Close

Strona 235 z 371 PierwszyPierwszy ... 135185225233234235236237245285335 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 341 do 2 350 z 3702

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Czy jest jakiś problem/wada/różnica w działaniu/ograniczenie przy postawieniu hackintosha na zwykłym PC?
    Tak. Są problemy większe lub mniejsze w zależności od konfiguracji PC.
    Absolutnie nie szukaj informacji na takim forum jak nasze
    Idż tu:
    http://forum.osx86.org.pl
    Poziom będzie technicznie wysoki ale znajdziesz odpowiedzi i ludzi którzy pomogą Ci w ewentualnym realizowaniu projektu.
    Jest też problem z legalnością - bardzo różnie interpretowany.
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skinny500 Zobacz posta
    Ale co to ma do rzeczy że dla ciebie nie ma to większego znaczenia. Jest głośniejsze niż w iMacuwięc wymień na takie żeby nie było. Ok, 150 zł, a co z kartą graficzną? Ile ci wychodzi po dodaniu wszystkiego (nie zapomnij o systemie)? Nie jest już tak różowo? Co temperatury mają do rzeczy? Kogo one obchodzą, mają się mieścić w normach. Poza tym wersje mobilne mają zupełnie inne zakresy temperatur, na stronie producenta są nawet dokładne tabele z takimi danymi. Ale dalej nie wiem co one mają do rzeczy. Od lat każdy mój procesor chodzi na temperaturach które sa uznawane za przekroczenie wszelkich norm i procesora żadnego nie spaliłem. Płyt nie jestem w stanie zliczyć ile, ale procesora żadnego. Karta graficzna chodziła kilka lat na napięciu uznanym za śmiertelne dla niej (1,45 zamiast 1,2), a do bicia rekordów szło 1,6 i karta działa do dzisiaj tyle że już nie używana (ale kilka lat chodziła non 24h/dobę). Temperatury też były nieciekawe, bo bez wody 4 wentylatory z ogromnym radiatorem musiały chłodzić. Ludzie myślą że temperatury są szkodliwe, no i mają rację, bo taka karta/procesor pochodzi 30 lat zamiast 50. Na takie rzeczy się nie patrzy. Działa? Działa.
    Skoro temperatura sie nie liczy to zmienianie boxowego coolera jest niepotrzebne. Tylko ustawic mu minimalene obroty i bedzie cisza, jak ma(c)kiem zasial. A coz karta graficzna? Ta ktora podalem bedzie cicha i wydajna. Nie widze potrzeby zmiany czegokolwiek tutaj.

Na monitorach zupelnie sie nie znam, stad pytanie do innych uzytkownikow forum: ile kosztuje monitor analogiczny do tego w iMacu?

iMac nie ma odpowiednika, więc jakie by nie było porównanie, jest błędne.
    Czyli na przykladzie neizwykle malej czesci rynku, bo mowil Pan tylko o komputerach klasy workstation feruje Pan wyroki ze Mac jest tanszy?
    Przecież nie ma Pan iMaca, proszę więc nie ferować wyroków.
    Ale moge ocenic wyniki benchmarkow karty graficzenj zastosowanej w tym iMacu i ocenic wydajnosc procesora ktory zostal w nim zamontowany. Czy ocenia Pan wydajnosc sprzetu patrzac jak szybko sie wlacza system?
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 05-10-2011 o 19:40
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    A coz karta graficzna? Ta ktora podalem bedzie cicha i wydajna. Nie widze potrzeby zmiany czegokolwiek tutaj.
    To z nieba mi spadasz, bo przed premierą D3 zmieniam grafikę i chętnie kupię właśnie tą. Więc jaki konkretnie model hałasuje maksymalnie tak jak mobilny 6770M. Dodam że miałem odpowiednik tej grafiki w najcichszej wersji, Asus ją robił na własnym pcb. Niestety takiej ciszy o jakiej mówisz nie miałem.

I ile ci wyszło cenowo póki co (pomińmy narazie monitor, później się doda)?

Domyślnie

czy jest jakiś problem/wada/różnica w działaniu/ograniczenie przy postawieniu hackintosha na zwykłym PC?
    Hackintosh jest bardziej problematyczny od normalnego Maca. Nie da się poskładać całkowicie identycznego, więc czasami aktualizacja coś wywali. Sporo rzeczy jest emulowanych programowo. Jak pisałem miałem dwa lata OSX na naprawdę solidnym składaku, ale po przesiadce na Mac Pro system zyskał drugie życie.

Na monitorach zupelnie sie nie znam, stad pytanie do innych uzytkownikow forum: ile kosztuje monitor analogiczny do tego w iMacu?
    Ekran w iMac-u jest niemal dokładnie taki jak w ACD, więc ceny są.

Czyli na przykladzie neizwykle malej czesci rynku, bo mowil Pan tylko o komputerach klasy workstation feruje Pan wyroki ze Mac jest tanszy?
    Przyjęliśmy przykład podrzucony przez P. Widlaka który się w międzyczasie ulotnił. Wyszło, że "workstation" kosztuje każda mniej więcej tyle samo niezależnie od producenta. Można też sprawdzić coś od HP, też jest podobnie - rzucałem okiem. Argument więc jakoby ceny Mac Pro były idiotycznie wysokie został rzucony w przestrzeń nawet bez sprawdzenia. Nie jest to więc żaden argument, tylko projekcja uprzedzeń, że na pewno tak jest, bez zorientowania się w temacie. Większość argumentacji w wątku prezentuje tą samą wartość merytoryczną.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Henio Jawa Zobacz posta
    Tak. Są problemy większe lub mniejsze w zależności od konfiguracji PC.
    Absolutnie nie szukaj informacji na takim forum jak nasze
    Idż tu:
    http://forum.osx86.org.pl
    Poziom będzie technicznie wysoki ale znajdziesz odpowiedzi i ludzi którzy pomogą Ci w ewentualnym realizowaniu projektu.
    Jest też problem z legalnością - bardzo różnie interpretowany.
    Dzięki, właśnie sam już zacząłem grzebać, bo ten wątek jednak żyje własnym życiem i niewiele się tu dowiem, wszak inni są bardziej zainteresowani kopaniem się nawzajem

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Hackintosh jest bardziej problematyczny od normalnego Maca. Nie da się poskładać całkowicie identycznego, więc czasami aktualizacja coś wywali. Sporo rzeczy jest emulowanych programowo. Jak pisałem miałem dwa lata OSX na naprawdę solidnym składaku, ale po przesiadce na Mac Pro system zyskał drugie życie.
    Rozumiem. Jest to jednak odczuwalne (różnica między mac a h-mac) przy pracy w Adobe Premiere/After Effects + Photoshop? Będę miał jakiś zysk w stosunku do Win7 ?
    Ostatnio edytowane przez morzon ; 05-10-2011 o 19:53

Domyślnie

Że się tak wtrącę - myślę o kupnie nowego kompa w niedalekiej przyszłości do montażu i obróbki video - myślę o PC ze względu na cenę, ale podoba mi się OS X (po prostu podoba mi się wygląd i obsługa - nie znam się na systemach, ustawieniach itd - to co potrzebuję i jest bardziej skomplikowane ustawi mi ktoś kto się na tym zna i będę miał spokój, więc większość dywagacji z tego wątku mnie nie dotyczy) - czy jest jakiś problem/wada/różnica w działaniu/ograniczenie przy postawieniu hackintosha na zwykłym PC?
    Jest pełno konfiguracji, na których różnic nie będzie. Ale jest jeszcze ZNACZNIE więcej, na których będą i to spore. Trzeba dobrać wszystko pod kątem OS X. A jak chcesz to możesz zlecić instalację komuś, np. jest osoba która stawia system na sandy bridge tak że działa jak normalny mac (a sandy do tej pory były jeszcze nie do końca rozpracowane). Dostajesz fakturę i gwarancję na usługę i autorskie modyfikacje tej osoby. Bardzo dobrą płyta, która nadaje się do hamaka jest ASUS P8Z68 DELUXE 700. Jak się robi takie hackintoshe, to instaluje się na nich retaila a nie dystrybucje OS Xa, więc dokładnie to samo co na oryginalnym macu. Wtedy wszystko masz jak na macu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Może się mylę ale Dell sprzedaje tylko na zamówienie więc jak ktoś zamówi bardzo dużo to ma dużo lepszą cenę. Z resztą dzwoniąc do Della po 1 szt. można wyszarpać lepszą cenę niż ta oficjalna na www...
    Nie wiem jak to jest u Appla.
    Jak będziesz chciał kupić 100 MacPro to pewnie też policzą Ci taniej niż na WWW.
    Są jakieś zniżki dla studentów. W Stanach dają sprzęt szkołom aby hodować sobie przyszłych fanboyów
    Prawdopodobnie jak pójdziesz do stacjonarnego sklepu w Polsce (np. iSpot czy Cortland) to też uzyskasz jakiś rabat przy większym zakupie. Modele schodzące są czesto sprzedawane taniej. W Stanach jest rynek zwrotów od klientów które są "odświeżane" przez producenta i sprzedawane taniej (z normalną gwarancją).

Tylko nie wymagajmy aby np. Tom01 sprawdził to wszystko na potrzeby tej dyskusji i przedstawił kompletną analizę rynku
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

Kod:
    i5-2500k - 830PLN
    AsRock Z68 PRO3 400PLN
    Kingston 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 HyperX - 240PLN
    Corsair CMPSU-600GEU - 320 PLN
    Cooler Master Elite 370 (Black) - 180 PLN
    HDD 1TB - 200 PLN
    Grafika ( np HD 5770 ) - 500 PLN
    klawiatura + myszka ok 300PLN

@Tom01
    Ja przypadek Workstation bym pominal. Ceny sa bardzo podobne, ale jest to zupelnie inny segment rynku, powiedzialbym ze niszowy. Ilosc sprzedanych workstation jest neizauwazalna biorac pod uwage ile komputerow innych klas sprzedaje apple.
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 05-10-2011 o 19:54
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Mógłbyś rozwinąć? Nie do końca załapałem
    Jeśli planujesz zakup PC to tylko musisz zwrócić uwagę na kompatybilność z hackintoshem. Może się okazać że OS X Ci nie będzie leżał lub np. posypie Ci się update Snow Leoparda do Liona czy później (np. 10.7.1 > 10.7.x). Uznasz że do d..y taka zabawa, zawsze masz PC a tracisz co najwyżej oryginalnego retaila OS X.

Taką koronną aktualnie konfiguracją jest LGA1156, opisane dwie konfiguracje (płyty główne). Co prawda za podobne pieniążki co najlepsze dla LGA1156 (i7-870/875) można mieć i7-2600K ale zysk z "rozpracowanego" konfigu jest dla mnie większy niż stawianie samemu konfigu na nowym i7.

Domyślnie

Kod:
    i5-2500k - 830PLN
    AsRock Z68 PRO3 400PLN
    Kingston 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 HyperX - 240PLN
    Corsair CMPSU-600GEU - 320 PLN
    Cooler Master Elite 370 (Black) - 180 PLN
    HDD 1TB - 200 PLN
    Grafika ( np HD 5770 ) - 500 PLN
    klawiatura + myszka ok 300PLN

@Tom01
    Ja przypadek Workstation bym pominal. Ceny sa bardzo podobne, ale jest to zupelnie inny segment rynku, powiedzialbym ze niszowy. Ilosc sprzedanych workstation jest neizauwazalna biorac pod uwage ile komputerow innych klas sprzedaje apple.

No i kolejna zmiana konfiguracji, czemu je zmieniasz? Znowu nie policzyłeś systemu operacyjnego, znowu nie policzyłeś klawiatury i myszy jaką ma mac, chociaż po edycji już cena się zbliżyła (ale ciągle za niska bo mycha plus klawiatura to ok 500 zł).
    Ostatnio edytowane przez ThomasVoland ; 05-10-2011 o 19:57

Strona 235 z 371 PierwszyPierwszy ... 135185225233234235236237245285335 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów