Close

Strona 251 z 371 PierwszyPierwszy ... 151201241249250251252253261301351 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 501 do 2 510 z 3702

Domyślnie

Przenieście się z dyskusją o iphonach czy etyce korporacji gdzie indziej, proszę.

To jak rozumiem miał być wątek o tym czy, dlaczego, jak... używać komputerów z OSX.
    Nie wiem czy z punku widzenia użytkownika MACa istotna jest polityka zakupowa czy też niszczycielska firmy Apple, Microsoft czy Wólczanka.
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

Wybacz, ale nie zajmuję się studiowaniem historii firmy microsoft.

To, że wiem co nie co o Siri wynika z bardzo prostego faktu - ciekawości dlaczego u mnie nie będzie działać. Przez ciekawość przeczytałem ileś tam artykułów na internecie (nietrudno je znaleźć) od technicznych po biznesowe. Moja ciekawość została zaspokojona.

Edit:
    Henio Jawa, słusznie. Z mojej strony EOT
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hijax_pl Zobacz posta
    Wybacz, ale nie zajmuję się studiowaniem historii firmy microsoft.

To, że wiem co nie co o Siri wynika z bardzo prostego faktu - ciekawości dlaczego u mnie nie będzie działać. Przez ciekawość przeczytałem ileś tam artykułów na internecie (nietrudno je znaleźć) od technicznych po biznesowe. Moja ciekawość została zaspokojona.

Edit:
    Henio Jawa, słusznie. Z mojej strony EOT
    powiedz mi dlaczego u mnie nie będzie działać jak zawarłem swego rodzaju umowę licencyjną i firma postanowiła że program przestanie działać mimo że żadna umowa nie została by złamana! jeśli teraz coś się zmienia to z nową wersją ale stara nie musi jak dla mnie być aktualizowana i co zonk, nie da się łatwo wytłumaczyć?
    jeśli ktoś chce to niech zmoderuje ostatnie prawie 300stron ale nie wy jestescie od tego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez haki Zobacz posta
    Niestety mój nowy macbook i5 8gb pamięci nie daje rady przekształcić (rozdzielczości 2x1m 300dpi ( 430 mb .PSD )) i zapisać pliku wyjściowego .JPG który zajmuje 25mb. co jest nie tak? . Safari, gg, mail, itunes, (wszystko wyłączyłem i nic.) Na starym laptopie 4gb ramu Win 7, bez problemu daje radę. A tu myśli myśli i po 3 minutach kaszana.

Nie bede probowal tlumaczyc, dlaczego akurat tego pliku nie mozesz zapisac jako JPG (chociaz pamietam, ze niektore wersje Shopa nie radzily sobie z zapisem JPGa, ktory mial powyzej 10000 pikseli, a w niektorych nawet nie udalo sie stworzyc wiekszego dokumentu).
    Przyczepie sie do sposobu pracy. Skladac cos takiego w Photoshopie, to ja kupic sobie 600-konna Scanie, po to, zeby jezdzic nia na cotygodniowe zakupy do marketu (dla 4 osobowej rodziny). Raz! 2x1 m w 300 DPI?? Na jakiego grzyba?? Ktos te 2 metrowa tablice bedzie ogladal z odleglosci 20 cm, ze konieczne jest 300 DPI? Dwa! Takie rzeczy robi sie w programach do skladu lub programach wektorowych, gdzie taki projekt wazy miedzy kilkaset KB a kilka MB! A Ty sie z tym bujasz na pliku 430 MB, ktorego na dodatek nie mozesz zapisac??

Teraz wyobraz sobie, jakbys mial zrobic billboard w rozmiarze 5x2,5 metra. Musialbys miec chyba z 16 GB RAMu.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Skoro pod windowsem problemu nie ma, to na Macu też być nie powinno. A Ram jest tak tani, że 16 GB wydaje się bardzo rozsądną opcją i jakbym zmieniał PC to pewnie tyle by w nim było. No ale to nie istotne bo na windowsie działało pod obecnym ramem, a nie pod 16GB.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skinny500 Zobacz posta
    Skoro pod windowsem problemu nie ma, to na Macu też być nie powinno.
    Przy tak abstrakcyjnie nieefektywnym przykladzie techniki pracy -- rozne problemy moga sie pojawiac niezaleznie od platformy systemowej. W tym przypadku nie winilbym ani MacOSa ani Windowsa (gdyby bylo odwrotnie). Problem lezy miedzy monitorem a oparciem krzesla...

Cytat Zamieszczone przez skinny500 Zobacz posta
    A Ram jest tak tani, że 16 GB wydaje się bardzo rozsądną opcją i jakbym zmieniał PC to pewnie tyle by w nim było.
    Nawiazujac do wczesniejszej analogii o samochodach i zakupach... Jesli ciagniki siodlowe w zestawie z 3-osiowa naczepa, stanialyby do poziomu kompaktowych osobowek, to tez bys sobie kupil, zeby co piatek takim zespolem przywozic koszyk jedzenia z Tesco? Argumentem w wyborze podzespolow czy w ogole narzedzi pracy, nie powinny byc nieskie ceny, tylko rzeczywista potrzeba. Wielkoformatowe prace, montuje sie w programach, ktore pracuja na prevkach bitmap i elementach wektorowych (teksty, grafiki, etc.). Tak opracowywane projekty, waza ulamek tego, co ich odpowiedniki w bitmapach (traktowanych per piksel). Raz, ze praca trwa znacznie szybciej (jak w edytorze bitmapowym w rozmiarach najwyzej setek pikseli), a dwa; proces archiwizacji czy przesylania danych, otwierania tego na kolejnym komputerze, juz nie mowiac o drukowaniu, odbywa sie w normalnym czasie.
    Ostatnio edytowane przez stig ; 11-10-2011 o 07:56
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Nie bede probowal tlumaczyc, dlaczego akurat tego pliku nie mozesz zapisac jako JPG (chociaz pamietam, ze niektore wersje Shopa nie radzily sobie z zapisem JPGa, ktory mial powyzej 10000 pikseli, a w niektorych nawet nie udalo sie stworzyc wiekszego dokumentu).
    Przyczepie sie do sposobu pracy. Skladac cos takiego w Photoshopie, to ja kupic sobie 600-konna Scanie, po to, zeby jezdzic nia na cotygodniowe zakupy do marketu (dla 4 osobowej rodziny). Raz! 2x1 m w 300 DPI?? Na jakiego grzyba?? Ktos te 2 metrowa tablice bedzie ogladal z odleglosci 20 cm, ze konieczne jest 300 DPI? Dwa! Takie rzeczy robi sie w programach do skladu lub programach wektorowych, gdzie taki projekt wazy miedzy kilkaset KB a kilka MB! A Ty sie z tym bujasz na pliku 430 MB, ktorego na dodatek nie mozesz zapisac??

Teraz wyobraz sobie, jakbys mial zrobic billboard w rozmiarze 5x2,5 metra. Musialbys miec chyba z 16 GB RAMu.
    Hej Stig, dzięki za odpowiedź, może też prawda, że nie powinno być w 300DPI ale zawsze mnie tak uczono i tak robię, te "plakaty" będą wisieć na płotach więc jest możliwość, że ktoś je sobie z bliska zobaczy choć jest to bez sensu-prawda bo i tak nic nie przeczyta z takiej bliskiej odległości. Jeżeli chodzi o inne programy nie korzystam z Corela, bo po prostu nie lubię. nie muszę mieć tego jako wektor ileś tam krotny, bo jak ustawię 300 DPI to wg mnie będzie dobrze i nie muszę się męczyć z nieznanym interfejsem corela czy innych wektorowych programów. Plik zajmuje 430 mega prawda, ale już po zapisaniu w shopie na win7 zajmuje 24 mega więc to nie jest tak dużo i można się pokusić. Oczywiście przyznaję Ci rajcę, ale trochę się bronię

btw. wcześniej pisałem o problemach z czytaniem niektórych płyt ze stacji DVD w moim macbooku którego kupiłem 2 tyg temu. Poszedłem do iSpotu i okazało się, że im maki czytają moją płytkę, poszedł na serwis w Łodzi(wymiana napędu na nowy), podobno jutro do odbioru, zobaczymy...
    Nikon (d700, d80) + grip)) + N 50 f/1.4 + N 70-200 f/2.8 VRII + sb-900
    www.tomasztomaszewski.com.pl

Domyślnie

ale zawsze mnie tak uczono i tak robię
    A tak z ciekawości - gdzie Cię tak uczono?

I drugie pytanie - jest Corel na Maka?
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Domyślnie

Hej Stig, dzięki za odpowiedź, może też prawda, że nie powinno być w 300DPI ale zawsze mnie tak uczono i tak robię
    To zweryfikuj te wiedze, bo to jest tylko czesc prawdy. 300 DPI tyczy sie materialow ogladanych z bardzo bliska (odbitka w reku), a zeby ogarnac wzrokiem 2 metrowy baner, trzeba odejsc od niego na przynajmniej 2 metry.

Jeżeli chodzi o inne programy nie korzystam z Corela, bo po prostu nie lubię.
    A co trzeba lubic? Okreslic rozmiar dokumentu, wpisac tekst, narysowac prostokat, zaimportowac ten motyw roslinny, zrobic duplikat, "odbic" w poziomie i gotowe. Plik bedzie wazyl pewnie z 50 kb i zrobisz wszysko szybciej niz zajmuje sam zapis PSDka.

nie muszę mieć tego jako wektor ileś tam krotny
    Ze co? Co "iles tam krotny"?

jak ustawię 300 DPI to wg mnie będzie dobrze i nie muszę się męczyć z nieznanym interfejsem corela czy innych wektorowych programów.
    Ale tym czasem meczysz sie z plikiem prawie 0,5 GB. To jest wg Ciebie sensowne?

Plik zajmuje 430 mega prawda, ale już po zapisaniu w shopie na win7 zajmuje 24 mega
    Kompletnie mylisz pojecia. Tyle, to zajmuje plik JPG, a nie grafika w nim zawarta. Nawet tylko 1-warstwowa grafika 2x1 m w 300 DPI, w pamieci wazy prawie 800 MB! Teraz pomysl, ile zajmuje to wszystko, skoro masz iles tam warstw. No i wtedy zastanow sie, czy mieszanie w pamieci, ilus tam gigabajtami danych, ktore w efekcie sa wizualnie zblizone co najwyzej do zwyklej wizytowki, ma jakis sens.

Cytat Zamieszczone przez hijax_pl
    I drugie pytanie - jest Corel na Maka?
    Podobno jest. Ale jest tez InDesign, Illustrator, a nawet zupelnie darmowe (np. Scribus).
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

To zweryfikuj te wiedze, bo to jest tylko czesc prawdy. 300 DPI tyczy sie materialow ogladanych z bardzo bliska (odbitka w reku), a zeby ogarnac wzrokiem 2 metrowy baner, trzeba odejsc od niego na przynajmniej 2 metry.
    czyli ile powinienem ustawić DPI jak robię w photoshopie?

A co trzeba lubic? Okreslic rozmiar dokumentu, wpisac tekst, narysowac prostokat, zaimportowac ten motyw roslinny, zrobic duplikat, "odbic" w poziomie i gotowe. Plik bedzie wazyl pewnie z 50 kb i zrobisz wszysko szybciej niz zajmuje sam zapis PSDka.
    Tekst ok, a jak te kwiatki zrobię w postać wektorową? niestety nie umiem. odbić?

Ze co? Co "iles tam krotny"?
    chodziło mi o to, że nie potrzebuję wektora
    Nikon (d700, d80) + grip)) + N 50 f/1.4 + N 70-200 f/2.8 VRII + sb-900
    www.tomasztomaszewski.com.pl

Strona 251 z 371 PierwszyPierwszy ... 151201241249250251252253261301351 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów