Close

Strona 43 z 56 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 557

Wątek: Nikon 1

Domyślnie

jak dostanę V1 do łapy to Ci odpowiem
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    jak dostanę V1 do łapy to Ci odpowiem
    Hej Pawle, zadalem pytanko na nikonians i jedna z odpowiedzi jest:

"I believe that is what the AF mode button is for on the rear dial/4-way controller. In any shooting mode, press & hold the AF mode selector button momentarily to then choose one of Auto (AF), Auto AF-S/AF-C selection (AF-A), Single-servo AF (AF-S), Continuous-servo (AF-C), Full-time Servo (AF-F), or Manual Focus (MF). Choose single-servo AF-S, then use the dial/4-way controller to select a focus point. That's basically a variant on the way all the advanced new cameras work (at least the ones without dedicated control sets) including the Fujifilm X100 and others. Not sure if it will stay in the selected mode if you turn off the camera, or whether it reverts to a default when you turn off the camera."

W skrocie:
    Wypowiedz oparta na domyslach autora:
    Przytrzymaj AF, wybiez 'single' i wtedy tymi czterema klawiszami wybierasz punkt ostrosci.

Pozdrawiam,
    Tomek
    “You cannot depend on your eyes when your imagination is out of focus” – Mark Twain

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grimes Zobacz posta
    Hehe. Pisałem o tym na początku tego tematu
    Głupotą by było móc korzystać z obiektywów F a nie móc zapiąć sabinki. Adapter z sankami ma jak najbardziej dla mnie sens, tylko kup adapter do szkła, kup adapter do lampy, pozakładaj to wszystko i zrobi się z tego niezły klamot...
    I jaki sens łączenie tego razem. Zaletą ma być niewielki rozmiar, z dowolnym profesjonalnym obiektywem robi się coś dziwnego z tego. W sumie jeśli już podłączać to do lunety, do digiscopingu, tu niewielkie body sprawdzi się idealnie.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    I jaki sens łączenie tego razem. Zaletą ma być niewielki rozmiar, z dowolnym profesjonalnym obiektywem robi się coś dziwnego z tego. W sumie jeśli już podłączać to do lunety, do digiscopingu, tu niewielkie body sprawdzi się idealnie.
    Dla mnie ma sens. Bo na wycieczki jak nie będę miał ochoty dźwigać ciężkiej torby zabiorę to maleństwo z kitem lub naleśnikiem. Ale zawsze zostanie mi możliwość podpięcia pozostałych szkieł w tym np. portretówki lub tele

Dlatego do tej pory czekałem co nikon pokaże w tym segmencie, no i się zawiodłem

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

Tyle, że tą "portretówką" będzie coś z zakresu 24-35mm, bo klasyczne 100mm po podpięciu zmieni się w 270mm. Do portretowania ptaszków OK.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    Podobnie jak Ty będę teoretyzował (żadne z nas jeszcze togo wynalazku nie miał w łapach)
    z obiektywami:
    af-s40/f2.8 micro - robi się bardzo kompaktowy zestaw do fotografii makro - 108/f8
    af-s35/1.8 robi się kompaktowa portretówka - 95/f5.0 - sporo zdjęć powstaje po przymknięciu do takiej przysłony.
    af-s 50/f1.4 dostajemy kompaktogo 135/f4 - znów portretówka - krajobrazówka
    af-s 85/f1.4 kompaktowy jak na teleobiektyw 230/f4

Wszystkie te zestawy z całą pewnością nie dadzą takiej kontroli GO jak FX, ale spokojnie pozwolą na wyseparowanie głównego motywu na tle nieostrości.

O super tele nawet nie wspominam, ale po podpięciu 70-200vr otrzymujemy fantastyczny zestaw do fotografii z ręki 190-540/f8 VR.

Możliwości jest wiele, trzeba tylko popatrzeć na ten system jak na uzupełnienie czegoś co jest a nie substytut DSLRa FXa w mniejszej obudowie. Nie potrzebne komuś takie narzędzie ? Niech wybierze inne które jest dla niego lepsze a nie biadoli że to jest beznadziejne
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Tyle, że tą "portretówką" będzie coś z zakresu 24-35mm, bo klasyczne 100mm po podpięciu zmieni się w 270mm. Do portretowania ptaszków OK.
    Dlatego takie 50/1.4 będzie całkiem fajne

Domyślnie

A to już zobaczymy w praktyce. Każdy obiektyw ma jakąś rozdzielczość i ta rozdzielczość musi być większa niż rozdzielczość matrycy. Jeśli jest dużo większa (jak dla FX), to jest bardzo dobrze. Jeśli jest tylko większa, jak dla DX, to tez jest dobrze. Ale jeśli będzie mniejsza, to będzie kiszka, a ta matryca ma dość mocno upchane sensory. Trzeba to niestety sprawdzić.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    A to już zobaczymy w praktyce. Każdy obiektyw ma jakąś rozdzielczość i ta rozdzielczość musi być większa niż rozdzielczość matrycy. Jeśli jest dużo większa (jak dla FX), to jest bardzo dobrze. Jeśli jest tylko większa, jak dla DX, to tez jest dobrze. Ale jeśli będzie mniejsza, to będzie kiszka, a ta matryca ma dość mocno upchane sensory. Trzeba to niestety sprawdzić.
    Dlatego napisałem na końcu posta że jestem zawiedziony bo liczyłem po cichu na większa matrycę
    Myślałem że matryca z systemu mikro 4/3 to absolutne minimum, jak widać mocno się pomyliłem

Strona 43 z 56 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów