Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Domyślnie

Jako ciekawostka dla porównania z wynikami nowego i1Display Pro - krzyżowa walidacja kilkuletniego i1Display2 na PA241W skalibrowanym referencyjnie basICColor DISUCUSem. Sensor ten pobił chyba rekord świata błędu pomiaru - skala wykresu jest niestety 17x za mała by pokazać pikową odchyłkę (89 dE76!!!!):

Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 13-10-2011 o 15:44

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Sensor ten pobił chyba rekord świata błędu pomiaru
    Potwierdzam, mam nawet w torbie jeden egzemplarz takiego czujnika dla niedowiarków. Pokazuje takie herezje, że ręce opadają. Potwierdza się zatem wielokrotnie powtarzana opinia, że z trwałością i1 Display 2/LT jest katastrofalnie. Czujnik po 2 latach nadaje się do wyrzucenia. Jest to co niektórym mocno niekorzystna opinia, bo mam parę takich nowych (jeszcze sprawnych) do sprzedania. Nie wiem co z nimi mam teraz zrobić.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Wypowiedź dotyczyła kolorymetru i1Display2, natomiast mówimy tutaj o jego następcy i1Display3, sprzedawanego przez X-Rite pod nazwą i1Display Pro/ColorMunki Display
    A czy i1Display Pro/ ColorMunki Display różnią się czymś od siebie poza ceną?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcys Zobacz posta
    A czy i1Display Pro/ ColorMunki Display różnią się czymś od siebie poza ceną?
    ColorMunki ma uproszczone oprogramowanie i sprzętowego laga, który spowalnia działanie kolorymetru. Do tego nie jest wspierany przez oprogramowanie firm trzecich - nie działa z NEC SpectraView II, prawdopodobnie nie będzie działać z ColorNavigatorem 6.1, nie widzę go też na liście SpectraView profilera 5 (choć Karl Koch odgrażał się, że basICColor display będzie oferować dla niego wsparcie).

Sprzętowo to praktycznie to samo, natomiast funkcjonalnie mocno ograniczony w stosunku do i1pro.

Domyślnie

ColorMunki ... - nie działa z NEC SpectraView II...
    Kurde, to gdzie ja wyczytałem, że ColorMunki Photo współdziała ze Spectra View II? Jeśli nie tu, to być może na MVA lub innym regionalnym forum fotograficznym, na pewno to gdzieś wyczytałem, aż muszę poszukać...

Sprzętowo to praktycznie to samo, natomiast funkcjonalnie mocno ograniczony w stosunku do i1pro.
    do i1Display Pro ma się rozumieć?
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Potwierdzam, mam nawet w torbie jeden egzemplarz takiego czujnika dla niedowiarków. Pokazuje takie herezje, że ręce opadają. Potwierdza się zatem wielokrotnie powtarzana opinia, że z trwałością i1 Display 2/LT jest katastrofalnie. Czujnik po 2 latach nadaje się do wyrzucenia. Jest to co niektórym mocno niekorzystna opinia, bo mam parę takich nowych (jeszcze sprawnych) do sprzedania. Nie wiem co z nimi mam teraz zrobić.
    Zastanawiam się, czy nie można by ich zastosować w charakterze detektorów podczerwieni :

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    Kurde, to gdzie ja wyczytałem, że ColorMunki Photo współdziała ze Spectra View II? Jeśli nie tu, to być może na MVA lub innym regionalnym forum fotograficznym, na pewno to gdzieś wyczytałem, aż muszę poszukać...

do i1Display Pro ma się rozumieć?
    Tak - ograniczony w stosunku do i1Display Pro, tego ostatniego zapewne będzie można używać z oprogramowaniem specjalistycznym innych producentów (NEC, EIZO, Quato itd.).

ColorMunki Photo chodzi ze SpectraView jak burza, natomiast ColorMunki Display ni cholery. Warto w tym miejscu zwrócić uwagę, że X-Rite zastosował najbardziej szatańską i piekielnie dezinformującą nomenklaturę dla swych produktów, w której gubią się pewnie nawet oni sami:

ColorMunki Photo/Design (spektrofotometr)
    ColorMunki Create (stary kolorymetr i1d2)
    ColorMunki Display (nowy kolorymetr i1d3)

i1 Pro (spektrofotometr)
    i1 Display 2/LT (stary kolorymetr i1d2)
    i1 Display Pro (nowy kolorymetr i1d3)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    ColorMunkiPhoto działa ze Spectraview II. Czornyj pisał o ColorMunki Display

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirekkania Zobacz posta
    ColorMunkiPhoto działa ze Spectraview II. Czornyj pisał o ColorMunki Display
    Tak, spojrzałem potem do postu marcysa, już po fakcie. Zmęczenie daje znac o sobie, ale miło, że Czornyj usystematyzował produkty x-rite. Czasem lepiej dmuchac na zimne, bo pominięcie jednego słowa może napytac duzo biedy. Dzięki mirekkania za czujność.

Domyślnie

A da się sprofilować ColorMunki Photo lub i1 Display Pro laptopa Samsunga (matryca led połysk)?
    Z tego co się orientuję, wg stanu na dz. 14.10.2011 r. różnica cenowa między ww. spektrofotometrem a kolorymetrem wynosi ok. 800-900 zł. Jest pytanie czy warto wydać ciężką krwawicę na CMP czy lepiej i1DP i za resztę jakiś obiektyw?

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów