-Podmiana tła
-Miejscowe ściemnianie i rozjaśnianie (dodge burn)
-zmiana kolorów,nasycenia
Szukaj
-Podmiana tła
-Miejscowe ściemnianie i rozjaśnianie (dodge burn)
-zmiana kolorów,nasycenia
blackangelek Tło sam malowałeś w PS, czy tylko podmieniłeś?![]()
Podmienione i zmodyfikowane![]()
Fajnie, dawaj więcej Before-After jak masz![]()
Ołkej. Przed chwilą sobie wygrzebałem jakieś z sesji z kwietnia i się pobawiłem:
Jakaś godzinka zeszła z hakiem :
-Usunięcie tła
-Gradient+efekty świetlne +wzorek na tło
-Usunięcie niedoskonałości skóry (filtr górnoprzepustowy)
-Usunięcie brzydkich cieni stemplem+rozmyciem+dopasowaniami jasności cieni
-Wydobycie wzorku z sukni przez zaznaczenie go i zmianę kontrastu/jasności i balans kolorów
-Dodge/burn na skórę
-Poprawa koloru skóry
-Drobne zmiany kontrastu itp.
To i coś ode mnie w temacie - niestety w obróbce uprawiam jedynie retusz - no i tylko LR, więc możliwości ograniczone:
Modyfikacje:
- Kalibracja kolorów: "Portret"
- Korekta ekspozycji, wb, kontrastu, podniesiony vibrance, dokładniej dopasowana krzywa jasności
- Suwaki HSL - balans kolorów - saturacja kanałów dopasowana do gustu, przede wszystkim pomarańcze i zielenie
- Ocieplony kolor skóry poza twarzą (makijaż, więc generalnie inna obróbka twarzy niż reszty ciała)
- Wygładzona skóra za pomocą zmniejszonego clarity
- Dodatkowo wygładzone przez clarity zmarszczki pod oczami
- Podniesiony kontrast tęczówek, odsaturowanie i minimalne rozjaśnienie białek oczu
- Podniesiony kontrast na skórze, wraz z dopasowaniem jej jasności (doświetleniem)
- Zmiana kontrastu włosów, ich nasycenia i eksperymentalnie - nadanie im innego odcienia
- Odsaturowanie bluzki by zdjąć niebieskie zabarwienie cieni
- Korekty plamek, zmniejszenie cienia na łokciu (teraz widzę, że trochę słabo wykonane), zmniejszenie ekspozycji jasnych partii koszulki
- Usunięcie widocznego ożebrowania stanika (nie porywałem się na wyprasowanie bluzki)
- Dostosowanie poziomów odszumiania (dodatkowe całościowe wygładzanie) oraz wyostrzania
Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 14-10-2011 o 00:56
Bardzo się cieszę że taki wątek powstał
Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB
Kolejne, tym razem portret nieco inaczej:
Zaczynałem od wywołania pliku RAW w ACR, ekspozycja, cienie, światła ustawione według gustu.
W Photoshopie to już malowanie, (ważne aby mieć tablet graficzny do takich rzeczy)
Usunięcie niedoskonałości na twarzy - stempel i pędzel korygujący
Na warstwach ustawienie odpowiedniej barwy - przy pomocy balans bieli i barwa/nasycenie później nakładanie danego koloru na część twarzy
rozjaśnienie wąsów brody i brwi używając pędzla i jasnego koloru w tym przypadku jasny niebieski. Średnica pędzla ustawiona na 1px
Rozjaśnienie i przyciemnienie niektórych elementów (np. oczy) - na krzywych i maskach
Skontaktuj się z nami