Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zelik3358 Zobacz posta
    Interface basICColor Display 5 wygląda dość przyjaźnie A czy przy kalibracji (pod obróbkę zdjęć) lepiej skorzystać z ustawień standardowych softa, czy samemu coś pogmerać w ustawieniach (WB, kontrast, gamut, jasność itp).
    Oczywiście, że należy pogmerać. W standardzie basICColor np proponuje kalibrację do percepcyjnej krzywej jasności zamiast 2.2. Generalnie do foto są dość sztywne parametry. Kalibrować należy tak, aby uzyskać konkretne wartości parametrów obrazu. Najbardziej oczywiste to temperatura barwowa i jaskrawość ale równie ważne, a niedoceniane, to punkt czerni i wynikający z niego kontrast obrazu.

BTW.
    Zauważyłem Tom01, że u ciebie i1Display Pro wychodzi (naj)taniej niż na alledrogo ok. 820 zł z przesyłką...?
    To chyba dobrze, nie?
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Aaaaa... i chętnie zainteresowałbym się też osłoną tekturową do monitora EIZO UM2 (ja używałbym jej do NECa P221W).

Domyślnie

Aaaaa... i chętnie zainteresowałbym się też osłoną tekturową do monitora EIZO UM2 (ja używałbym jej do NECa P221W).
    Jakby co proszę zagadnąć mnie poza forum.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Oczywiście, że należy pogmerać. W standardzie basICColor np proponuje kalibrację do percepcyjnej krzywej jasności zamiast 2.2. Generalnie do foto są dość sztywne parametry. Kalibrować należy tak, aby uzyskać konkretne wartości parametrów obrazu. Najbardziej oczywiste to temperatura barwowa i jaskrawość ale równie ważne, a niedoceniane, to punkt czerni i wynikający z niego kontrast obrazu.
    Ja SV II mam ustawione mniej więcej (pod foto):

WB: D65
    Jasność: 100-110cd/m2
    Kontrast: 250-300
    Punkt czerni: wynika z ustawienia kontrastu
    Gamma: domyślnie 2.2
    Color gamut: Native (full). Niestety nie ma wyboru AdobeRGB.

Domyślnie

Ja SV II mam ustawione mniej więcej (pod foto)
    No i mniej więcej ok.

Domyślnie

Witam.

Właśnie skalibrowałem swojego Nec'a P221W świeżo dostarczonym (od was) i1Display Pro i basICColor Display 5.
    Czy wynik jest zadowalający?

Domyślnie

Czy wynik jest zadowalający?
    Wygląda ok, choć 100 nitów to spora jaskrawość. Jakie ma Pan światło w pomieszczeniu? I dlaczego krzywa jasności to L*?
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-08-2012 o 19:34

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów