nie mialby racji bytu koronny argument fanboyow "bo Cie nie stac"
    Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach” W.B.Yeats

Strona 265 z 371 PierwszyPierwszy ... 165215255263264265266267275315365 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów