Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Domyślnie

i1Display Pro - podobnie jak ColorMunki - bez problemu poradzi sobie z każdym współczesnym laptopem, włączając w to egzotykę na RGB LED.

Jeśli nie mamy w planach tworzenia profili drukarek i minilabów, a sensor kupujemy wyłącznie w celu kalibracji wyświetlaczy, to zakup ColorMunki Photo jest całkowicie pozbawiony sensu. Spektrofotometr jest narzędziem znacznie bardziej uniwersalnym, jednak w przypadku monitorów wyspecjalizowany kolorymetr sprawdza się lepiej. Dotychczasowy problem był tylko taki, że kolorymetry dostępne na rynku były nędznej jakości, fatalnej trwałości i niedostosowane do współczesnych wyświetlaczy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Potwierdzam, mam nawet w torbie jeden egzemplarz takiego czujnika dla niedowiarków. Pokazuje takie herezje, że ręce opadają. Potwierdza się zatem wielokrotnie powtarzana opinia, że z trwałością i1 Display 2/LT jest katastrofalnie. Czujnik po 2 latach nadaje się do wyrzucenia. Jest to co niektórym mocno niekorzystna opinia, bo mam parę takich nowych (jeszcze sprawnych) do sprzedania. Nie wiem co z nimi mam teraz zrobić.
    A może napisać, że masz specjalne względy u dystrybutora, który wysyła Ci tylko te najlepsze, wyselekcjonowane egzemplarze, które osobiście testujesz przez pół roku, zanim odważysz się sprzedać klientom. Myślę, że to załatwi sprawę.

Domyślnie

Jak juz kupię kalibrator i SV II, to mam 2 pytania:
    1) parametr kontrastu zadać 1:500 czy zostawić niezmieniony, zaproponowany domyślnie przez SV II?
    2) parametr gamutu "native" czy "Adobe RGB"?
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    1) parametr kontrastu zadać 1:500 czy zostawić niezmieniony, zaproponowany domyślnie przez SV II?
    Lepiej nie przekraczać 500:1. Większy nie oznacza w tym przypadku lepszy.

2) parametr gamutu "native" czy "Adobe RGB"?
    Im mniejszy gamut tym monitor łatwiejszy do opanowania. Przy bardzo szerokogamutowych monitorach i tak samo szerokogamutowych drukarkach ustalenie przewidywalnego odcienia skóry graniczy z cudem. Przycięcie do AdobeRGB czasem ułatwia sporo pracę.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Lepiej nie przekraczać 500:1. Większy nie oznacza w tym przypadku lepszy.
    ...Przy bardzo szerokogamutowych monitorach i tak samo szerokogamutowych drukarkach ustalenie przewidywalnego odcienia skóry graniczy z cudem. Przycięcie do AdobeRGB czasem ułatwia sporo pracę.
    Dziękuję za informację. Rozumiem, że stopniowanie trudności w ustawieniu akceptowalnego koloru skóry wygląda następująco (w kolejności od "najtrudniejszego" gamutu):

native > Adobe RGB > sRGB , tak?

Jeszcze jedno pytanie: czy kalibracja P221W do sRGB za pomocą kalibratora:
    a) powoduje zmarnowanie potencjału lcd?
    b) powoduje, iż nie ma sensu fotografować z profilem Adobe RGB w korpusie?
    c) jest o tyle sensowna, że triada sRGB monitor - karta graf. - nef +obszar roboczy gwarantuje lepszą przewidywalność efektów w kontekście preferencji większości labów, które preferują przyjmowanie jpgów z wszytym sRGB (ew. wszytymi w miarę aktualnymi profilami papieru, które ów "cywilizowany" lab udostępnia)?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

native > Adobe RGB > sRGB , tak?
    W przypadku P221W naturalny gamut nie wychodzi specjalnie poza AdobeRGB, więc to nie problem, ale w innych, szczególnie w połączeniu z super szerokogamutowymi drukarkami, pracuje się trudniej.

a) powoduje zmarnowanie potencjału lcd?
    Tak. Ten monitor nie ma możliwości bezkarnego modelowania gamutu.

b) powoduje, iż nie ma sensu fotografować z profilem Adobe RGB w korpusie?
    Nie, lepiej mieć materiał o szerszej informacji barwnej niż węższej.

c) jest o tyle sensowna, że triada sRGB monitor - karta graf. - nef +obszar roboczy gwarantuje lepszą przewidywalność efektów w kontekście preferencji większości labów, które preferują przyjmowanie jpgów z wszytym sRGB (ew. wszytymi w miarę aktualnymi profilami papieru, które ów "cywilizowany" lab udostępnia)?
    Trudniej pracuje się jeśli urządzenie końcowe jest szerokogamutowe. W przypadku minilabu nie jest to żaden problem.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

To ja się podepnę do wątku.

Który zestaw lepszy do kalibracji sprzętowej NECa P221W :

basICColor Display 5 + i1Display Pro

czy

SV II + i1Display Pro

Obecnie używam SV II + i1Display2, ale zamierzam zmienić go na i1Display Pro. W przyszłości zamierzam kupić lapka i do niego podłączyć NECa.

Domyślnie

basICColor lepszy, bo np można nim kalibrować inne monitory i bez problemu legalnie do kupienia.

Domyślnie

Interface basICColor Display 5 wygląda dość przyjaźnie A czy przy kalibracji (pod obróbkę zdjęć) lepiej skorzystać z ustawień standardowych softa, czy samemu coś pogmerać w ustawieniach (WB, kontrast, gamut, jasność itp).

Domyślnie

BTW.

Zauważyłem Tom01, że u ciebie i1Display Pro wychodzi (naj)taniej niż na alledrogo ok. 820 zł z przesyłką...?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów