Close

Strona 44 z 56 PierwszyPierwszy ... 34424344454654 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 557

Wątek: Nikon 1

Domyślnie

A słuchajcie. Jak to jest, bo mnie to trochę nurtuje. Niskie ogniskowe przerysowują. Żeby zrobić portret w pomieszczeniu takim cudakiem, to by trzeba założyć ok 24mm. Kąt widzenia będzie odpowiedni, ale co z przerysowywaniem? To mnie trochę nurtuje, podobnie jak w DX. Czy 14-24 na FX będzie mniej przerysowywać jak 10-24 pod DX? Kąt widzenia pod FX 14-24 ma większy, ale ogniskowa jest większa.
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Rycerz
    Gość

Domyślnie

cena za to coś to przegięcie jest, nie oszukujmy się

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grimes Zobacz posta
    .. Niskie ogniskowe przerysowują.
    To jest absolutnie nieprawda! Przerysowania powstają ze względu ma zbyt małą odległość do fotografowanego przedmiotu. Ogniskowa nie ma znaczenia.
    Czyli - nie martw się "krótkimi" wartościami ogniskowych jakimi przyjdzie ci fotografować. Jesli będziesz "daleko" (zdecydowanie ponad metr przy portrecie) to nie będziesz miał przerysowań. Wszystko jest kwestią proporcji.

Co do DX i FX - też oczywiście nie patrz na cyferki ogniskowych, ale na kąty widzenia. Jesli chcesz już patrzec na cyfry ogniskowych, to uwzględniaj crop, mnóż albo dziel przez 1,5.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grimes Zobacz posta
    A słuchajcie. Jak to jest, bo mnie to trochę nurtuje. Niskie ogniskowe przerysowują. Żeby zrobić portret w pomieszczeniu takim cudakiem, to by trzeba założyć ok 24mm. Kąt widzenia będzie odpowiedni, ale co z przerysowywaniem? To mnie trochę nurtuje, podobnie jak w DX. Czy 14-24 na FX będzie mniej przerysowywać jak 10-24 pod DX? Kąt widzenia pod FX 14-24 ma większy, ale ogniskowa jest większa.
    Tales z Miletu twierdzi, żeś w błędzie

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Dzięki. No to teraz mi się wyjaśniło
    Sugerowałem się tym, że jak chcę zrobić taki sam kadr, tym samym korpusem, to 50 będzie mniej przerysowywać jak 35. Oczywiście wynika to z tego, że muszę stanąć dalej
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak
    af-s40/f2.8 micro - robi się bardzo kompaktowy zestaw do fotografii makro - 108/f8
    af-s35/1.8 robi się kompaktowa portretówka - 95/f5.0 - sporo zdjęć powstaje po przymknięciu do takiej przysłony.
    af-s 50/f1.4 dostajemy kompaktogo 135/f4 - znów portretówka - krajobrazówka
    af-s 85/f1.4 kompaktowy jak na teleobiektyw 230/f4
    nie chce mi się czytać całego wątku, więc spytam wprost.

skąd wzięły się takie dziwne wartości przyłon? czy korzystanie z obiektywów z bagnetem F wiąże się z utratą takiej ilości światła?
    D610 + SY14/2.8 + 35/1.8G DX + 50/1.8D + SB900
    <a href="http://pawelkozera.pl/">moje www</a>

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pavel_9 Zobacz posta

skąd wzięły się takie dziwne wartości przyłon? czy korzystanie z obiektywów z bagnetem F wiąże się z utratą takiej ilości światła?
    Przeliczona głębia ostrości.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pavel_9 Zobacz posta

Nie, z takim zwiększeniem głębi ostrości.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Tales z Miletu twierdzi, żeś w błędzie
    Bo?
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Bo istotne są kąty i proporcje.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 44 z 56 PierwszyPierwszy ... 34424344454654 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów