Close

Strona 85 z 104 PierwszyPierwszy ... 3575838485868795 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 841 do 850 z 1040

Wątek: D5100

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mister Zobacz posta
    Skąd wziąłeś takie informacje
    Moim zdaniem z aparatem kolegi jest coś nie tak.
    Po dokładnym obejrzeniu wszystkich zdjęć kolegi z tego aparatu stwierdzam że faktycznie coś jest nie tak z tym aparatem. Ciekaw jestem czy serwis sobie z tym poradzi, oby nie stwierdzili że wszystkie parametry mieszczą się w normie. Zastanawia mnie fakt skąd bierze się taka duża różnica w odwzorowaniu kolorów tego samego modelu aparatu, skoro zastosowano tą samą matrycę, procesor i oprogramowanie. Kiedyś miałem podobną sytuację z moim canonem S5 IS i wizyta w serwisie nic nie zmieniła.
    Faktem natomiast jest że kolorystyka w Canonach i Nikonach trochę się się różni, ale to kwestia gustu.
    Ostatnio edytowane przez zgera ; 07-10-2011 o 13:10
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sabol72 Zobacz posta
    Sprawdzałem w różnych ustawieniach, ustawiałem kilkakrotnie balans bieli. Nic - dalej "sino - niebieskie".https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink
    Dla mnie na tym zdjęciu zadziwiająca jest tylko głębia ostrości: ogniskowa 18 mm, przysłona 10 odległość około 15 m - w zasadzie wszystko co widać (poza pierwszym planem) powinno być ostre.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jo44 Zobacz posta
    Dla mnie na tym zdjęciu zadziwiająca jest tylko głębia ostrości: ogniskowa 18 mm, przysłona 10 odległość około 15 m - w zasadzie wszystko co widać (poza pierwszym planem) powinno być ostre.
    Przecież to programowo zostało zrobione...
    D700+Grip
    N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700

D5200+18-55

Domyślnie

Jesli aparat swiruje pomimo poprawnie ustawionego balansu bieli, to tylko serwis.
    Jednakowoż zaczalbym od resetu ustawien i ponownym sprawdzeniu balansu bieli.
    Nikon ma domyslnie ustawione nieco chlodniejsze barwy, ale to jest przeginka. Mialem podobny problem z kompaktem canona i naprawiono to bez szemrania.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KamilM Zobacz posta
    Przecież to programowo zostało zrobione...
    I na podstawie obrobionego zdjęcia mamy cos powiedzieć o aparacie?
    Ostatnio edytowane przez jo44 ; 07-10-2011 o 14:08

Domyślnie

jo44 czytaj dokładnie co się piszę w temacie, bo później robisz niepotrzebne zamieszanie...
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez STomasz Zobacz posta
    jo44 czytaj dokładnie co się piszę w temacie, bo później robisz niepotrzebne zamieszanie...
    Ależ nie pisałem do Ciebie.

Domyślnie

Mam z tym nadmiarem niebieskiego podobnie. Natomiast mam inne pytanie. Po otworzeniu innego pliku raw w programie capture nx 2 obraz jest jak żyleta. Po wykonaniu jakiejkolwiek czynności (zmiana kontrastu, nasycenia balansu bieli itd.) ostrość i szczegółowość nieco (ale widocznie) spada. Czy wiecie co jest tego przyczyną?
    nikon d 50, nikon d 5100, nikkor 50 1.8 D, nikkor 24 2.8 D, nikkor 16-85 VR

Domyślnie

Z nadmiarem niebieskiego jest rzeczywiście problem... Co więcej, problem jest też z ustawieniem go poprawnie w programie. W przypadku d 50, nawet gdy aparat zwariował, stosowałem funkcję white balance - calculate automatically i było ok. W przypadku d 5100 jest jeszcze gorzej - nadmiar niebieskiego, ale też zielonego wzmaga się...
    nikon d 50, nikon d 5100, nikkor 50 1.8 D, nikkor 24 2.8 D, nikkor 16-85 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brzózek Zobacz posta
    Z nadmiarem niebieskiego jest rzeczywiście problem... Co więcej, problem jest też z ustawieniem go poprawnie w programie. W przypadku d 50, nawet gdy aparat zwariował, stosowałem funkcję white balance - calculate automatically i było ok. W przypadku d 5100 jest jeszcze gorzej - nadmiar niebieskiego, ale też zielonego wzmaga się...
    No nie wiem czy jest problem. Ja mam ustawianie bieli na automacie i białe jest białe. Żaden kolor nie przebija. Cuda zaczęły się dziać jak pobawiłem się z zastosowaniem fotki z białym tłem. Skończyło się resetem puszki i jest OK.
    Jest jeszcze jedna sprawa. Kalibracja kolorów monitora. Powiecie, że macie dobrze ustawione kolory, ja też tak sądziłem do póki dopóty kupiłem sobie przyrządzik do kalibracji kolorów. Po skalibrowaniu białe na monitorze jest białe. A nie białe w jakimś odcieniu, a fotki wyglądają całkiem inaczej. Teraz fotki są takie same jak na monitorku w puszcze.
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Strona 85 z 104 PierwszyPierwszy ... 3575838485868795 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów